opwarmen

Emina Zorlak: uw lichaam opwarmen met de koelkast

In Nederland en Vlaanderen wordt jaarlijks rond 16 februari de Warmetruiendag georganiseerd. Dat is ontstaan om nog meer aandacht te vestigen op de klimaatcrisis en om mensen aan te sporen met een kleine stap een bijdrage te leveren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Een trui staat hier symbool voor en ondanks dat het een ludieke actie lijkt, levert het toch klimaatwinst op. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende uit: als heel Nederland slechts 1 dag de verwarming een graadje omlaag zet, spaart dat 3,6 miljoen m3 gas uit: 3,2 miljoen euro en 6,4 miljoen kilo Co2. Iets wat we eigenlijk elke dag zouden moeten doen, toch? Is het niet voor het milieu, dan zeker voor de portemonnee!

Gelukkig hoeft u de verwarming niet alleen in de kledingkast te zoeken, maar ook in de voorraad- of koelkast.

Eet!

Allereerst is het belangrijk om voldoende te eten. Bij trek daalt, ondanks dikke kleding of beweging, de lichaamstemperatuur. Hier zorgt het hormoon uridine voor. Na een maaltijd daalt de hoeveelheid van dit hormoon en stijgt de temperatuur weer. Om het lichaam goed op te warmen met eten, doet u er goed aan om het juiste voedsel te kiezen:

  • Kies bij het koken voor complexe koolhydraten, zoals linzen en aardappelen en volkoren producten. Uw lichaam moet hierbij namelijk harder werken om het te verteren, waardoor het ook makkelijker warm wordt.
  • De natuur helpt ons een handje in de koudere maanden, want wat ze ons in het koude seizoen aanbiedt, bevat precies de goede voedingswaarden om ons lichaam warm te houden. Denk hierbij aan boerenkool, pompoen, prei, spruiten, winterpeen en pastinaak. Ze bevattend minder vocht, waardoor ze al minder verkoelend werken en bevatten daardoor relatief meer voedingswaarden die ervoor zorgen dat uw interne kacheltje warm blijft.
  • Ook al die poeders die u in de kast heeft staan, kunnen helpen. Komijn, kurkuma, mosterdzaad, kaneel, nootmuskaat, peper. Ze werken allemaal verwarmend.
  • Verse specerijen, zoals rode pepers en gemberwortels zorgen niet alleen voor een prikkeling in uw mond, maar warmen het lichaam ook op.
  • Gezonde vetten zorgen ervoor dat uw stofwisseling omhoog gaat en u het warmer krijgt. Denk hierbij aan vette vis, maar ook een handje noten.

Vloeibare verleiding

Een alcoholische versnapering om uzelf mee op te warmen klinkt logisch, want u krijgt er direct gloeiende wangen van, maar het tegenovergesteld blijkt waar. Door alcohol verwijden uw bloedvaten, waardoor u warmte verliest en de lichaamstemperatuur juist daalt. Drink in plaats daarvan gemberthee of thee met specerijen, zoals chai thee.

Verwarmend recept

Het is een inkoppertje, maar als er iets verwarmend is op een winterse dag, dan is het wel soep. Vandaag dus een verwarmende winterse soep, met allerlei ingrediënten die er op hun eigen manier voor zorgen dat uw interne kachel opgestookt wordt!

Winterpeen-linzensoep met krokante boerenkool
(2 personen)

  • 1 ui
  • Scheutje olie
  • 1 duimgrootte gember
  • 1 rode peper
  • Optioneel: 1 theelepel komijnpoeder/kurkumapoeder/kaneelpoeder (zorgen allemaal voor een net andere smaak, maar het is allemaal lekker, dus kijk wat er in uw kastje zit!)
  • 1 grote winterpeen
  • 100 gram rode linzen
  • 500 milliliter water
  • 1 groentebouillonblokje
  • Handje boerenkool
  • 30 gram amandelen

Pel en snipper de ui. Verwarm een scheutje olie in een soeppan en fruit de ui circa 2 minuten. Schil en rasp de gember. Snijd de rode peper in ringen. Voeg de gember en rode peper toe en bak circa 1 minuut.

Voeg eventueel de specerijen toe en bak zo’n 1 minuut. Schil de winterpeen, halveer in de lengte en snijd in halve ringen. Spoel de linzen in een zeef uit. Voeg de winterpeen, linzen, water en het bouillonblokje toe en kook zo’n 20 minuten.
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verspreid de boerenkool over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olie en rooster 10 minuten in de oven of tot het krokant voelt.

Pureer met een staafmixer de soep glad. Hak de amandelen grof. Verdeel de soep over borden en bestrooi met de krokante boerenkool en amandelen.

(Tekst: Emina Zorlak)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Curley says:

    Bestaat er iets dat de gember kan vervangen? Gember werkt bloedverdunnend, dat is voor de meeste mensen geen probleem, maar als je bloedverdunners gebruikt kun je beter geen gember eten omdat het dan dubbelop is.

      MAX Vandaag says:

      Beste Curley, bedankt voor uw reactie. U kunt de gember in dat geval achterwege laten. In het recept van Emina zitten nog allerlei andere verwarmende ingrediënten, zoals de rode peper en de linzen.

    johanna78 says:

    Ik weet dit al 40 jaar ! Destijds geleerd met mijn opleiding tot Shiatsu therapeute.
    Andersom werkt het ook. Mensen die het snel warm hebben kunnen zich zelf koelen door “koel” te eten. Ik bedoel dan geen ijsjes maar levensmiddelen met weinig koolhydraten en lichte vleessoorten. Waarschijnlijk zijn verdere gegevens te vinden op internet.