Naar cookieinstellingen
Broccoli

Emina Zorlak: ‘Broccoli is een weldadig boeket voor uw lichaam (zelfs op internationale junk food dag!)’

De term superfood (eten waarvan gezegd wordt dat het extreem gezonde voedingsstoffen bevat, zoals gojibessen, spirulina en hennepzaad) gebruik ik liever niet, omdat het een modewoord is. Het is een slimme marketingtruc om mensen bepaald eten (vaak van ver) te laten kopen voor heel veel geld. Hoewel deze producten heus voedzaam zijn, zijn ze echt niet per definitie beter dan de alledaagse aardappel, bloemkool of harinkje. Echter, bij één product gebruik ik het woord maar al te graag, omdat het daadwerkelijk het woord eer aan doet: de broccoli! Nu in Nederland volop van het land te verkrijgen, dus laat het het podium (uw bord) betreden…

Broccoli: de groene bloem

Mensen denken bij kool vaak aan de winter, maar er zijn gelukkig ook zomerkolen, zoals bloemkool, spitskool, witte kool en natuurlijk de broccoli. Het leuke aan broccoli (en de bloemkool), is dat het eetbare gedeelte eigenlijk ongeopende bloemen zijn. Als deze bloemknopjes bijna opengaan moet de broccoli op tijd geoogst worden. Maar zijn er kleine gele bloemen te zien, dan gaat de broccoli bloeien en is deze niet meer te oogsten voor consumptie. Het schijnt dat de oorspronkelijke vorm de stengelbroccoli was, wat we nu ook wel als aspergebroccoli kennen met een lange dunne stengel en een klein bosje groen aan de bovenkant, maar dat later de bloem groter werd gekweekt, waardoor we nu korte stengels hebben en grote bloemen bovenaan. Hoe heerlijk om tijdens het aansnijden te bedenken dat u een boeketje aan het eten bent? Extra zomers!

Poëtische Italianen

Volgens historici is broccoli in Italië ontstaan. Vrij vertaald betekent broccoli zoiets als “kleine sterke armpjes”, maar het schijnt dat Romeinse boeren het de “5 groene vingers van Jupiter” noemden, omdat ze de groente zeer genezende eigenschappen toeschreven; toen al een soort superfood dus. Duizenden jaren later geloof ik er ook in dat eten veel invloed heeft op hoe we ons voelen, zowel fysiek als mentaal en broccoli heeft daadwerkelijk ontzettend veel goede voedingsstoffen, vooral in de bloemknoppen, opgeslagen voor de bloemen.

Superfood

Broccoli bevat onder andere veel antioxidanten, die een belangrijke rol spelen bij ons immuunsysteem en bescherming tegen snelle veroudering. Het is een vezelrijke groente die weinig calorieën bevat, dus goed voor de werking van uw darmen, u kunt er lekker veel van opscheppen en het geeft een verzadigd gevoel. De lijst aan goede eigenschappen is erg lang, maar het allerbelangrijkste is dat de broccoli ontzettend lekker is. Daarom verdient het wat mij betreft in dit geval wel de term superfood. De stelen moet u absoluut niet weggooien, want die zijn net zo lekker! Goed om te weten dat u de broccoli zo snel mogelijk na de oogst of aankoop moet eten, want geoogst gebruikt de broccoli zelf de eigen suikers om houtachtige vezels aan te maken, waardoor de stronk taaier wordt.

Internationale Junk Food Dag

Terwijl er in de zomer ontzettend veel kleurrijke groente en fruit ter beschikking zijn, wordt er midden in de zomer, op 21 juli, elk jaar de Internationale Junk Food Dag gevierd. Junk food is eten dat we niet elke dag zouden moeten eten, omdat het niet heel voedzaam is, maar wel erg lekker, zoals koekjes, chips en pizza. Het idee erachter is dat als we het hele jaar door zo goed mogelijk eten, we dan heus af en toe mogen zondigen. Ik heb een pizzarecept bedacht waardoor u heel vaak een junk food dag zou kunnen vieren, want het zit boordevol broccoli en het is (ge)zondig lekker!

(Ge)zondig lekkere broccolipizza (2 personen, snack of voorgerecht):

  • 1 grote broccoli
  • olijfolie
  • 3 eetlepels bloem
  • peper, zout
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • scheutje water
  • 70 gram geraspte oude kaas
  • Italiaanse kruiden

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de stelen van de broccolistronk en halveer de grote stelen. Schil de stronk en snijd in stukjes. Verdeel de gesneden broccoli over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olijfolie. Rooster de broccoli circa 20 minuten in de oven.

Doe de broccoli in een kom en pureer met een staafmixer tot puree. Voeg de bloem en een scheutje olie toe, breng op smaak met peper en zout en roer goed door. Verdeel de broccolipuree over een met bakpapier beklede bakplaat en maak er diameter van circa 35 centimeter van en circa 1 centimeter dikte.

Bak circa 15 minuten.

Meng in een kommetje de tomatenpuree en een scheutje water tot er een saus ontstaat. Verdeel de saus over de pizza. Bestrooi de kaas over de pizza en bestrooi hierover de Italiaanse kruiden naar smaak. Zet nog even terug in de oven tot de kaas is gesmolten.

TIP: Wilt u een makkelijke, maar voedzame snack waar u van blijft snoepen bijvoorbeeld voor de televisie of bij de borrel? Snijd de stelen van de broccolistronk en halveer de grote stelen. Schil de stronk en snijd in stukjes. Verdeel de gesneden broccoli over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olijfolie en bestrooi met wat zout. Rooster de broccoli circa 30 minuten in de oven. Meng wat mayonaise en sriracha (pittige saus) als dipsaus en serveer bij de geroosterde broccoli.

Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Josephine48 says:

    Broccoli is inderdaad lekker en gezond maar als tip wil ik graag meegeven eerdt de stelen te schi

      Josephine48 says:

      Broccoli is inderdaad lekker en heel gezond maar als tip wil ik graag meegeven eerst de steken te schillen en daarna pas te snijden.
      Met vriendelijke groet,
      Josephine48

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.