Walnoten

Emina Zorlak: ‘Last van stress of neerslachtigheid? Een handje walnoten doet schijnbaar wonderen!

Ik hoor het veel om me heen, mensen die last hebben van stress, een winterdip of neerslachtige gevoelens. En hoewel de meteorologische lente al is begonnen, laat het echte lenteweer helaas nog op zich wachten. Want van die eerste zonnestralen, daar knappen we van op. Maar de zon is niet het enige middel wat kan helpen. Neem eens een handje walnoten (of de zeer makkelijk zelf te maken walnootcrackers), want de noot doet schijnbaar wonderen!

Een koninklijke noot

Nog voordat Noord-Amerika en Europa zich zo’n 60 miljoen jaar geleden van elkaar losmaakten bestonden al walnotenbomen. Archeologen hebben geroosterde walnootschillen gevonden, die waarschijnlijk zo’n 8000 jaar oud zijn, dus de mens heeft de noot al lang geleden ontdekt. De wetenschappelijke, Latijnse naam is Juglans Regia, waarbij Juglans een samenvoeging is van Jovis en glans wat “Jupiters noot” betekent. Regia betekent “koninklijk” en vrij vertaald is het dus een koninklijke noot of de eikel van de goden. Niet voor niets symboliseerde de walnootboom onder het Christendom macht en wellust.

In Nederland kennen we de noot ook wel als okkernoot, maar het woord walnoot komt van het Germaanse woord “wal” wat “buitenlands” zou betekenen en refereert naar het feit dat het niet een inheems Europese noot is, want ze groeiden oorspronkelijk in Zuidwest-Azië, Oost-Azië en beide Amerika’s. In veel Europese talen is het woord noot ook een synoniem voor walnoot, waarschijnlijk omdat het naast de amandel een van de meest gegeten noten is.

Walnoten in strijd tegen stress

Uit recent onderzoek gedaan onder universiteitsstudenten blijkt dat het ervaren van stress  en negatieve gevoelens daalt bij de dagelijkse consumptie van een handje walnoten. Volgens onderzoekers scoorden de studenten die elke dag walnoten aten op verschillende indicatoren voor geestelijke gezondheid beter dan de studenten die geen walnoten aten. Zelfs hun metabolisme en slaapkwaliteit verbeterde. Ze concluderen dat het waarschijnlijk komt omdat walnoten het negatieve effect van stress op de darmen tegengaan.

Hint van moeder natuur

Walnoten lijken grappig genoeg op kleine hersens; een hint van moeder natuur, want ze zijn koplopers in het leveren van gezonde vetten en andere stoffen, zoals antioxidanten, foliumzuur, melatonine en vitamine E; allemaal stoffen die een gunstige invloed zouden hebben op onze hersenen en darmen en zo kunnen beschermen tegen stress en andere psychische klachten, zoals neerslachtigheid. Ik heb al eerder geschreven over onderzoeken die een verband aantonen tussen de gezondheid van de darmen en het mentale welzijn en daarin spelen noten een rol. De walnoot speelt volgens onderzoeken ook een rol bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en de kans op dementie verkleinen.

Kwetsbare noot

Walnoten bevatten veel gezonde oliën, welke ze ook smaakvol maken, maar doordat de olie snel geuren uit de omgeving opneemt en snel ranzig wordt is de noot ook kwetsbaar en wordt snel “oud”. Bewaar walnoten dus afgesloten in een donkere, koele ruimte en gedopt bij voorkeur zelfs in de koelkast. Ze zijn goed afgesloten zelfs twee jaar houdbaar. Omdat noten weinig water bevatten, kunt u ze ook prima invriezen.

Walnoten als tussendoortje

Zo los uit het vuistje zijn ze een heerlijke knabbel tussen de maaltijden door, maar bij het ontbijt door de yoghurt of over de havermout, over een salade of in koek en taart zijn deze kleine rakkers ook heerlijk. Vroeger werd er in Europa en China melk van gemaakt en in veel culturen wordt gevijzelde walnoot gebruikt om sauzen en soepen dikker en smaakvoller te maken. Probeer dat laatste zeker een keer, want u weet niet wat u proeft! Probeer eens tagliatelle met oesterzwam en walnootsaus, khoresh met makreel en dadelrijst waar de walnoot in is verwerkt of een tarte tatin met peer, geitenkaas en walnoten. Maar wilt u iets heerlijks om dagelijks van te knabbelen, met stroop of kaas of wat dan ook, dan zijn deze zelfgemaakte, voedzame crackers een must!

Ingrediënten walnootcrackers

1 grote plaat voor circa 40 crackertjes

  • 100 gram walnoten
  • 100 gram havermout
  • 1 ei
  • 1 el olijfolie
  • Flinke snuf zout
  • 2 tl oregano of Italiaanse kruiden
  • Een klein scheutje water

Extra nodig: kleine keukenmachine/hakmolen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Doe de walnoten in de keukenmachine/hakmolen en maal grof. Voeg de havermout toe, maal fijn en doe vervolgens in een kom. Voeg het ei, de olie, zout en oregano toe en kneed. Indien het deeg te droog is, voeg dan een klein scheutje water toe.

Leg het deeg midden op een vel bakpapier en leg hier een tweede bakpapier op. Rol vervolgens met de deegroller, zodat het hele onderste vel is bekleed met het deeg en het deeg circa 3 mm dik is. Snijd voorzichtig het deeg alvast in vierkantjes en bak in circa 10 minuten goudbruin en gaar.

Let op: controleer de crackers om de paar minuten tijdens het bakken, want ze kunnen snel verbranden.

Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie