Boter op het hoofd
Publicatiedatum: 11 juli 2016
Verkeerde medicijnen, te weinig kennis van dementie, gemaakte fouten die niet worden gemeld. Veel verpleeghuizen kunnen de zorg voor ouderen niet goed aan.
De inspectie voor de gezondheidszorg bekeek 150 verpleeghuizen en 49 daarvan doen het niet goed. Dat is dus 1 op de 3! Bij 11 instellingen is de verpleeghuiszorg zozeer onder de maat, dat ingrijpen noodzakelijk is – sluiting wordt niet uitgesloten – en 38 andere instellingen komen onder verscherpt toezicht te staan. Je vader, moeder of partner zal er maar wonen!
Tot de 11 ondermaatse zorgaanbieders behoort ook WoonZorgcentra Haaglanden, de instelling waar de moeder van staatssecretaris Van Rijn wordt verzorgd. Het was Van Rijns vader die samen met Ben Oude Nijhuis de noodklok luidde over de toestand in verpleeghuizen. Waarom heeft Van Rijn dit rapport drie maanden onder de pet gehouden? De onderzoeksresultaten waren al bekend in maart! En waarom blijven besturen en directies van verpleeghuizen die wanprestaties leveren op hun plek zitten?
Familieleden, pik het niet langer en kom in verzet! Bezet de kamer van de directie totdat deze opstapt! De medewerkers treft geen blaam, zij doen hun best, maar kampen met te weinig collega’s. Meer handen aan het bed! De regeringspartijen VVD en PvdA past ondertussen slechts het boetekleed; het is hun bezuinigingsbeleid dat heeft geleid tot deze misstanden. Kom dan nu niet aan met krokodillentranen!
(Bron: MAX Magazine)
Nb. De lijst met namen van de 11 instellingen waarbij de verpleeghuiszorg onder de maat is, vindt u hier: Lijst met namen slechte verpleeghuizen openbaar
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De politiek komt niet krokodillentranen, ze zijn nu enig zins en maar tijdelijk geschrokken van de vele media aandacht. Bovendien komen er weer verkiezingen aan. Na de verkiezingen, als het gepeupel weer een beetje gerust gesteld is, slaan ze dubbel hard terug. De zorg voor de ouderen en ieder ander die zorg behoeft, zoals: zieken, (geestelijk) gehandicapten en mensen die het hectische leven niet meer aankunnen, worden compleet in de steek gelaten. De overbodige managers in de zorg, die hun salarissen hebben vervijfvoudigd in de afgelopen 10 jaar, horen helemaal in het plan, om de zorginstellingen te vernielen. Die zijn daar geplaatst op voorspraak van de politici. Zo ook bij de sociale woningbouwverenigingen, daar zie je dezelfde tactiek. Ook daar moet het systeem vernield worden. Zo ook bij de sociale werkplaatsen, ook daar moet het systeem vernield worden. Zo ook bij het maatschappelijk werk, daar moet ook het systeem vernield worden. De bedoeling van de politiek is om alle sociale verworvenheden de nek om te draaien. Die aanstellingen van corrupte managers, die zonder geweten, hun zakken vullen, ten koste van de directe hulp aan hulpbehoevenden, zijn een onderdeel van het aanvalsplan. De softe reactie van dat mormel Kleinsma, die bij elke confrontatie, speelt dat ze van niets weet en het onmiddellijk gaat bijsturen, is een volgende onderdeel van het aanvalsplan. Om maar niet te praten van die gluiperd, die minister van volkshuisvesting speelt. Die is het doodschoppen niet waard.
In de tekst staat de medewerkers treft geen blaam, beter zou zijn niet alle medewerkers treft blaam, er zijn er ook die wel degelijk blaam treft. Dat met boter op het hoofd geldt dus voor meer dan alleen de politiek. Feit blijft dat je in je eentje vaak niet genoeg kunt bereiken om de organisatie te veranderen, dus de oproep is niet verkeerd alleen hoe moet je nu weten welk huis van bijvoorbeeld Humanitas slecht presteert of van die andere giganten? Lijstjes waar je niks aan hebt aangezien ook de grond waarop een beslissing is gemaakt niet duidelijk is. Met het oog op de verkiezingen heeft iedereen nu ineens een mening, en dat met de moeder van Rijn is al veel langer bekend. Ik ben heel erg benieuwd hoe snel er nu iets veranderd in huizen die slecht scoren, aangezien ze dit ook al een jaar hebben laten duren. Dus ook bij de inspectie personeel vervangen door mensen met oog voor zorg.
