Naar cookieinstellingen
Winterpostelein in een vergiet.

Emina Zorlak: ‘Winterpostelein, een buitengewone bladgroente!’

Het klinkt als een seizoensfunctie in een hoffelijke omgeving: winterpostelein. En eerlijk, het smaakt ook bijzonder. Het is een van de weinige bladgroente die in de winter groeit, dus daar zit ook iets heel exclusiefs in. Winterpostelein is van november tot april beschikbaar, dus gun uw smaakpapillen iets leuks en haast u naar de winkel!

2 soorten

Zoals met veel soorten groente, is de postelein er ook in de zomer- en de wintervariant. Ze behoren tot dezelfde familie, maar zijn wel andere soorten. De zomervariant komt vermoedelijk uit India en de wintervariant uit Noord-Amerika. De zomerse postelein heeft ovale en stevige blaadjes, terwijl de blaadjes van de winterpostelein meer ruitvormig en frêle zijn. Het verschil in smaak tussen de 2 varianten is minimaal, ik zou vooral zeggen dat het mondgevoel een beetje anders is, omdat de winterse variant minder knapperig is. Beetje nootachtig, beetje zout, beetje zuur… deze mini-bladgroente is een ideale smaakmaker in vele gerechten.

Wintersterk

Winterpostelein trotseert de kou in de winter en is daarmee een verrassend alternatief voor gewone sla, die we in het winterseizoen niet hebben van de Nederlandse bodem. Het bevat ijzer, omega 3 vetzuren en veel vitamine C, wat perfect is voor het koude seizoen waarin we extra van deze vitamine nodig hebben voor onze weerstand. De groente schijnt ook goed te zijn voor de spijsvertering en tegen ontstekingen. Niet voor niets werd het vroeger gebruikt als medicinale plant.

Bereiding

In Europa wordt de plant eigenlijk alleen door Nederlanders als groente gegeten, voornamelijk in stamppotten, maar zelfs hier is de winterpostelein een beetje in de vergetelheid geraakt. Waarschijnlijk omdat spinazie populairder werd en omdat het een best wel kwetsbare groente is en het daardoor niet snel door de supermarkten ingekocht en verkocht wordt. Zonde, want het is ontzettend veelzijdig. Gekookt, gewokt, gebakken en zelfs rauw doet de groente het goed. Belangrijk om te weten is dat postelein in kleine bundeltjes bij elkaar groeit, dus goed om eerst de onderkant af te snijden en dat mag een paar centimeter zijn, want de steeltjes hebben niet veel smaak, het gaat vooral om de blaadjes. Was ze daarna voorzichtig, maar grondig en laat vooral ook goed uitlekken. Dit, omdat ze zelf bij warme bereidingen ook nog enorm slinken, dus er komt genoeg vocht van vrij.

Bewaren van winterpostelein

Wikkel na aankoop de winterpostelein bij voorkeur in een theedoek of afgesloten bakje met keukenpapier en dan is het zo’n 4 dagen houdbaar. De blaadjes bederven sneller als ze in de buurt liggen van kiwi’s, peren of appels, vanwege het stofje ethyleen die deze fruitsoorten afgeven. Als ze eenmaal een beetje glibberig aanvoelen, dan zijn ze niet meer goed. Maar mochten ze slechts een beetje slap zijn geworden, dan zijn de blaadjes goed te reanimeren door ze een half uur in ijskoud water te leggen, dan worden ze weer lekker knapperig. Maar met het onderste recept zal de winterpostelein snel opgaan…

Noedels met tahinisaus, winterpostelein en gebakken ei (voor 2 personen):

  • 200 gram winterpostelein
  • 3 eetlepels tahini
  • scheutje warm water
  • 2 theelepels srirachasaus
  • scheutje zonnebloemolie
  • 150 gram volkoren noedels
  • 2 winterpenen
  • peper, zout
  • 2 eieren

Bereidingswijze:

Snijd de worteltjes van de postelein af. Was de groente en laat goed uitlekken. Meng in een kommetje de tahini met een scheutje warm water en de sriracha.

Verwarm een scheutje olie in een wok of koekenpan. Schil en halveer de winterpenen en snijd ze eerst in plakken en daarna in dunne reepjes. Roerbak de winterpeenreepjes circa 5 minuten.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Breek de eieren boven de pan en bak de eieren in circa 5 minuten. Breng ze op smaak met een beetje zout.

Bereid de noedels volgens de bereidingswijze op de verpakking. Giet de noedels af en doe ze terug in de pan. Voeg de tahinisaus toe en roer goed door. Voeg de winterpeenreepjes en de winterpostelein toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de noedels over borden en leg er een gebakken eitje op.

Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.