Echtscheiding en pensioen
Publicatiedatum: 22 maart 2018
Mevrouw Gabriël en haar man vormden met hun 2 kinderen een doorsnee gezin. Hij werkte en bracht het geld binnen, zij deed het huishouden en nam het grootste deel van de opvoeding voor haar rekening. De kinderen waren inmiddels het huis uit. Samen oud worden lag in het verschiet. Tot hij bleek vreemd te gaan. Na 25 jaar kwam er een einde aan het huwelijk.
Mevrouw Gabriël bleef in het huis wonen. Het opgebouwde pensioen werd verdeeld. Dat was voor later, nu kreeg ze alimentatie. Deze was onvoldoende om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. En dus ging mevrouw Gabriël voor het eerst sinds ze kinderen had gekregen weer aan het werk, als schoonmaakster. Het bracht net genoeg op om de eigen broek op te houden. Na 12 jaar stopte de alimentatie en namen de financiële zorgen toe. Met het beetje spaargeld dat ze nog had, kon ze het financieel nét redden tot haar AOW. Met haar deel van het pensioen erbij zou ze daarna alsnog van een onbezorgde oude dag kunnen genieten.
Geen cent meer
Helaas liep het anders. Het pensioenfonds had namelijk nooit het officiële formulier ontvangen met het verzoek om het pensioen te verdelen. Ondanks de gemaakte afspraken was het pensioenfonds daardoor verplicht om het pensioen in zijn geheel aan de ex uit te betalen. Mevrouw Gabriël moest nu zelf bij hem aankloppen voor haar deel van het pensioen. Hij vond dat hij al genoeg had betaald aan alimentatie en wilde geen cent van het pensioen afstaan. Mevrouw Gabriël kan nu nog naar de rechter stappen, maar ze laat het erbij zitten; sinds de scheiding heeft ze geleerd dat ze niet meer kan uitgeven dan ze heeft. Toch is het ontzettend zuur.
Scheiding zelf melden
Het verhaal van mevrouw Gabriël staat niet op zichzelf. Sinds 1995 wordt bij een echtscheiding het pensioen in principe verdeeld tussen de ex-echtelieden. Zodra het pensioen vrijkomt, ontvangt de partner zijn of haar deel rechtstreeks van het pensioenfonds. Het enige dat hiervoor nodig is, is dat de scheiding binnen 2 jaar wordt aangemeld bij het pensioenfonds. In de praktijk gebeurt dit vaak niet. Uit onderzoek blijkt dat 36 procent van de vrouwen niet weet dat ze rondom de echtscheiding iets met het pensioen moeten regelen.
Wet wordt aangepast
Wij denken dat dit veel simpeler kan en moet. Zodra de echtscheiding rond is, moet het pensioenfonds het pensioen automatisch verdelen. Gelukkig is de regering nu ook zo ver: het plan is om de wet hierop aan te passen. Situaties als die van mevrouw Gabriël behoren dan tot het verleden. Tot die tijd is het zaak om de echtscheiding zo snel mogelijk zelf bij het pensioenfonds te melden.
MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Weer een argument om dat onzinnige instituut “huwelijk” af te schaffen. Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.