PSV Juventus te veel voetbal? sportweekend

De sportcolumn: te veel voetbal?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Robbert en Hein, analisten en zelfverklaard experts, blikken op deze plek wekelijks vooruit op het sportweekend.

Is er te veel voetbal?

Hein: Robbert, ik open met een column van Bert Wagendorp in De Volkskrant. ‘Hoe minder voetbal ik kijk, hoe meer er wordt uitgezonden’, schrijft hij onder meer. En mij bekruipt hetzelfde gevoel, nu de Champions League 2.0 is begonnen. Het oude poulesysteem heeft plaatsgemaakt voor een grote ranglijst en we krijgen 144 wedstrijden, voordat 12 van de 36 clubs afvallen. PSV en Feyenoord lijken te moeten hopen op een plekje in de play-offs (plek 9 tot 24), maar dan wordt ook hun schema weer wat voller. Wordt het niet veel te veel van het goede allemaal, om het allemaal bij te moeten houden?

Robbert: Je haalt me de woorden uit de mond, Hein. Daar dacht ik dinsdagavond ook aan na Juventus-PSV, voorafgegaan en gevolgd door een lijvige voor- en nabespreking. Ik had eigenlijk wel genoeg gezien na die 3-1 overwinning van ‘De Oude Dame’. Hadden ze nog 5 kanalen op Ziggo met andere CL-potjes. Ik ben gezellig plaatjes gaan draaien. Maar de volgende avond zat ik wel weer bij Ajax-Fortuna Sittard in het stadion. Zo ben ik dan ook wel weer.

Hein: Feyenoord-Bayer Leverkusen heb ik gisteravond nog gekeken, maar Juventus-PSV heb ik overgeslagen. Ik ben zelf gaan sporten, veel gezonder dan kijken natuurlijk. Maar goed, wil je het nog hebben over de knappe WK-serie van de Oranje-vrouwen Onder 20? Of is dit ook weer genoeg voetbal voor deze column?

Robbert: Toppers zijn het! Mooi dat ze in de penaltyserie het gastland Colombia versloegen en zo in de (verloren) halve finale tegen Japan terechtkwamen. Ze gaan nog om plek 3 spelen tegen de VS. Maar voor je het weet, maken we ons schuldig aan zelf te veel over voetbal te schrijven. Iets anders, Hein. Ik stel voor: WK wielrennen op de weg. Ook dat evenement wordt eindeloos uitgesmeerd over 1 volle week.

Vanaf augustus 2024 kijkt u Europees voetbal via Ziggo.
Lees ook: Europees voetbal kijken op tv? Dit gaat er allemaal veranderen

WK wielrennen in Zürich: wat zijn de medaillekansen voor Nederland?

Hein: Inderdaad, we gaan er dit weekend al aan beginnen in Zürich. Op de wegwedstrijden gaan we volgende week nog voorbeschouwen, maar zondag kunnen we al naar de tijdritten voor de mannen en vrouwen kijken. Zie jij medaillekansen, Robbert? Of misschien een verrassende winnaar, à la de Italiaanse Drent Edoardo Affini, de trots van Donderen, op het voorbije EK?

Robbert: Ik zie geen grote medaillekansen voor de Nederlandse mannen. Ik verwacht dat Remco Evenepoel zijn titel van Glasgow prolongeert. Bij de vrouwen wordt Ellen van Dijk elke week een stukje beter, maar in eigen huis zal Marlen Reusser toch wel de belangrijkste kandidaat zijn? Doet ze wel mee…? Dan houd ik het op onze eigen Demi Vollering als het terrein lastig is en Lotte Kopecky bij een iets vlakker parcours.

Hein: Reusser? Staat inderdaad niet op de kaart. Bij de vrouwen is er dus inderdaad een reële medaillekans. Bij de mannen is Daan Hoole de enige Nederlandse afgevaardigde, maar ik vrees dat we wederom een mooie Vlaamse uitdrukking naar boven moeten halen. Want Hoole zal ‘serieus zijn tenen uit moeten kuisen’ om in de buurt van het podium te komen. De concurrentie bestaat uit onder meer Remco Evenepoel, Primož Roglič, Brandon McNulty, Joshua Tarling en de eerder genoemde Affini… Prettige wedstrijd, Daan!

Robbert: Nóg een ‘prettige wedstrijd’, maar nu in het tennis: de Davis Cup-ploeg moet het in november gaan opnemen tegen het Spanje van Alcaraz in de kwartfinales. Appeltje, eitje toch? Heeft Botic van de Zandschulp daar laatst op de US Open niet een klinkende overwinning op behaald? Nou dan!

0,03 seconden tijdverlies per ronde: kan Max de crisis bezweren in Singapore?

Hein: En wel hierom! Maar dat is november pas, dus we moeten nog 2 maanden ‘op onze honger blijven zitten’, zoals de Vlamingen dat zo mooi kunnen zeggen. Terug naar ‘van die dingen’ in het hier en nu, de Grand Prix van Singapore op zondag. En de paniek begint nu toch wel toe te slaan in het kamp van Red Bull. Ik heb zelfs gelezen dat Max Verstappen toch niet in een speciale auto, ontworpen door een fan, gaat rijden. De gekozen verf zou iets te zwaar zijn, met 0,03 seconden tijdverlies per ronde tot gevolg… Nog 7 races te gaan, nog 59 punten voorsprong op Lando Norris. Gaat Max wereldtitel nummer 4 over de streep trekken?

Robbert: Het begint wel zorgelijk te worden, ja. Maar zou hij onderweg niet ineens weer 1 Grand Prix winnen, uiteindelijk nét aan genoeg punten om met 1 puntje verschil het kampioenschap binnen te harken? Dat zou nog eens spannend zijn. Of gaan we de spanning beleven bij het WK dammen, dat plaatsvindt in Drachten? Mag ik hier een eerbetoon in zien aan de oud-wereldkampioen Jannes van der Wal uit Driezem? Luister, als het op hommages aankomt, ook eens naar de lofzang van provinciegenoot Meindert Talma op deze Friese damlegende. Een monument gebouwd met damstenen!

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Hein: Dat mag zeker, ook al ligt Driezem wel een paar (dam)steenworpen van Drachten af. En van Meindert Talma gaan we naar John van de Bever. Want ik sluit toch weer af met voetbal, zaalvoetbal welteverstaan. Oranje heeft het WK futsal in Oezbekistan (of all places) geopend met gelijke spelen tegen het gastland en Costa Rica. De Nederlandse internationals zijn amateurspelers, dus we krijgen de lach niet van hun gezicht: het is natuurlijk al mooi genoeg dat ze er überhaupt bij zijn. Maar het zou nóg mooier zijn als ze vandaag tegen het sterke Paraguay een plek in de volgende ronde afdwingen.

(Foto: Tobias Kleuver/ANP)

Geef een reactie