Naar cookieinstellingen
spruiten

Emina Zorlak: zo vindt iedereen spruiten lekker (zelfs de (klein)kinderen)

Eigenlijk is het omdat men niet weet hoe je ze moet bereiden dat de meeste mensen denken dat ze ze niet lusten: spruitjes! Maar op de juiste wijze gemaakt zijn deze minikooltjes niet te versmaden. En maar goed ook, want  het zijn vitaminebommetjes. Ze bevatten wel 3 keer zoveel vitamine C dan een sinaasappel en zijn precies zo gemaakt door moeder natuur, dat we er de winter goed mee doorkomen. Laten we er daarom nog extra van genieten, want ze zijn tot en met maart een seizoensgroente en dan moeten we ze van Nederlandse bodem helaas tot oktober missen…

Imagoschade

In Nederland zeggen wij gewoon spruitjes, wat oorspronkelijk “jonge knop van een gewas betekent”. (Niet voor niets wordt een pasgeboren baby ook wel “jonge spruit” genoemd.) Logisch als u ziet hoe de spruitenplant eruit ziet; het zijn stammen die wel 1 meter hoog kunnen worden met rondom de kleine knopjes. Maar in veel andere landen staan ze bekend als ‘Brusselse spruiten’, omdat ze in de 16e eeuw vooral in Brussel werden geteeld.

Pas in de 19e eeuw kwam de spruit terecht in Engeland en Frankrijk, waar het nu ook veel wordt geteeld. En hoewel ze als oer-Hollandse groente worden gezien, zijn ze tegenwoordig allesbehalve populair onder ons volk. Dat heeft te maken met de reputatie van deze koolsoort; wanneer te lang gekookt, doet de lucht denken aan rotte eieren. Als men het over “spruitjeslucht” heeft, dan wordt daarmee verwezen naar de kleinburgerlijkheid uit de jaren ’50 van de vorige eeuw. Niet iets waar u als thuis-chef mee geconfronteerd wilt worden, toch? Bovendien denkt men nog steeds dat spruitjes bitter smaken. Dat is echter niet het geval. Deze kleine, groene rakkers zijn zo veredeld dat ze wat zoeter smaken.

Bitter/zoet

Eigenlijk heel jammer dat het bittertje weg is, want juist daardoor is de spruit zo karakteristiek en bitter is gezond voor ons lichaam. Het schijnt op een natuurlijke manier de lever te reinigen en is goed voor de spijsvertering. Mocht u dus toch liever ietwat bittere spruiten willen, koop ze dan biologisch, want deze zijn iets authentieker van smaak.

Dat ze zoeter worden in de vriezer is overigens een fabeltje. Zoeter worden ze inderdaad als de vorst eroverheen gaat, omdat het zetmeel in de groente wordt omgezet in suiker, maar dit gebeurt alleen met levende planten. In november schijnen ze wel iets bitterder te zijn dan in de lente. Dit vind ik zelf de magie van de natuur.

Truc

En wat ik ook magisch vind is dat spruiten er ook in het paars zijn! Ze smaken iets milder dan de groene. De ultieme tip voor deze variant is: kook ze niet! Niet vanwege de zwavelgeur, maar omdat de paarse spruiten tijdens het koken hun kleur verliezen en grauw worden. Bij roosteren in de oven of roerbakken behouden ze wel hun kleur. Ook bij de groene variant vind ik roosteren of roerbakken het lekkerst. Liefst niet te lang, zodat ze nog een beetje frisknapperig zijn. Kookt u ze wel, kook ze dan zo’n 8 minuten. Op deze manier komt er geen zwavelgeur vrij; na ongeveer 10 minuten kooktijd gebeurt dit wel, net als met de neefjes en nichtjes van de spruit, zoals de bloemkool en broccoli. En om in de magische sferen van spruiten te blijven: probeer dit gerecht, u zult versteld staan!

Ingrediënten spruitenschotel met appel en oude kaas (2 personen):

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 350 gram geschoonde spruiten
  • 1 appel (elstar)
  • 2 klontjes boter
  • 1 ui
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 milliliter water
  • peper, zout
  • 50 gram geraspte oude kaas

Bereidingswijze:

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Schil en snijd de aardappelen. Kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar.

Halveer de spruiten en snijd vervolgens in reepjes. Snijd de appel in stukjes. Pel en snipper de ui. Smelt de boter in een pan en fruit de ui circa 2 minuten. Voeg de gesneden spruiten en appel toe en bak circa 2 minuten. Voeg de bloem toe en gaar circa 1 minuut. Voeg het water toe en laat al roerende de saus in circa 3 minuten indikken. Breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Giet de aardappelen af en stoom droog. Voeg een klontje boter toe en stamp tot puree.

Verdeel het spruiten-appelmengsel over een ovenschaal. Verdeel daarover de aardappelpuree en strijk glad. Bestrooi met de kaas en gratineer circa 8 minuten in de oven.

Geef een reactie

Reacties (2)

    RoosKe says:

    Zelf heb ik al een paar mensen over de streep getrokken door ze (bijna gare) spruitjes met kip saté te laten eten. Ze eten ze nu niet anders meer. 😉

    Jeanna says:

    Spruitjes met gebakken (rook) spekjes. Zout toevoegen is niet nodig!
    Gehalveerde spruitjes met room en hamreepjes doen het ook altijd goed!

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.