Een leven na The Crown…
Publicatiedatum: 1 december 2020
Kort geleden gunde Omroep MAX mij het bijzondere voorecht de nieuwe serie van The Crown te mogen bekijken vóór de uitzending ervan op Netflix. Wat later zou ik daarover worden bevraagd door Sybrand en Martine in Tijd voor MAX. Tja, dan kijk je extra intensief! Zelf heb ik geen Netflix, en u misschien ook niet, maar u weet vast wel dat de halve wereld volstrekt in de ban is van deze serie over het Britse koningshuis. Maar waar kijken we dan toch eigenlijk naar?
Kapstok voor het verhaal
De hele serie is opgehangen aan koningin Elizabath II, de monarch die maar liefst 68 jaar op de Britse troon zit en voor de meeste Britten het vaste anker van hun leven is. Zeggen de meeste oudere Nederlanders (waaronder ik): Juliana was de vorstin van mijn jeugd- de meeste Engelse weten niet beter of de Queen is er altijd al geweest. De Netflix-serie gaat dan ook weliswaar over de koningin, maar het lijkt wel of alleen haar leven, of liever regeerperiode, de kapstok is voor het verhaal van de recente geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. De Tweede Wereldoorlog, Churchill, een dramatische mijnramp, de losgeslagen prinses Margaret, stakingen, het premierschap van Margaret Thatcher, alles passeert de revue en menigeen verzucht bij het kijken van de serie: och ja…, dat was tóen.
Kijkje achter de schermen
Maar ook voor ons Nederlanders valt er iets te beleven. The Crown geeft een kijkje achter de schermen van een gesloten bolwerk. Wat we weten en denken te weten over het reilen en zeilen van een koninklijk familie komt overeen met wat we in de serie krijgen voorgeschoteld. We hebben altijd al vermoed dat er spanningen waren in de huwelijken van prinses Anne en prins Charles, en dat de Queen Mum van gin tonic hield en dat de Queen moest wennen aan haar eerste vrouwelijke premier. Maar hoe die ellende, intriges en confrontaties er hebben uitgezien achter het scherm van decorum, juwelen en plichtsbetrachting, dat weten we niet. De serie vult onze fantasie over de sprookjesachtige wereld van koninklijke paleizen aan en verstrekt daarmee ook het sprookje.
Hun leven is gelijk aan het onze. Net als zij hebben ook wij lieve of moeilijke vrienden.
‘Zo moet het zijn geweest’
Vaak is onze nieuwsgierigheid grenzeloos als het gaat om het leven van anderen. Aan de ene kant benijden wij soms de privileges en de rijkdom van royalty en de aandacht die ze oproepen, maar tegelijkertijd denken wij: ben ik even blij niet onder zo’n vergrootglas te hoeven leven? Een vreemde mix, maar het werkt. Eén kanttekening: het werkt alleen als alles klopt. Een scène uit de serie moet zo zijn opgedist dat we zeggen: zo moet het zijn geweest. Maar ook dat weten wij juist niet!
De serie wordt begeleid door een groot kenner van kostuums en vorstelijk decorum, maar ook deze adviseur is er niet bij geweest. De scène wordt overtuigend als de karakters goed worden neergezet en dat de setdressing klopt. En die klopt ijzingwekkend goed! Voor een astronomisch bedrag is de bruidsjurk van prinses Diana tot in de details nagemaakt. En dat allemaal voor een tv-serie? Ja, dat moet. Anders trappen we er niet in. Iedereen zat in de zomer van 1981 voor de buis om dit sprookjeshuwelijk te zien worden voltrokken en iedereen heeft zijn eigen heinnering aan deze iconische jurk, die nota bene niet veel later het symbool zou worden van één van de beroemdste ongelukkige huwelijken. Dus die jurk moet nu eenmaal kloppen. Ook is de binnenplaats van Buckingham Palace voor een fortuin nagemaakt, zodat de illusie bijna compleet is dat het verhaal zich ten paleize afspeelt.
Royalty of niet… elk leven is interessant
Eigen zorgen even vergeten
Schuilt het succes van The Crown misschien in het feit dat de Windsors zo speciaal zijn, of dat hun leven zo veel interessanter is dan het onze? Soms is het fijn je eigen zorgen even te vergeten en je te storten in het leven van een ander. Maar hun leven is gelijk aan het onze. Net als zij hebben ook wij lieve of moeilijke vrienden. Ook wij hebben misschien een partner en kinderen. Gekroond of niet, wij moeten allen keuzes maken, beslissingen nemen, emoties verwerken en verlies lijden. Royalty of niet… elk leven is interessant. En misschien wel mooi om te worden verfilmd.