Laat de overheid eens een weekje meedraaien in een verzorgingstehuis of in een pleeggezin of bij de zorg die oude mensen verzorgen, het is makkelijk praten als je alles voorgedaan krijgt. Hij of zij is welkom bij het verzorgingshuis hier om de hoek. waar wij nog vaak komen.
Wie gaat dit dan aanpakken. Al jaren zijn er instellingen, die niet voldoen aan de normen. Die blijven hardleers en het toezicht laat te wensen over.
Zelf ben ik al 3 jaren bezig om de waarheid boven tafel te krijgen over de ouderenmishandeling (op allerlei gebied) en onderzorg in een particulier verzorgingshuis.
IGZ heeft mijn klachten niet onderzocht en wil via een WOB procedure niet alle documenten vrijgeven.
Als burger word je door allerlei overheidsinstanties tegengewerkt en van het kastje naar de muur gestuurd.
Alle medewerkers doen hun uiterste best, maar van bovenuit komen de opdrachten. Afhankelijk van een baan, worden medewerkers ook onder druk gezet.
Geachte heer Slagter,
Béste Jan,
Wie zijn dat nu precies als je iemand het advies geeft niet met krokodillentranen te komen? Zijn dat de politici? Die zijn daar waarschijnlijk te professioneel voor. Of is het die mevrouw Grasmehr Holland?
Háár tranen zijn naar mijn overtuiging hele échte. Of anders de verkeerde stemmers misschien? Daar zijn er nogal wat van. Tja. Waarom heeft van Rijn zolang gewacht? Van hem wordt gezegd dat-tie iemand is met meesterlijke, bestuurlijke kwaliteiten. Waarschijnlijk behoort het tijdelijk uitschakelen van je empathisch vermogen dan tot je takenpakket en strikt zakelijk handelen is wét. Dat hij zijn moeder in dit verhaal niet ziet is niet te begrijpen. Generaal van Uhm speelde het ook klaar om zijn professie boven het leed wat hij als vader doormaakte te stellen. En wat te doen als je deze “gepubliceerde” lijst kent? Bakstenen door de ruit? Ik schreef het ergens anders al; de ophef over deze lijst gaat in niets betekenen dat problemen voor zorgvragers en hun naasten als sneeuw voor de zon…… Hoe het is gegaan is het gegaan, uiteindelijk is de overheid, waarvan de werkzaamheid wordt bepaald door het zittend kabinet, verantwoordelijk voor de vermarkting van de zorg. Deze zorgvermarkting, door mij soms ook wel haarvatenkanker genoemd staat aan het begin van alle kwaad in de zorg, in dit geval de zorg voor bejaarden maar ook in alle andere zorgvormen. Het is door vooral het huidige kabinet zwaar mis in ons land. En niet enkel het kabinet want we moeten hier de gevestigde partijen niet vergeten. Er zijn verkiezingen aanstaande dus we krijgen op korte termijn met spiegels en kralen te maken zo geraffineerd gepolijst en geslepen dat we er opnieuw in zullen trappen. Jij ook, Jan. Wéét welke veelbelovende jongeman of dame je straks aan het woord laat over de te verwachten wijzigingen in ons zorgstelsel en de stijgende kosten daarvan. Bekeerde christelijke politici? Kijk uit, kijk uit! kwasi-linkse socialisten? Oeioei. Hoorde laatst iemand grappen dat de VVD eigenlijk een D66 avant la lettre is. Wat nog meer? Oh ja, de directiekamers bezetten. Tja. Ik moet daar een beetje van denken aan die democraten in Amerika die in de senaat, of zoiets, een zitactie hielden om zo verandering van de wapenwetten af te dwingen. Nou, we hebben gezien wat dat heeft opgeleverd. Zo zou het met de bezetting van zo’n directiekamer ook gaan, Jan.
De republikeinen dienen de belangen van de wapenlobby en hoeveel idioten daardoor lustig voortmoorden zal hen een worst zijn. Dit kabinet dient de belangen van menzis, achmea, zilveren kruis en alle andere denkbare kassa’s dus hoeveel directiekamerbezettingen of brieven van mevrouwen Grasmehr-Holland ook, dit beleid is ingezet en nog eventjes dan is het ook onstuitbaar.
