Naar cookieinstellingen
Curry uit de hooikist

Emina Zorlak: ‘Bespaar energie en gaar uw eten zonder gas of stroom met de hooikist!’

Waarschijnlijk voelt ieder van ons het aan de portemonnee: de energieprijzen rijzen de pan uit. Geen goed nieuws voor de kookliefhebbers onder ons, want het enige wat u uit uw pan wilt laten rijzen zijn de heerlijke aroma’s; die horen geen bittere nasmaak achter te laten in de vorm van een hoge rekening. Daarom pleit ik wederom voor “koken zoals vroeger”! Ik doel niet op de alom bekende spruitjeslucht, maar op de energiebesparende kooktechniek: de hooikist.

Hooikist

De hooikist. Het schijnt dat eind 19e eeuw de deze al veel werd gebruikt in Nederland. Het is de ultieme vorm van slow cooking en van brandstofbesparing. Vooral bedoeld voor gerechten die lange tijd op laag vuur moeten garen en voornamelijk in 1 pan; denk aan stoofschotels, suddervlees, maar ook peulvruchten die lang moeten koken. Toen Nederland aan het gas ging was er zoveel energie, dat de hooikist in de vergetelheid raakte.

De techniek is als volgt: het gerecht wordt zoals gewoonlijk gemaakt; het eten wordt aan de kook gebracht en in plaats van het vuur lager te zetten en vervolgens uren te laten pruttelen, wordt het vuur helemaal uitgezet, wordt de pan goed ingepakt in dekens of hooi en vervolgens in een kist gedaan. De kist wordt afgesloten en door de warmte van het hooi of de dekens gaat het garen vanzelf. Ideaal om bijvoorbeeld in de ochtend de aardappelen in de hooikist te doen, zodat ze eind van de middag bij thuiskomst klaar zijn om gestampt te worden.

Voordelen

Dat zo’n hooikist geld bespaart is fijn, maar er zijn nog meer leuke bijkomstigheden. Allereerst, u hoeft niet naar uw eten om te kijken, u hoeft niet te roeren en kunt gewoon de deur uit, er is geen gevaar op aankoeken of verbranden. Als het eten klaar is, is het bovendien ook nog eens op behaaglijke eet-temperatuur en niet gloeiendheet. Uw groente worden niet kapotgekookt, maar behouden een fijne structuur en er is overal een gelijkmatige garing. Er is geen vochtverlies en de vitaminen blijven bewaard in het vocht. En niet onbelangrijk: het eten wordt vaak echt lekkerder als het op lagere temperatuur is gegaard, want alle smaken kunnen rustig vrijkomen en zich met de andere smaken vermengen.

Geen hooikist? Er zijn alternatieven!

Doorgewinterde kampeerders gebruiken deze techniek ook, maar doen de pan niet in een zware kist, maar in de goed geïsoleerde slaapzak, die ze sowieso al mee hebben. Soms wel meerdere pannen in 1 slaapzak. Tegenwoordig zijn er ook hele hippe nagemaakte kisten, die eerder iets weghebben van ouderwetse theemutsen, die natuurlijk dezelfde functie hebben. Ze zien eruit als knapzakjes die uw pan ferm omhelzen. Maar de tip der tips is toch wel de koelbox! Bijna iedereen heeft wel zo’n mini-koelkast-imitator in huis. De techniek is eigenlijk hetzelfde, maar dan andersom: niet de kou wordt bewaard, maar juist de hitte! Nu de herfst op de deur klopt en ons lichaam weer gaat snakken naar troostend eten, is dit het ideale moment om eens te experimenteren met langzaam gegaarde gerechten.

Recept verwarmende -energiebesparende- rode linzencurry (2 personen):

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • duimgrootte gember
  • 1 rode peper
  • 1 eetlepel garam masala
  • scheutje zonnebloemolie
  • 200 milliliter kokosmelk
  • 200 gram tomatenblokjes of passata
  • 250 milliliter water
  • 2 bouillonblokjes
  • 250 gram rode linzen
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • bos verse koriander

Extra nodig:

  • 2 pannen die in een koelbox passen, (wollen) deken

Bereidingswijze:

Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Schil en rasp de gember. Snijd de peper in ringen. Verwarm een scheutje olie in een soeppan en bak de ui, knoflook, gember, peper en garam masala circa 2 minuten. Voeg de kokosmelk, passata, water, bouillonblokjes en rode linzen toe en roer goed door. Breng het geheel aan de kook en laat circa 3 minuten pruttelen. Zet het vuur uit en pak de pan in in een (wollen) deken. Doe dit in een koelbox en “gaar” het gerecht een paar uur.

Doe ondertussen de rijst in een pan en voeg water toe tot de rijst een vingerkootje onder staat. Breng aan de kook en zet het vuur uit. Pak ook dit pannetje in in een deken en zet het naast de linzenpan in de koelbox.

Hak de koriander en bestrooi voor het serveren over de curry.

(Tekst: Emina Zorlak. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.