Naar cookieinstellingen

Emina Zorlak: ‘De pinda is voedzaam en veelzijdig!’

Veel eiwitten, goede vetten en als magisch ingrediënt te gebruiken in zowel zoete als hartige versnaperingen; de pinda is één van mijn beste vrienden in de keuken. Sterker nog, ik eet deze kleine rakker wel elke dag. Is het niet in de ochtend op mijn boterham in de vorm van pindakaas (100% pinda, zonder palmolie, suiker of zout), dan zeker wel rond 16.00 uur zo uit het handje of door de avondmaaltijd in curry of als krokante topping. En als niemand kijkt stop ik een theelepeltje in de pindakaaspot om er zo heimelijk van te snoepen… Geluk zit in de kleine dingen, toch?

Heilig eten

Pinda’s en vooral pindakaas zijn gevoelsmatig oer-Hollandse producten, want ze zijn onmisbaar bij de borrel en het is al tijdens de kindertijd favoriet beleg. Ondanks dat het hier een alledaags product is, komt de pinda oorspronkelijk van de andere kant van de wereld. Zuid-Amerika om precies te zijn, 2000 voor Christus. Het was voor de Inca’s in Peru een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse voeding en zelfs voor hun goden. Er schijnen pindadoppen te zijn gevonden bij de begraafplaatsen van de Inca’s. Ze gaven deze mee aan de overledenen voor het hiernamaals en ze werden gebruikt als offer. In de 16e eeuw verspreidden Portugezen de pinda over de wereld; Afrika, India, en Azië. De laatste 2 zijn tegenwoordig de grootste producenten. In Azië worden pinda’s vooral geperst voor de olie, ook wel bekend als arachideolie. Het rookpunt is hoger dan bij andere oliën, waardoor het geschikt is om mee te wokken. Voor een groot deel van de mensen is dàt heilig.

Aap, noot , mies 😉

Wellicht hebben andere wijsneuzen het u al eerder verteld, maar de grap is dus: pinda’s worden als nootjes gegeten, maar eigenlijk behoren ze plantkundig tot de peulvruchten. Ze worden echter wel gerekend tot de noten, omdat ze er qua samenstelling van de voedingsstoffen erg op lijken. Hoewel ze calorierijk zijn en u er dus niet onbeperkt van moet eten, zijn pinda’s ontzettend voedzaam. Ze bevatten zo’n 25 procent eiwit, dat goed is voor onze cellen en spieren, bijna 50 procebnt goede vetten, die de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en veel vezels, die goed zijn voor de spijsvertering, een verzadigd gevoel geven en het risico op diabetes type 2 en darmkanker verminderen. Bij voorkeur eet u natuurlijk wel ongezouten pinda’s en pindakaas. De verwarring in voedingsgroep kan natuurlijk ook komen omdat ze ook wel aardnoten worden genoemd (want deze peulvruchten groeien in de aarde) of apennoten, omdat apen er gek op zijn. Een leuke Engelse uitspraak is dan ook “If you pay peanuts, you get monkeys”, oftewel: als je weinig/ “met pinda’s” betaalt, krijg je…

De pinda is een opvallende kameleon

Hoewel dit klinkt als een contradictie, is de pinda voor mij als ingrediënt in gerechten echt een opvallende kameleon; ze laten zich goed opnemen in zowel zoete als hartige gerechten, maar zijn daarin dan ook zo dominant, dat ze de hoofdrolspeler zijn van de smaak. Veel klassieke Afrikaanse en Aziatische gerechten bevatten pinda’s en die bepalen de volheid. Iets wat wij hier in Nederland niet zo kennen, maar wat zowel in Zuid-Amerika als in Azië wordt gedaan is het koken van pinda’s in hun dop in gezouten water. Dit geeft ze qua aroma schijnbaar iets aardappelachtigs, gemengd met vanille. Wat ik zeg: hartig en zoet in één.

Zelfgemaakte pindasaus

Wat voor mij veel gerechten nóg lekkerder maakt is natuurlijk pindasaus! Nasi, springrolls of gewoon lekker dippen met groente of brood. Hierbij dus het recept voor hele smaakvolle, zelfgemaakte, makkelijke pindasaus.

Ingrediënten:

  •  1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 duimgrootte gember
  • scheutje zonnebloemolie
  • 2 theelepel citroengraspoeder
  • 250 milliliter kokosmelk
  • 2 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel sambal
  • 250 gram pindakaas met stukjes (100% pinda)
  • 1 limoen

 Bereidingswijze:

Pel en snipper het sjalotje. Pel en hak de knoflook. Schil en rasp de gember. Verwarm een scheutje olie in een steelpan en fruit de sjalot, knoflook en gember circa 1 minuut. Voeg het citroengraspoeder en sambal toe en bak circa 1 minuut. Voeg de kokosmelk, ketjap manis, sambal en pindakaas toe en roer goed door. Rasp en pers de limoen boven de pan. Verwarm circa 5 minuten op laag vuur. In een afgesloten pot is de saus circa 4 dagen houdbaar in de koelkast, maar ook prima in porties in te vriezen.

Tip: voor mij is samen pinda’s doppen aan tafel een hele leuke, gezellige, verbindende activiteit. Televisie uit, spelletjes uit de kast en doppen maar!

Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.