Broccoli

Emina Zorlak: ‘Broccoli is een weldadig boeket voor uw lichaam (zelfs op internationale junk food dag!)’

De term superfood (eten waarvan gezegd wordt dat het extreem gezonde voedingsstoffen bevat, zoals gojibessen, spirulina en hennepzaad) gebruik ik liever niet, omdat het een modewoord is. Het is een slimme marketingtruc om mensen bepaald eten (vaak van ver) te laten kopen voor heel veel geld. Hoewel deze producten heus voedzaam zijn, zijn ze echt niet per definitie beter dan de alledaagse aardappel, bloemkool of harinkje. Echter, bij één product gebruik ik het woord maar al te graag, omdat het daadwerkelijk het woord eer aan doet: de broccoli! Nu in Nederland volop van het land te verkrijgen, dus laat het het podium (uw bord) betreden…

Broccoli: de groene bloem

Mensen denken bij kool vaak aan de winter, maar er zijn gelukkig ook zomerkolen, zoals bloemkool, spitskool, witte kool en natuurlijk de broccoli. Het leuke aan broccoli (en de bloemkool), is dat het eetbare gedeelte eigenlijk ongeopende bloemen zijn. Als deze bloemknopjes bijna opengaan moet de broccoli op tijd geoogst worden. Maar zijn er kleine gele bloemen te zien, dan gaat de broccoli bloeien en is deze niet meer te oogsten voor consumptie. Het schijnt dat de oorspronkelijke vorm de stengelbroccoli was, wat we nu ook wel als aspergebroccoli kennen met een lange dunne stengel en een klein bosje groen aan de bovenkant, maar dat later de bloem groter werd gekweekt, waardoor we nu korte stengels hebben en grote bloemen bovenaan. Hoe heerlijk om tijdens het aansnijden te bedenken dat u een boeketje aan het eten bent? Extra zomers!

Poëtische Italianen

Volgens historici is broccoli in Italië ontstaan. Vrij vertaald betekent broccoli zoiets als “kleine sterke armpjes”, maar het schijnt dat Romeinse boeren het de “5 groene vingers van Jupiter” noemden, omdat ze de groente zeer genezende eigenschappen toeschreven; toen al een soort superfood dus. Duizenden jaren later geloof ik er ook in dat eten veel invloed heeft op hoe we ons voelen, zowel fysiek als mentaal en broccoli heeft daadwerkelijk ontzettend veel goede voedingsstoffen, vooral in de bloemknoppen, opgeslagen voor de bloemen.

Superfood

Broccoli bevat onder andere veel antioxidanten, die een belangrijke rol spelen bij ons immuunsysteem en bescherming tegen snelle veroudering. Het is een vezelrijke groente die weinig calorieën bevat, dus goed voor de werking van uw darmen, u kunt er lekker veel van opscheppen en het geeft een verzadigd gevoel. De lijst aan goede eigenschappen is erg lang, maar het allerbelangrijkste is dat de broccoli ontzettend lekker is. Daarom verdient het wat mij betreft in dit geval wel de term superfood. De stelen moet u absoluut niet weggooien, want die zijn net zo lekker! Goed om te weten dat u de broccoli zo snel mogelijk na de oogst of aankoop moet eten, want geoogst gebruikt de broccoli zelf de eigen suikers om houtachtige vezels aan te maken, waardoor de stronk taaier wordt.

Internationale Junk Food Dag

Terwijl er in de zomer ontzettend veel kleurrijke groente en fruit ter beschikking zijn, wordt er midden in de zomer, op 21 juli, elk jaar de Internationale Junk Food Dag gevierd. Junk food is eten dat we niet elke dag zouden moeten eten, omdat het niet heel voedzaam is, maar wel erg lekker, zoals koekjes, chips en pizza. Het idee erachter is dat als we het hele jaar door zo goed mogelijk eten, we dan heus af en toe mogen zondigen. Ik heb een pizzarecept bedacht waardoor u heel vaak een junk food dag zou kunnen vieren, want het zit boordevol broccoli en het is (ge)zondig lekker!

(Ge)zondig lekkere broccolipizza (2 personen, snack of voorgerecht):

  • 1 grote broccoli
  • olijfolie
  • 3 eetlepels bloem
  • peper, zout
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • scheutje water
  • 70 gram geraspte oude kaas
  • Italiaanse kruiden

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de stelen van de broccolistronk en halveer de grote stelen. Schil de stronk en snijd in stukjes. Verdeel de gesneden broccoli over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olijfolie. Rooster de broccoli circa 20 minuten in de oven.

Doe de broccoli in een kom en pureer met een staafmixer tot puree. Voeg de bloem en een scheutje olie toe, breng op smaak met peper en zout en roer goed door. Verdeel de broccolipuree over een met bakpapier beklede bakplaat en maak er diameter van circa 35 centimeter van en circa 1 centimeter dikte.

Bak circa 15 minuten.

Meng in een kommetje de tomatenpuree en een scheutje water tot er een saus ontstaat. Verdeel de saus over de pizza. Bestrooi de kaas over de pizza en bestrooi hierover de Italiaanse kruiden naar smaak. Zet nog even terug in de oven tot de kaas is gesmolten.

TIP: Wilt u een makkelijke, maar voedzame snack waar u van blijft snoepen bijvoorbeeld voor de televisie of bij de borrel? Snijd de stelen van de broccolistronk en halveer de grote stelen. Schil de stronk en snijd in stukjes. Verdeel de gesneden broccoli over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olijfolie en bestrooi met wat zout. Rooster de broccoli circa 30 minuten in de oven. Meng wat mayonaise en sriracha (pittige saus) als dipsaus en serveer bij de geroosterde broccoli.

Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Josephine48 says:

    Broccoli is inderdaad lekker en gezond maar als tip wil ik graag meegeven eerdt de stelen te schi

      Josephine48 says:

      Broccoli is inderdaad lekker en heel gezond maar als tip wil ik graag meegeven eerst de steken te schillen en daarna pas te snijden.
      Met vriendelijke groet,
      Josephine48