Juichende spelers van Feyenoord na de fraaie Champions League-zege op Benfica. Zijn de Rotterdammers nu ook favoriet voor de aanstaande Klassieker tegen Ajax?

De sportcolumn: Feyenoord op ‘pole position’ voor inhaal-Klassieker?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Robbert en Hein, analisten en zelfverklaard experts, blikken op deze plek wekelijks vooruit op het sportweekend.

Inhaal-Klassieker op komst, Feyenoord op ‘pole’?

Robbert: We moeten het eens over Feyenoord hebben, Hein. 2 uitzeges op rij in de Champions League, waaronder die grote scalp: 1-3 bij Benfica. Staan ze op ‘pole position’ voor de Klassieker van komende woensdag? Een paar weken geleden, toen de wedstrijd werd uitgesteld vanwege de politiestakingen, zou ik nog zijn uitgegaan van een kleurloos gelijkspelletje. En ook Ajax is intussen verbeterd…

Hein: Ik hoor het mezelf nog zeggen, na die afgelasting. ‘Ik denk dat Feyenoord en Ajax daar stiekem helemaal niet rouwig om zijn, want ik krijg van beide clubs niet de indruk dat ze al helemaal klaar zijn voor de belangrijke wedstrijden.’ Hoe anders ziet de wereld er nu uit? Zeker in Rotterdam-Zuid? Want de puzzelstukjes lijken opeens in elkaar te vallen bij Feyenoord. De 1-5 bij Go Ahead Eagles was die ene zwaluw die nog geen zomer maakt, maar Benfica-uit van eergisteren was formidabel. Zondag wacht nog FC Utrecht-uit, een lastig klusje op het vervelende tijdstip van 12.15 uur. Maar ik heb de midweekse inhaal-Klassieker, woensdag 30 oktober om 18.00 uur, al rood omcirkeld in mijn agenda. Dat kan wel eens een heel interessant potje worden.

De keeper omspelen, waarom zien we dat nooit meer?

Robbert: Na Utrecht-Feyenoord kan iedereen zondag rustig blijven zitten voor de Twentse derby, tussen de lokale FC en Heracles, hofleverancier van de mooiste goal van het seizoen. Tjonge, wat zat dat afstandsschot van Mario Engels vanaf eigen helft er mooi in. Om ons voetbalblokje te besluiten: de 1-1 van PSV in het hol van de leeuw, bij PSG in Parijs, was ook knap. Maar het zou pas écht onvergetelijk zijn geweest als Guus Til keeper de winnende treffer gescoord zou hebben, toen hij alleen afging op Donnarumma.

Hein: Tja, hoe vaak zal Guus nog zwetend wakker zijn geworden van dat moment? Hoe het wel moet in dit soort situaties, hebben we 1 dag later in Barcelona kunnen zien.

Robbert: Inderdaad, woensdagavond volgde een masterclass ‘keeper omspelen’ van Barça-speler Raphinha, tegen Manuel Neuer van Bayern München. Hein, ik vraag je: waarom zie je dat nou haast nooit meer, dat kundig omspelen van de doelman en dan pas scoren? Tegenwoordig wil iedereen óf over de keeper stiften óf de bal sociaal of laf afleggen naar een medespeler, die er zogenaamd beter voor staat.

Start schaatsseizoen en ‘cafésporten’, wat kunnen we verwachten?

Hein: Als ik nu naar buiten kijk, ben ik nog niet bepaald in winterse sferen. Maar dit weekend gaat wel degelijk de klok een uur achteruit, dus we kunnen langzaam toewerken naar het schaatsseizoen. Dit weekend kunnen we alvast Suzanne Schulting en haar 17 jaar oude protégé Angel Daleman in actie zien, tijdens de World Tour shorttrack in Nadia Comăneci-stad Montréal.

Robbert: Dick Jaspers, cultheld van onze wekelijkse column en vorige week nog te gast bij Carrie op Vrijdag, is dit weekend deelnemer aan de wereldbeker driebanden in Veghel. Wie wil, kan hem dus aan het werk zien in eigen huis. Zou ‘good old’ Ben de Graaf (88) ook daar, net als bij Carrie, het commentaar mogen geven? En dan heb ik nóg een ‘cafésport’ voor jou, Hein, je favoriete spelletje darten. Er is het EK in de de Westfalenhallen in Dortmund. Wie zijn de favorieten?

Hein: De Duitser Martin Schindler gaat een thuiswedstrijd spelen en staat bovenaan de lijst. Dat wil zeggen, hij is nummer 1 van de plaatsingslijst… Op de voet gevolgd door de Britten Luke en Luke, namelijk Mister Littler en Mister Humphries. Onze sloopkogel Michael van Gerwen moet ook nog Dave Chisnall voor zich dulden en is de nummer 5 van de plaatsingslijst. En dan wil ik onze zuiderbuur Mike ‘The Real Deal’ De Decker nog noemen, na zijn verrassende zege op Mister Humphries tijdens de World Grand Prix-finale van vorige week. Het wordt een druk weekend voor darts- en Formule 1-zender Viaplay, want er staat natuurlijk nog een andere Grand Prix op het programma.

Max Verstappen weer een stapje dichterbij volgende Formule 1-titel?

Robbert: Max gaat naar Mexico. Ik zou hier even het gelijknamige lied van de Zangeres Zonder Naam willen instarten, met jouw permissie natuurlijk, Hein. Vorige week in Texas is hij (inclusief winst in de sprintrace) weer 5 punten uitgelopen op Norris na hulp van de VAR. Ik denk dat hij het uiteindelijk wel gaat redden. De glans is er een beetje af. De dominantie van Red Bull is verdwenen. Maar de objectieve kijker, die gebaat is bij spanning, kan weer met volle teugen genieten van het duel der giganten.

Hein: Laat ik dan afsluiten met een variant op de vaakst aangehaalde sportquote aller tijden, namelijk die van Gary Lineker. Formule 1 is een heel simpel spelletje. 20 coureurs rijden rondjes van 300 kilometer per uur en uiteindelijk wint Max Verstappen.

(Foto: Koen van Weel/ANP)

Geef een reactie