Venkel

Emina Zorlak: ‘Venkel en de marathon hebben meer gemeen dan u denkt’

Tijdens de Olympische Spelen is de marathon de zogenaamde Grand Finale, de grote afsluiter van het 17 dagen durende fysieke spektakel. Het lopen van de marathon wordt namelijk gezien als een van de grootste sportieve uitdagingen. 42,195 kilometer hardlopen. Een gemiddelde hardloper doet daar zo’n 4 uur en 21 minuten over, maar een professionele loper kan het in zo’n 2 uur doen. Laat dit maar tot u inwerken, terwijl u verder leest over wat de venkel hiermee te maken heeft.

Griekse legende

Volgens de overleveringen zou de hardloopwedstrijd gebaseerd zijn op de Slag bij Marathon, die zo’n 490 jaar voor Christus plaatsvond. De koning van het Perzische Rijk had zijn zinnen gezet op Griekenland en zond een vloot van 600 schepen door de Egeïsche zee. De troepen landden bij Marathon, 42 kilometer ten noordoosten van Athene, waar de Atheense troepenmacht ze stond op te wachten. De Atheners boekten, ondanks dat ze in de minderheid waren, toch de overwinning op de Perzen. Om dit heugelijke nieuws te verkondigen aan de Atheners werd een boodschapper met spoed gestuurd naar Athene. Hij moest zo snel mogelijk 42 kilometer rennen van Marathon naar Athene. Eenmaal aangekomen zouden “We hebben gewonnen!”, zijn laatste woorden zijn geweest, voordat hij van uitputting dood zou zijn neergevallen.

Marathon

Tijdens de Slag bij Marathon, die rond september plaatsvond, stond het gebied waar de veldslag plaatsvond vol met venkel. Deze groente stond dan ook symbool voor overwinning. Marathon is niet alleen het stadje vlakbij Athene, maar ook het oud-Griekse woord voor venkel. Het grappige is dat het woord nog iets anders betekent in het Grieks, namelijk “dun worden”. Dat zou natuurlijk een verwijzing kunnen zijn naar al die kilometers die gerend zijn door de boodschapper, maar volgens de oude Grieken zou venkel zelf de spijsvertering bevorderen.

Venkel

Van juni tot en met oktober is in Nederland de venkel in het seizoen; in deze maand dus volop aanwezig! Een heerlijke frisse, anijsachtige groente, die zowel rauw als gekookt, gebakken en gegrild heerlijk is. En het leuke van venkel is dat eigenlijk de hele groente bruikbaar is, want het groen kan als fris kruid verwerkt worden in gerechten en de zaden als specerij, er wordt zelfs ook etherische olie van gemaakt en in sommige landen kauwt men na de maaltijd op de venkelzaadjes om de adem te verfrissen. Ook de kern van de venkel is eetbaar, mits het verwarmd is, want rauw is de kern net iets te hard en net iets minder smaakvol. De groente combineert heerlijk met vis, citrusvruchten en pittige kazen en door de zoete smaak is het ook een heel interessant product om te experimenteren met toetjes.

Maak uw eigen marathon in de keuken en geef er ook nog eens een toepasselijke 2024-Olympische draai aan, door het te verwerken in deze Franse tarte tatin.

Venkel-tarte tatin met sinaasappel en geitenkaas (voor 2 personen):

  •  2 venkels
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 1 sinaasappel (biologische)
  • 1 eetlepel honing
  • klontje roomboter
  • 100 gram zachte geitenkaas

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.

Snijd de groene topjes van de venkels en bewaar ze. Snijd de venkels in hele dunne plakjes. Smelt een klontje boter in de pan en bak de venkelplakjes in circa 10 minuten op laag vuur tot ze goudbruin kleuren. Rasp naar smaak de schil van de sinaasappel boven de pan en voeg de honing toe. Verwarm circa 1 minuut en blus af met het sap van een halve sinaasappel. Laat zoveel mogelijk sap verdampen. Breng op smaak met peper en zout.

Vet de quichevorm in verdeel de venkel over de bodem. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot ongeveer de grootte van de quichevorm. Leg het bladerdeeg over de venkel en duw de randen aan de zijkant in. Prik met een vork voorzichtig wat gaatjes in het deeg. Bak de tarte tatin in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Haal de tarte tatin uit de oven en laat een paar minuutjes iets afkoelen. Leg vervolgens een bord op de vorm en draai (met een theedoek of ovenwanten) in één keer om. Let hierbij goed op, want de sappen die nog uit de tarte tatin kunnen komen kunnen heel heet zijn.

Verkruimel de geitenkaas over de tarte tatin. Hak de groene topjes van de venkel fijn en bestrooi hierover.

Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie