Goed oud worden is een kunst

Cisca Dresselhuys: ‘Goed oud worden is niet voor mietjes, het vereist moed’

‘Ik heb geen benen meer’, snauwde de oude man, terwijl hij ons in de supermarkt bijna van de sokken reed met zijn scootmobiel. ‘Ja, maar wél een scootmobiel, waarmee u ook om ons heen kunt rijden‘, wilde ik zeggen. Maar ik hield mijn mond. Hij bleek op weg naar het poezenvoer, waar wij elkaar later weer troffen. ‘Ik zou, zonder benen, ook nooit meer opgewekt zijn’, zei mijn man.

De 8 punten van Joep Dohmen

Daardoor dacht ik opeens aan de 8 punten, die filosoof Joep Dohmen jaren geleden opstelde in zijn streven mensen zo prettig mogelijk oud te laten worden. ‘Laat je leven niet bepalen door je gezondheid’, was een van zijn adviezen.

Jarenlang hebben zijn adviezen op een prikbord in mijn werkkamer gehangen. Want bij het ouder worden wordt gezondheid een steeds belangrijker onderdeel van het bestaan, omdat er vaker kwalen en dus medische afspraken in je leven komen. Kwam je vroeger één keer in een paar jaar bij de huisarts, nu is dat een paar keer per jaar, hoewel die afspraken inmiddels meestal door de praktijkondersteuner worden afgehandeld. Daarnaast staan er in mijn agenda nog regelmatig consulten bij de oogarts, de tandarts, de oorarts, de bloedprikdienst en de chiropractor. En dan reken ik semi-medische types als mondhygiënisten en pedicures maar niet mee.

Niet praten over pijntjes

Het is dus erg oppassen om niet al te veel over je kwalen te praten. Een goede raad op dit gebied kreeg ik jaren geleden van oud-museumdirecteur Henk van Os, die zei: ‘Met bezoek nooit langer dan 10 minuten over PHPD (pijntje hier, pijntje daar) praten’.

De granfluencers

Er zijn gelukkig ook oude mensen, die het zelden over hun kwalen hebben. Ouderen lijken tegenwoordig  wel ‘hot’ in de media, vooral als het om vrouwen gaat. Zo las ik onlangs dat zich een nieuwe groep in de wereld van de influencers aandient: de granfluencers. Dat zijn vrouwelijke 70- en 80-plussers, die filmpjes voor TikTok maken, waarin ze het hebben over vroeger. Zo is daar de 89-jarige oma Miep die voor haar 85.500 volgers filmpjes plaatst, waarin ze terugblikt op haar verleden. De 83-jarige ‘omarietepiet’ plaatst, samen met haar kleindochter, al 2 jaar filmpjes op TikTok, waarin ze het heeft over haar nieuwe naaldhakjes, gekke dansjes maakt, maar soms ook bij het graf van haar man zit. Haar filmpjes worden gemiddeld door zo’n 50.000 mensen bekeken. Verder hebben we de inmiddels zeer bekende Orgel-Joke (75) uit Vlaardingen, met ongeveer 100.000 volgers op Instagram en TikTok. Zij plaatst filmpjes over optredens achter haar keyboard.

Goed oud worden

En zo krijgt de receptioniste bij de oogkliniek gelijk, die tegen me zei: ‘Gelukkig hebt u nog een leven naast Bergman’, toen we geen geschikte dag konden vinden voor een afspraak. Niet dat ik woeste dansjes maak voor TikTok, maar er zijn gelukkig nog heel wat dagen, waarop ik bezig ben met een schrijfopdracht, een interview of een podcast-opname. ‘Getting old is not for sissies’, zei de Amerikaanse actrice Bette Davis, die 81 werd en bepaald niet gespaard bleef voor ernstige ziektes en ander onheil. Inderdaad, een beetje goed oud worden is niet voor mietjes. Het vereist moed, relativering en flink wat humor.

Cisca Dresselhuys: Cisca Dresselhuys begint haar journalistieke carrière bij het dagblad Trouw. Van 1981 tot 2008, als zij met pensioen gaat, is Cisca hoofdredacteur van het maandblad Opzij. Ze ontvangt diverse onderscheidingen waaronder de Mercur d’Or/LOF Prijs voor haar verdienste voor het tijdschriftenvak. Ook schrijft Cisca verschillende boeken, waaronder Drukker dan ooit Werken na je 65ste. Want van stilzitten na haar pensioen is geen spraken. Samen met Jan Slagter is zij te horen in de podcast De Geboden van Slagter en Dresselhuys en ze schrijft columns hier op MAX Vandaag.

Geef een reactie