savooiekool

Emina Zorlak: ‘Savooiekool (groene kool) is een kunstwerk voor het oog en verrassend op het bord’

Noem mij ouderwets, maar ik ga er niet meer omheen draaien: ik ben ontzettende fan van kool. Zo, dat is eruit! Het lijkt alsof ze uit de mode zijn geraakt en men doet er dan ook lacherig over, maar rodekool, groene kool, spitskool, witte kool, zuurkool, boerenkool, spruitkool, bloemkool, ik zou het elke dag kunnen eten. Mijn partner wijt het aan mijn Slavische achtergrond, maar ik denk dat het komt omdat mijn lijf gewoon goed aanvoelt wat goed is. De (gezondheids)voordelen van kool zijn eindeloos! En hoewel ik ze allemaal plaatjes vind, is de savooiekool momenteel mijn favoriet.

De keizerin met de groene mantel of kroon

Bij eten krijg ik meteen poëtische associaties en bij de savooiekool zijn de bladeren zo mooi, dat ik een keizerin voor me zie die zichzelf met een deftige groene, versierde mantel omslaat of een hele koninklijke kroon opzet. Het is voor mij een chique kool, maar dat komt misschien ook omdat ze gek genoeg niet altijd in de schappen ligt en dus schaars voelt. Wat gek is, want ze zijn van Nederlandse bodem van juni tot en met maart verkrijgbaar. Ze worden vooral in de winter gegeten, dus sla uw slag!

Mocht u de savooiekool niet in de supermarkt vinden, bezoek dan een groenteboer of biologische winkel. De zoektocht zijn ze meer dan waard. En laat u niet in de war brengen, want groene kool en savooiekool zijn één en dezelfde kool en ze worden soms ook zelfs putjeskool of kappertjeskool genoemd. De naam savooie is eraan gegeven, omdat ze van oorsprong uit de Savoye omgeving in Frankrijk komen, een historische regio met veel hoge adellijke titels. Zat ik er toch niet zo ver naast met die keizerin…

Veelzijdige groente

De Romeinen waren zo overtuigd van de gezondheidsvoordelen van savooiekool, dat ze de bladeren van de groene kool als kompressen gebruikten bij wondjes. Dat heb ik niet geprobeerd; ik eet ze vooral. Wat ik wel vaak doe met de bladeren, is ze kort dompelen in heet water en vervolgens vullen en als pakketje vouwen; lekker en leuk als voorgerecht. Hoewel de savooiekool een echte uitgesproken koolsmaak heeft, leent het zich voor ontzettend veel soorten gerechten. Van stamppot tot salade en van Aziatisch tot Italiaans.

En ik schreef het hierboven al, ze zijn echte gezondheidsbommen! Ze bevatten niet veel calorieën, maar wel ontzettend veel vitamine C, goed voor de weerstand, wat we nodig hebben in de winter, folaat, wat een belangrijke rol speelt in de hersenen en vezels, welke goed zijn voor de darmen. Daarnaast zorgt het ietwat bittere in de savooiekool dat het eten beter wordt verteerd. De savooiekool is ook een dankbare groente, want best groot, dus u kunt er meer maaltijden mee bereiden en ze zijn op een koele plek minstens twee weken houdbaar. Maar met onderstaand recept zal de kool die 2 weken niet halen… Het recept is voor 2 personen.

Savooiekool op 2 manieren met puree van bonen en ziltige botersaus

  • 1 kleine savooiekool
  • olijfolie
  • peper, zout
  • 2 flinke klontjes boter
  • pot cannellinibonen of limabonen à 400 gram
  • 1 blikje ansjovis
  • snufje chilipeper
  • 30 gram hazelnoten

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verwijder de groene harde bladeren van de savooiekool en bewaar deze. Snijd de overgebleven kool in kwarten en verwijder de kern. Halveer vervolgens deze kwarten, zodat er acht stukken in totaal zijn. Neem twee grote stukken aluminiumfolie of bakpapier en verdeel hier de koolstukken op. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Pak nu de kool zo in, dat het 2 pakketjes worden en het overal goed dicht zit, zodat er geen lucht uit kan. Leg de pakketjes op een bakplaat en gaar circa 30 minuten.

Snijd de dikke nerf uit de buitenste balderen van de savooiekool en doe de bladeren in een kom. Voeg een scheutje olie toe en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de bladeren over een bakplaat en zet ze na circa 20 minuten bij de pakketjes in de oven. Draai de koolbladeren na circa 5 minuten om. Na circa 10 minuten zijn de bladeren zo krokant als chipjes.

Smelt een klontje boter in een pannetje en voeg de ansjovis en de aanhangende olie toe. Smelt de ansjovis in de boter tot de ansjovis helemaal is verdwenen in de boter. Voeg de chilipeper toe.

Smelt een klontje boter in een klein pannetje. Spoel de bonen uit en voeg toe. Verwarm circa 3 minuten en breng op smaak met peper en zout. Stamp de bonen tot puree. Verkruimel de savooiekoolchips. Hak de hazelnoten.

Verdeel de witte bonenpuree over borden. Haal de savooiekool uit de pakketjes en verdeel ze over de puree. Lepel er wat van de ziltige botersaus over. Bestrooi met de savooiekoolchips en de hazelnoten.

Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie