Dick Jaspers driebanden sportweekend

De sportcolumn: zullen we het eens over Dick Jaspers en Raymond Ceulemans hebben?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Robbert en Hein, analisten en zelfverklaard experts, blikken op deze plek wekelijks vooruit op het sportweekend.

Wie worden wereldkampioen wielrennen?

Robbert: Ineens heeft iedereen het over te veel voetbal op tv, Hein. Maar datzelfde zou je ook over wielrennen kunnen beweren. Op het gevaar af dat wij daar zelf ook te veel over schrijven, wil ik toch graag eerst even stilstaan bij het Australische fenomeen Grace Brown. Zij is op een bijzonder geslaagde afscheidstournee. Na haar olympische gouden plak op de tijdrit, heeft ze er nu al 2 op het WK, de individuele en de gemengde estafette, waar Nederland niet eens aan deelnam…

Hein: De wereldkampioen van 2019, toen nog met Koen Bouwman, Jos van Emden, Bauke Mollema, Lucinda Brand, Riejanne Markus en Amy Pieters, schittert inderdaad door afwezigheid in Zürich. Volgens bondscoach Koos Moerenhout is het lastig om de 3 mannen en 3 vrouwen met elkaar te laten trainen. Daar valt wat voor te zeggen, maar de Australische en Italiaanse ploeg staan wel gewoon met het grofst denkbare geschut aan de start. En we hebben het al eerder over stoppen op je hoogtepunt gehad, dit geldt zeker voor Grace Brown. Vlak voordat ze stopt met koersen, wint ze nog even alles wat er te winnen valt. En misschien ook de wegrit van zaterdag?

Robbert: Zou zomaar kunnen. Ze is in bloedvorm en heeft ook dit jaar ook nog de klassieker Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Maar vlak onze eigen Demi Vollering niet uit, vooral op dit zware parcours vol klimmetjes, dat een kolfje naar haar hand zou moeten zijn. Daarom tip ik voor zondag bij de mannen ook Tadej Pogačar als de opvolger van Mathieu van der Poel in de regenboogtrui. Blijft die in elk geval in hun vriendenkring.

Vooruit dan, een blokje over voetbal: wat is ons opgevallen?

Hein: Tot zover dan het koersblokje, we gaan er eens goed voor zitten dit weekend. En wil je dan toch nog iets kwijt over het voetbal, ondanks onze belofte van vorige week?

Robbert: Ja Hein, inderdaad. Ik wilde graag 1 wedstrijd uit het overstelpende voetbalaanbod van deze week er uitlichten, namelijk de uitwedstrijd van Twente bij Manchester United. Behalve dat de 1-1 een knappe prestatie was van de Tukkers, was het ook een mooie gelegenheid om weer eens spitsen te gaan vergelijken. Mag ik een zeer gewaagde stelling opwerpen? ‘Sam Lammers is beter dan Joshua Zirkzee.’ Ik vind hem eigenlijk vanwege zijn tweebenigheid een typische Ajax-spits, zoals die in het verleden in Amsterdam rondliepen. Echt indrukwekkend die Lammers en dat Twente. Best raar dat PSV, waar hij is opgeleid, hem destijds zo gemakkelijk heeft laten gaan. Maar ja, als je Luuk de Jong al hebt…

Hein: En wat dacht je van Lars Unnerstall, die 3 jaar op de bank heeft gezeten bij PSV en uiteindelijk is ingeruild voor Joël Drommel? Omdat hij wat minder is in het meevoetballen? Tja, als hij maar ballen tegenhoudt. En dat kan deze beknotte Duitser toevallig heel erg goed. En dat is ook weer genoeg voetbal voor deze column, dus waar zullen we het verder nog over hebben? Want de sportzomer heeft toch echt plaatsgemaakt voor een sportherfst en het aanbod is er niet groter op geworden.

Komt Dick Jaspers een stapje dichter bij de legendarische Raymond Ceulemans?

Robbert: Parawielrenner, gouddelver bij uitstek, Tristan Bangma gaat ook weer de baan op. Nou, dan weet je het wel. Verder is er het WK driebanden in Bình Thuận in Vietnam met ‘good old’ Dick Jaspers. Kan jou ouderwets biljarten net zo behagen als snooker, Hein? Pure kunst toch?

Hein: Of het nou darten, snooker, biljarten of driebanden is, er wordt vaak wat neerbuigend over dit soort ‘kroegsporten’ gedaan, maar ik kan er stiekem wel van genieten. En neem van mij aan dat het niet makkelijk is, of je nu in Vietnam of in de dorpskroeg om de hoek staat te driebanden. Des te knapper dat Dick Jaspers al ruim 30 jaar aan de wereldtop staat. Zijn laatste wereldtitel in december 2021 is volledig overschaduwd door de Formule 1-titel van Max Verstappen. Hopelijk is er dit keer meer aandacht voor, mocht het hem voor een 6e keer lukken.

Robbert: Er is tot 20 oktober trouwens een ‘herfststop’ in de Formule 1. In die tijd kunnen Max en Red Bull Racing herbronnen. Ondanks die 2e plaats vorige week begint het een beetje billenknijpen te worden voor onze wereldkampioen. Toch verwacht ik dat hij het nog net aan gaat redden, wat titelprolongatie aangaat. Maar hoe het volgend seizoen zal zijn…? De concurrentie rukt op van alle kanten. Voor de objectieve kijker is dat ook veel beter en zeker ook voor de sport zelf. Sport is gebaat bij spanning, niet bij de voorspelbaarheid van vorig seizoen met louter zeges. Maar eigenlijk wilde jij nog even over biljarten doorgaan, begrijp ik, Hein?

Hein: We hebben het over driebanden en over absolute dominantie gehad, dan kunnen we de legendarische Raymond Ceulemans uiteraard niet onbenoemd laten. Dick Jaspers loopt al heel wat jaartjes mee, maar hij loopt nog altijd 16 wereldtitels achter op de 21 van Ceulemans, verzameld tussen 1963 en 2001. Maar ook deze Belgische carambolegigant, de keizer van het groene laken, vond het op een gegeven moment welletjes. En voor deze column is het net zo welletjes, ik spreek je volgende week weer.

(Foto: Marcel Antonisse/ANP Photo)

Geef een reactie