kleuters tegen kwalen

Een hartverwarmend tv-experiment

Direct na afloop van de zesdelige serie Kleuters tegen kwalen die we dit voorjaar uitzonden, werd ik van ik van alle kanten bestookt met de vraag of we dit tv-experiment, dat laat zien wat een groep ontwapenende kleuters kan doen voor het geluk en de gezondheid van ouderen, gaan vervolgen. Mijn antwoord kunt u aan het eind van deze column lezen.

Door kinderogen

Veel ouderen kampen met eenzaamheid, gebrek aan beweging en depressiviteit. Een zorghotel in de Achterhoek vormde het decor voor het sociaal experiment. Een unieke ervaring die de levens van de ouderen zou veranderen. 9 senioren, ieder met hun eigen kwalen, werden geconfronteerd met een groepje kleuters die hen onbevangen tegemoet traden. De vierjarigen zorgden voor ontroerende momenten en daagden de ouderen uit de wereld weer te zien door de ogen van een kind. Met behulp van verschillende testen bracht een team van specialisten in de ouderengeneeskunde de resultaten van het experiment in kaart. Het bleek dat de ouderen na zes weken op zowel mentaal als fysiek niveau een enorme vooruitgang vertoonden; ze voelden zich beter en konden zich ook veel beter bewegen dan voorheen.

Feelgood-tv

Al meteen na de eerste aflevering gaven tientallen kijkers via social media blijk geraakt te zijn door het programma: “Zo. Nu kan ik naar bed met vertrouwen in de wereld. Heerlijke feelgood-tv”, schreef een kijker. En een ander tweette: “Wat een machtig mooi programma. Ik kijk uit naar de volgende uitzending!” Ook televisierecensenten waren razend enthousiast. “Het is een vertederend, grappig en ontroerend programma”, schreef bijvoorbeeld Julien Althuisius in de Volkskrant: Waar vooraf op gehoopt werd, gebeurde ook: de kleuters hadden een revitaliserend effect op de ouderen. Soms omdat de kleine dictators de senioren geen keus gaven (‘Je moet iets harder lopen’, commandeerde een kleintje de 80-jarige mevrouw Van Balveren, die wat moeite had met haar rollator), maar met name omdat de aanwezigheid van het legertje onbevangen energiebommen de ouderen zichzelf even deed vergeten.” En ook Angela de Jong, tv-recensent van het AD, vond het een “superleuk” programma. “Elke dag 10 minuten Kleuters tegen kwalen en het hele land knapt op.” Ze schreef verder: “Het was vertederend én hartbrekend om te zien, want je realiseerde je als kijker ineens dat sommige mensen zichzelf in het leven enorm tekort hebben gedaan.”

Postzakken vol

Na een oproepje op Twitter en in MAX Magazine om de deelnemers een hart onder de riem te steken, werden ze overspoeld met kindertekeningen, lieve brieven en kaarten van kijkers. Hele postzakken heeft MAX bezorgd bij zorghotel De Gouden Leeuw in Zelm. Kortom, heel tv-kijkend Nederland was ontroerd en de serie was een regelrechte hit. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de vraag werd gesteld of er een vervolg komt op Kleuters tegen kwalen.

Meer uit het leven halen

3 van de bewoners waren na afloop van de serie te gast in het tv-programma M van Margriet van der Linden om te vertellen over hun ervaringen. De zorgmanager van hun tehuis vertelde er: “Zodra de kleintjes binnenkwamen, vergaten de deelnemers hun pijntjes en beperkingen.” En over het effect op langere termijn: “Ze halen nu meer uit het leven dan ze daarvoor hadden gedaan.” Want het is niet gebleven bij dit zes weken durende experiment. Iedere twee weken komt er nu een groepje kinderen langs (opgehaald door het busje van het zorghotel) waarbij ze onder leiding van de activiteitenbegeleiders samen met de ouderen spelletjes doen en knutselen.

Ook vicepremier enthousiast

De zorgmanager pleitte bij Margriet van der Linden voor een structurele aanpak: “Dit is op zich niet nieuw; meerdere zorginstellingen en verpleegtehuizen werken al samen met kinderdagverblijven.” Minister en vicepremier Carola Schouten, die ook aan tafel bij M zat, toonde zich razend enthousiast: “Iedere school heeft wel een zorginstelling in de buurt.” Dat jonge kinderen in staat zijn om eenzame ouderen op te vrolijken is iets wat ze bijvoorbeeld in Zeist allang weten. Daar wordt al tien jaar samengewerkt tussen het kinderdagverblijf In de rups en verzorgingscentrum Warande. En net zoals in het televisieprogramma ontstaat er door samen activiteiten te doen een band tussen de peuters en ouderen.

Klop een deur verder aan

De energie van jonge kinderen werkt aanstekelijk, dat heeft Kleuters tegen kwalen wel bewezen. We denken aan een tweede serie van dit programma met wat andere thema’s. En wellicht komt er ook nog een special met de Kerst. Maar laten we van het overweldigende succes van dit programma vooral lering trekken in onze eigen omgeving. Organiseer dat peuters en kleuters individueel of in groepsverband ouderen kunnen ontmoeten. Mijn oproep aan ouders; als je met je kind naar opa of oma gaat, klop dan ook een paar deuren verderop aan, bij iemand die nooit bezoek ontvangt.

Geef een reactie

Reacties (3)

    Els Jasperse says:

    Wat heb ik genoten van dit programma!
    Zo mooi om te zien hoe de kleuters onbevangen de ouderen ‘ tot leven’ wekken! En wat fijn voor de bewoners die nu ook onderling een band gekregen hebben. Dubbel effect!

    Hanneman says:

    Niets dan moois en lof. Wat een heerlijkheid allemaal. Over aangename kritieken gesproken. En terecht! Want wat was het televisie zoals televisie hoort te zijn. Maar dit al overziend realiseer ik me dat er ook types zijn die het zullen duiden als een briljante vondst. Dus het komt er aan. “Kids of Holland”. In een van de artikelen staat de reactie van een internationale organisatie International Child Developement Initiatives. Die gaan zich nu ook “inzetten” en wie weet wat daarvan wel niet zal komen…? Ik bid dat het niet gaat gebeuren dat deze “formule” totaal wordt uitgemolken en dat de camera’s hun werk hebben gedaan. Op naar de volgende prachtvondst.

    dinie1 says:

    Niets dan lof voor dit mooie programma,wij hebben er enorm van genoten en hoop natuurlijk dat er een vervolg komt,Max weet wel wat televisiekijkend Nederland mooi en goed vindt.