Naar cookieinstellingen
Pastinaak

Emina Zorlak: ‘Pastinaak ziet er misschien saai uit, maar is vrolijk van smaak!’

De gure maanden bieden een scala aan producten die voedend zijn voor ons lichaam en precies datgene geven wat we op dat moment nodig hebben. Denk aan vitamine C voor extra weerstand zoals bij spruitjes of vitamine A in de boerenkool. De wintergroenten worden door mensen echter niet bepaald geassocieerd met feestelijkheid, omdat ze harder, stugger of bitterder zijn en helaas voor velen weinig tot de verbeelding spreken en dus niet uitnodigen voor creatieve recepten. Maar deze maand zet ik een groente in de spotlight die niet alleen sprankelend is in hoofdgerechten, maar ook heel lang als vervanger werd gebruikt voor suiker: de pastinaak.

 Pastinaak is een herontdekte groente

Hoewel deze witte peen, ook wel pinksternakel genoemd, vroeger tot het basisvoedsel behoorde in Nederland en het hoofdingrediënt van stamppotten was, werd het een van de vergeten groente. En dat is helemaal de schuld van Columbus. Toen hij Amerika ontdekte had in Europa nooit iemand van de aardappel gehoord. Maar toen de beste man deze plant mee naar Europa nam, werd het snel een hele populaire groente (in veel landen wordt de aardappel tot groente gerekend) en raakte de pastinaak in vergetelheid. Hij maakt nu weer een comeback en dat is meer dan terecht!

Witte peen

De pastinaak is familie van de wortel; vroeger werden ze beiden ‘pastinaca’ genoemd. De peterseliewortel hoort ook bij de familie en lijkt ontzettend op pastinaak, maar u kunt het verschil zien aan het kroontje (of het kontje): bij de pastinaak groeien de blaadjes uit een kuiltje en bij de wortelpeterselie op een heuveltje. Qua smaak verschillen ze echter wel.

De pastinaak is anijsachtig en de wortelpeterselie doet denken aan knolselderij en peterselie. Ze geven allen een hele diepe, complexe smaak aan bouillons en stoofschotel. Van Nederlandse bodem is de pastinaak van oktober tot maart te verkrijgen en hij gaart veel sneller dan de wortel of de aardappel.

Zoet

Pastinaken slaan meer zetmeel op dan wortels en dit zetmeel wordt weer in suikers omgezet als het aan kou wordt blootgesteld. Dit betekent dat de groente in de winter nog zoeter smaakt dan in de herfst. Toen suiker nog exclusief en duur was, werden pastinaken in gebak verwerkt. Nog steeds worden ze in Iran gebruikt in zoete rijstgerechten en in India maken ze er een soort groentetoffees van door ze te koken in melk. Echt een aanrader om af en toe te experimenteren met pastinaak in cakes, puddings of ijs bijvoorbeeld. U krijgt hiermee niet alleen minder geraffineerd suiker binnen, maar ook nog eens extra voedzame groente. Win-win!

Verrassende twist

Nu we het einde van het jaar naderen, zullen de kerstmarkten als paddenstoelen uit de grond poppen. Voor mij is dat het moment om weer te smullen van de traditionele Duitse reibekuchen die dan overal te verkrijgen zijn. Een soort aardappelpannenkoekje, letterlijk vertaald betekent het “geraspte koek” of “raspkoeken”, want de aardappel wordt hiervoor geraspt.

Ze lijken op de Zwitserse rösti. Het verschil is dat in reibekuchen ei als bindmiddel wordt gebruikt, dat ze kleiner zijn en in veel vet worden gebakken. Hierdoor zijn ze lekker knapperig, terwijl een rösti vaak net zo groot is als de pan en op lager vuur wordt gegaard. Dit keer, u raadt het wellicht al, reibekuchen van pastinaak. Als snack, borrelhap, lunch of voorgerecht. Verrassend, knapperig, zoet; kaarsjes aan en genieten maar!

Recept pastinaakreibekuchen met blauwe kaasdip

  • 150 gram vastkokende aardappel
  • 400 gram pastinaak
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 1 eetlepel bloem
  • peper, zout
  • 70 gram crème fraîche
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 100 gram blauwe kaas (roquefort of Deense blauwe)

Bereidingswijze:

Schil en rasp de aardappel en pastinaak. Pel en rasp de ui en meng met de aardappel en pastinaak. Voeg het ei en de bloem toe. Breng op smaak met peper en zout en roer alles goed door.
Verwarm een flinke scheutje olie in een koekenpan. Vorm platte hoopjes van het mengsel in de pan en bak ze in circa 8 minuten om en om goudbruin en gaar. Herhaal tot alles op is en laat uitlekken op keukenpapier. Meng in een kom de crème fraîche en mayonaise. Prak met een vork de blauwe kaas goed en voeg toe. Roer door. Serveer de reibekuchen van pastinaak met de dip.

Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    bijbloem says:

    De hutspot die in 1574 bij het Leidens ontzet werd gegeten, bevatte pastinaak als basis.

    bijbloem says:

    nl.wikibooks.org/wiki/Kookboek/Hutspot_met_pastinaak
    Recept met pastinaak en witte bonen. 🙂

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.