Naar cookieinstellingen
eten als vroeger

Emina Zorlak: eten zoals vroeger! Helpt u mee?

Het nieuwe kabinet wil het makkelijker maken om verleid te worden gezonder te eten. In het coalitieakkoord staan verschillende doelen, zoals de suikertaks op frisdrank, bindende afspraken met de industrie over gezondere voedingsmiddelen (de hoeveelheid zout, suiker en vet in eten), op termijn een suikerbelasting invoeren en de btw op groente en fruit naar 0 procent verlagen.

Gezondheid en voeding

Dat het verband tussen voeding en gezondheid eindelijk serieus wordt genomen doet mij goed. Ongezonde voeding schijnt met bijna 13.000 doden per jaar een van de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaken te zijn. Ontzettend veel (chronische) ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker en spijsverteringsziekten, worden in verband gebracht met ongezonde voeding. Hoewel bijna niemand volledig gezond eet en drinkt, ziet het RIVM de afgelopen jaren wel een verbetering in het voedingspatroon in Nederland; men eet meer fruit, iets meer groente, minder vlees en minder suikerhoudende dranken. Dit stemt mij hoopvol!

Voedselwijsheid

Naast deze positieve veranderingen zou ik ook erg blij worden als er iets meer voedselwijsheid zou zijn; in mijn optiek betekent dat dat we niet meer misleid worden door marketing, maar met een gezond verstand nadenken over wat goed eten is en wat het doet voor ons lichaam. Een paar voorbeelden:

  • Veel mensen om mij heen denken dat als er “biologisch” op een verpakking staat, dat het dus betekent dat het GEZOND is, maar een biologisch koekje bevat alsnog net zoveel suiker en vet als een gewoon koekje, alleen bevat het producten die biologisch geteeld zijn; dit is wel beter voor het milieu en in geval van biologische groenten en fruit bevat het ook meer voedingswaarden, maar in het geval van het koekje is het niet gezonder.
  • Ik vind het ook gek dat mensen denken dat kant-en-klare tussendoortjes (zoals krenten- en ontbijtkoeken of ontbijtshakes waar fruit op de verpakking getekend is), gezonde keuzes zouden zijn. Eigenlijk is dit ook snoepen, want hier zit hartstikke veel suiker in.
  • En waar ik het allerblijst van zou worden is als we zouden stoppen met het tellen van calorieën, maar zouden kijken naar voedingswaarden. Een klein zakje chips of chocoladereep bevatten misschien minder calorieën dan een volkoren broodje met avocado en gerookte kip, maar de eerstgenoemden doen werkelijk niets voor uw lijf, terwijl het broodje vezels, vitaminen, eiwitten en goede vetten bevat, die een positief effect hebben op het lichaam en waar u langer op kunt teren.

Concrete tips voor een beter (gezonder/duurzamer) dieet

Eigenlijk is het heel makkelijk om gezonder te eten, mits u zich niet laat verleiden door marketingtrucjes of gemaksproducten. Tijd investeren in boodschappen doen en koken is niet alleen goed voor uw lijf, maar ook voor uw mentale welzijn (zie het als mindfulness; tijd waarin u voor zichzelf zorgt), maar ook voor uw portemonnee! Een paar concrete, makkelijke tips waarmee u goedkoper, duurzamer en voedzamer eet:

  • Eet zoveel mogelijk met de seizoenen mee
  • Eet zoveel mogelijk plantaardig en zoveel mogelijk groente
  • Eet zo min mogelijk bewerkt
  • Eet indien het kan lokaal geproduceerd
  • Voeg wat vaker peulvruchten toe aan uw menu

Eten waar geen chique verpakkingen en geen knappe marketingkoppen voor nodig zijn, zoals granen, groente, fruit, noten, pitten, zaden, onbewerkte zuivelproducten, zou het grootste deel van ons dagelijkse menu moeten omvatten. En dan zo nu en dan iets lekkers.

En als ik dit zo zie, dan valt me iets op… het is eten zoals vroeger! Onbewerkt, puur, niet te veel tussendoortjes, niet te veel vlees (dat was vroeger een luxeproduct), niet te veel suiker (ook een luxeproduct).

Eten zoals vroeger. Heeft u tips?

We kunnen ontzettend veel leren van de oudere, wijze garde en zoals er vroeger werd gegeten. Vroeger werd vaak uit armoede gezonder gegeten, maar tegenwoordig zouden we deze keuzes juist als luxe moeten zien. En hoewel we vandaag de dag hele fijne producten en manieren van koken en eten hebben, zouden tips van de wijze generatie goed van pas kunnen komen bij de huidige voedselproducenten. Laten we elkaar verleiden gezonder te eten in 2022! Wat zijn uw ultieme tips? Laat ze in een reactie hieronder achter.

Meer groente!

Waar ik zelf het meest op blijf hameren is door de dag heen meer groente, zoals bijvoorbeeld mijn recept van havermout met winterpeen voor in de ochtend. Maaltijden met extra groente vullen meer en voeden meer. En als we inderdaad in de toekomst groente en fruit zonder btw kunnen kopen, dan is dat niet alleen gezonder, maar ook goedkoper.

Dit keer daarom een recept van een tussendoortje dat u zelfs als lekkers bij de koffie of thee kunt eten, met… pompoen! Het is eigenlijk een geheim recept, maar ik deel het met u met liefde. Veel voedzamer (en lekkerder en esthetischer) dan een kant-en-klare plak ontbijtkoek.

Pompoen-energiebonbons (voor 15 bonbons):

  • 400 gram flespompoen
  • scheutje zonnebloemolie
  • 120 gram medjoudadels
  • 75 gram fijne havermout
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 40 gram rozijnen
  • grof zeezout
  • kokosrasp om doorheen te wentelen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de pompoen en snijd in blokjes. Verdeel de pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olie en rooster circa 20 minuten in de oven.

Ontpit de dadels en doe ze met de geroosterde pompoen, havermout en speculaaskruiden in een hoge maatbeker of bakje van de keukenmachine. Mix tot het een grove puree wordt.

Voeg de rozijnen en een snuf grof zeezout toe en roer goed door. Vorm ballen ter grootte van een pingpongbal en wentel ze vervolgens door de kokosrasp.

NB: Voeg indien het nog te nat is wat extra havermout en indien het te droog is een klein scheutje water toe.

Geef een reactie

Reactie

    Onella says:

    Neem dan wèl biologische rozijnen! Dat zijn de enige waarop nauwelijks residu van bestrijdingsmiddelen zit!
    De regels werden omzeild door tussen 2018 en 2020 bestrijdingsmiddelen te “stapelen”. De regelgeving houdt geen rekening met mengseltoxiteit.. Zo heeft het kunnen gebeuren dat tussen de genoemde jaren het aantal bestrijdingsmiddelen in rozijnen bijna verdubbeld is, naar gemiddeld 11.3 gifsoorten per meting in 2020.
    Meer gedetailleerde info hierover op foodwatch.org.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.