Mathieu van der Poel brons WK gravel sportweekend

De sportcolumn: oude krijgers samen met Mathieu van der Poel het gravel op, goud voor Nederland?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Robbert en Hein, analisten en zelfverklaard experts, blikken op deze plek wekelijks vooruit op het sportweekend.

Hoe hebben PSV en Feyenoord het gedaan in de Champions League?

Hein: Nou Robbert, we hebben ons voorgenomen om niet te veel uit te weiden over de overdaad aan voetbalwedstrijden. Maar vandaag ontkomen we er niet aan. Wat is jou opgevallen aan de wedstrijden van PSV (1-1 tegen Sporting Portugal) en Feyenoord (2-3 zege bij Girona)?

Robbert: Vooral dit vermoeiende cliché bij PSV: we zijn vergeten onszelf te belonen. Hoe vaak je dat zinnetje hoort na een wedstrijd, pfff. Maar het was wel waar. PSV had met minimaal 3 doelpunten verschil moeten winnen als je naar de kansenverhoudingen kijkt. De oude voetbalwet ging weer eens op: als je ze zelf niet scoort, dan doet de tegenstander het wel. Nóg een cliché, zuuuuucht. En Feyenoord? Dat won wel. Terecht ook. Maar de Rotterdammers zijn geen schim meer van het attractieve elftal onder Slot. Er zijn te veel goede spelers vertrokken en hun vervangers missen het niveau. Ik tel slechts 2 topspelers bij Feyenoord: Quinten Timber en David Hancko.

Eddy Merckx in Vietnam? Dé Eddy Merckx?

Hein: Even terug naar vorige week: ook zo genoten van Eddy Merckx in Vietnam?

Robbert: Huh, d’n Eddy in Vietnam? Wat moest de vijfvoudig Tourwinnaar, ‘de kannibaal’ daar? Fietsen van z’n eigen merk promoten?

Hein: Nee, die andere Eddy Merckx. Dat weten niet veel mensen, maar De Kannibaal heeft een verdienstelijk biljartende naam- en landgenoot. Deze Eddy Merckx is tot aan de halve finales van het WK driebanden in Vietnam gekomen, net als onze Dick Jaspers. Dick blijft nog op 5 wereldtitels staan, volgend jaar beter dus (of anders wel het jaar daarna en het jaar daarna). Door naar het wielrennen, wil je nog iets kwijt over het memorabele WK in Zürich?

Brons op het WK in Zürich, goud op het WK gravel voor Mathieu van der Poel?

Robbert: Jazeker: het jaarlijks verkwanselen van de wereldtitel bij de vrouwen. Waar was La Demi in godsnaam mee bezig? Gaten dichtrijden naar ploeggenotes in comfortabele posities en zelf demarreren tegen beter weten in. Niet zo heel raar dat de al tweemaal geloste Lotte Kopecky alsnog haar wereldtitel van Glasgow kon prolongeren. Haar koersinzicht is immers net zo sterk als haar eindsprint. Bij de mannen was Tadej Pogačar weer eens zo gek als een deur met een demarrage van nóg verder dan in de Strade Bianche dit jaar: iets meer dan 100 km van de streep in plaats van 81. Maar omdat het zo bizar was, verwachtte ook niemand het, zelfs Van der Poel niet. En die is toch wel iets gewend. Knap dat hij toch nog brons behaalde.

Hein: En dit weekend kan hij alweer een gooi naar goud doen, want er komt een heel mooie koers aan: het WK gravel met finish in Leuven. Uiteraard heeft Van der Poel een wildcard gekregen, als grote publiekstrekker. En wat te denken van de vrouwelijke toppers Marianne Vos, Fem van Empel, Puck Pieterse en Lorena Wiebes? Of de oude krijgers Laurens ten Dam, Niki Terpstra en Johnny Hoogerland? Ik heb laatst een hele fijne Andere Tijden Sport-documentaire gezien over deze Zeeuwse doorbijter, tegenwoordig pensioneigenaar in Oostenrijk. Benieuwd of hij het nog kan.

Robbert: Daar zou ik maar niet over inzitten, Hein. Ik zag hem afgelopen zomer tijdens de Tour aan tafel zitten bij Karl Vannieuwkerke in Vive le Vélo op de VRT. Daar beweerde hij nog meer kilometers te maken dan in zijn actieve jaren als prof in het wielerpeloton. Maar trainingsvolume zegt niets over de intensiteit, waar de moderne trainingsmethoden op gericht zijn. Het lijkt me overigens dat Johnny niet zo van de data is. Meer van het ouderwets beuken.

Gaat Brian Priske Jaap Stam achterna bij Feyenoord, ondanks Champions League-succes?

Hein: Neemt niet weg dat de wielerwinterslaap er langzaam maar zeker aan zit te komen, ook al krijgen we dit weekend nog de Ronde van Emilia en die andere najaarskoers, Parijs-Tours. Dus ik denk dat we toch weer af moeten sluiten met het voetbal, want we krijgen met Feyenoord-FC Twente een heel interessant Eredivisie-affiche op de zondagmiddag. Champions League-succes in Girona of niet, Feyenoord moet in eigen land ook eens gaan winnen. Anders kan trainer Brian Priske het alsnog heel moeilijk krijgen, à la Jaap Stam 5 jaar geleden.

Robbert: “Japie, Japie, Japie Stam,” ik hoor het nog uit duizenden kelen. Maar dan hebben we het wel over de voetballer Jaap Stam en niet de trainer. Wist je dat hij tegenwoordig trainer is bij zijn oude liefde, amateurclub DOS Kampen? Ik zit aan mijn voetbaltaks voor deze week. Ik ga alweer stiekem dromen van de eerste schaatswedstrijden van het seizoen. Kan nooit meer lang duren. Ik zeg: fijn weekend Hein, tot volgende week!

Hein: Waar de wielrenners aan hun winterslaap beginnen, ontwaken de wintersporters uit hun zomerslaap. En wij blijven het hele jaar door wakker, met alle genoegen overigens.

(Foto: Fabrice Coffrini/AFP)

Geef een reactie