Emina Zorlak: ‘Winterpostelein, een buitengewone bladgroente!’
Publicatiedatum: 24 maart 2025
Het klinkt als een seizoensfunctie in een hoffelijke omgeving: winterpostelein. En eerlijk, het smaakt ook bijzonder. Het is een van de weinige bladgroente die in de winter groeit, dus daar zit ook iets heel exclusiefs in. Winterpostelein is van november tot april beschikbaar, dus gun uw smaakpapillen iets leuks en haast u naar de winkel!
2 soorten
Zoals met veel soorten groente, is de postelein er ook in de zomer- en de wintervariant. Ze behoren tot dezelfde familie, maar zijn wel andere soorten. De zomervariant komt vermoedelijk uit India en de wintervariant uit Noord-Amerika. De zomerse postelein heeft ovale en stevige blaadjes, terwijl de blaadjes van de winterpostelein meer ruitvormig en frêle zijn. Het verschil in smaak tussen de 2 varianten is minimaal, ik zou vooral zeggen dat het mondgevoel een beetje anders is, omdat de winterse variant minder knapperig is. Beetje nootachtig, beetje zout, beetje zuur… deze mini-bladgroente is een ideale smaakmaker in vele gerechten.
Wintersterk
Winterpostelein trotseert de kou in de winter en is daarmee een verrassend alternatief voor gewone sla, die we in het winterseizoen niet hebben van de Nederlandse bodem. Het bevat ijzer, omega 3 vetzuren en veel vitamine C, wat perfect is voor het koude seizoen waarin we extra van deze vitamine nodig hebben voor onze weerstand. De groente schijnt ook goed te zijn voor de spijsvertering en tegen ontstekingen. Niet voor niets werd het vroeger gebruikt als medicinale plant.
Bereiding
In Europa wordt de plant eigenlijk alleen door Nederlanders als groente gegeten, voornamelijk in stamppotten, maar zelfs hier is de winterpostelein een beetje in de vergetelheid geraakt. Waarschijnlijk omdat spinazie populairder werd en omdat het een best wel kwetsbare groente is en het daardoor niet snel door de supermarkten ingekocht en verkocht wordt. Zonde, want het is ontzettend veelzijdig. Gekookt, gewokt, gebakken en zelfs rauw doet de groente het goed. Belangrijk om te weten is dat postelein in kleine bundeltjes bij elkaar groeit, dus goed om eerst de onderkant af te snijden en dat mag een paar centimeter zijn, want de steeltjes hebben niet veel smaak, het gaat vooral om de blaadjes. Was ze daarna voorzichtig, maar grondig en laat vooral ook goed uitlekken. Dit, omdat ze zelf bij warme bereidingen ook nog enorm slinken, dus er komt genoeg vocht van vrij.
Bewaren van winterpostelein
Wikkel na aankoop de winterpostelein bij voorkeur in een theedoek of afgesloten bakje met keukenpapier en dan is het zo’n 4 dagen houdbaar. De blaadjes bederven sneller als ze in de buurt liggen van kiwi’s, peren of appels, vanwege het stofje ethyleen die deze fruitsoorten afgeven. Als ze eenmaal een beetje glibberig aanvoelen, dan zijn ze niet meer goed. Maar mochten ze slechts een beetje slap zijn geworden, dan zijn de blaadjes goed te reanimeren door ze een half uur in ijskoud water te leggen, dan worden ze weer lekker knapperig. Maar met het onderste recept zal de winterpostelein snel opgaan…
Noedels met tahinisaus, winterpostelein en gebakken ei (voor 2 personen):
- 200 gram winterpostelein
- 3 eetlepels tahini
- scheutje warm water
- 2 theelepels srirachasaus
- scheutje zonnebloemolie
- 150 gram volkoren noedels
- 2 winterpenen
- peper, zout
- 2 eieren
Bereidingswijze:
Snijd de worteltjes van de postelein af. Was de groente en laat goed uitlekken. Meng in een kommetje de tahini met een scheutje warm water en de sriracha.
Verwarm een scheutje olie in een wok of koekenpan. Schil en halveer de winterpenen en snijd ze eerst in plakken en daarna in dunne reepjes. Roerbak de winterpeenreepjes circa 5 minuten.
Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Breek de eieren boven de pan en bak de eieren in circa 5 minuten. Breng ze op smaak met een beetje zout.
Bereid de noedels volgens de bereidingswijze op de verpakking. Giet de noedels af en doe ze terug in de pan. Voeg de tahinisaus toe en roer goed door. Voeg de winterpeenreepjes en de winterpostelein toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de noedels over borden en leg er een gebakken eitje op.
Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.
(Foto: Shutterstock)