Of er zou een politiek wonder moeten gebeuren. Weet niet zo goed welk maar een goed begin zou al zijn dat het kabinet van dit moment bij de volgende verkiezingen zwaar bakzeil haalt en naar huis wordt gestuurd. En dat de “Buitenhetzicht” partijen eens aan de slag mogen. Een kabinet wat ook fatsoenering van de zorg en haar faciliteiten vóórstaat. Dat de gladjanussen ontslaat, mannelijk of vrouwelijk. Een kabinet dat heelt wat de voorgaande tien hebben verziekt. Een kabinet wat terughaalt wat is afgenomen. Een kabinet wat misdaden tegen de samenleving aan de kaak stelt. Tja. Hoe gaat dát lukken?
Familieleden voeren al jaren actie! Met pesterijen, dreigementen zowel voor Familie als bewoner verpleeghuis tot gevolg! De media moet eens de zaak echt aanpakken!!! Wij bevonden ons in een verpleeghuis zonder 1 verpleegkundige 7×24 uur lijvelijk aanwezig in het huis! Terwijl dit volgens de inkoop eisen van zorgkantoor-zorg verzekeraar wel tot de landelijke eisen behoord!!! Men maakte een prijsafspraak inplaats van misstanden te melden. Want er waren meerdere grote misstanden, zoals geen leefplannen, geen medicatie overzichten, weigeren medische hulp, niet werkende alarmeringsystemen etc. Instanties waren allen op de hoogte, igz, Minister Schippers, gemeente etc. Niemand ondernam iets!!! Ook niet bij noodroep om hulp omdat bij (noodlottige) valpartij geen arts werd gehaald. Laat staan bij overlijden gemeld werd dat er sprake was geweest van een valpartij!. In ons geval kon men dit duidelijk zien, gehavend gezicht, bont en blauw. Er volgde in beslagname lichaam!!! De rest kunt u lezen op mijn Website opa-vrolijk.
Let wel er volgde een vernietigend Rapport na overlijden van de igz over de zorginstelling! Per April 2016 moest men de zaken op orde hebben…..In Juni nam zorgkaart nederland inteviews bewoners af om zo punten te halen voor de tehuizen. Dan lees je online, van billentikkerij bij ouderen door vepleegkundige, dat medicatie vergeten wordt, en men geen fruit meer krijgt. Alleen op zondag een appel of mandarijntje, de rest moet men kopen in de winkel. etc. Zijn dit de nieuwe normen en waarden van de igz? Wordt vrienden op Facebook en lees mijn verhaal……opa-vrolijk
Geachte heer Slagter,
De Zorg voor ouderen schiet te kort!! Prestaties tientallen verpleeghuizen onder de maat.
AL JAREN! En het wordt steeds maar slechter en slechter…
In uw column roept u familieleden op om in verzet te komen tegen de directie van de verpleeghuizen en wijt de misstanden aan het bezuinigingsbeleid van de politiek. Hier past mijn inziens enige nuancering.
Waarom nu pas die massale aandacht van de (social-)media en betrokken instanties?
De recent openbaargemaakte eindrapportage van de rapporten van de inspectie gezondheidzorg (IGZ) over de gezondheidstoestand van bewoners in verpleeghuizen is schokkend, maar verbaast natuurlijk niemand. De vereniging van specialisten in ouderengeneeskunde vragen al jaren om maatregelen. Incidenten die af en toe de media halen zijn er genoeg. Maar er wordt nog steeds weinig actie genomen tegen de wantoestanden.
Blijkbaar is het toch makkelijker om weg te kijken.
Het IGZ-rapport, dat Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn maandag 4 juli 2016 naar de Kamer stuurde, bevatte zulk stuitende informatie dat de Tweede Kamer openbaarmaking eiste.
Pas na publicatie (6 juli 2016) van de zwarte lijst van IGZ lopen de gemoederen hoog op. Een media hype.
De brancheorganisatie noemt de publicatie van de lijst ‘onverantwoord’. Zorgorganisaties vinden de lijst achterhaald. Sommige overwegen zelfs juridische stappen.
Genoemde tekortkomingen zijn stuk voor stuk zeer indrukwekkend. Niet bepaald alleen maar zaken die met financiën te maken hebben. (Er zijn immers ook verpleeghuizen die het wel goed doen met hun budget.) Het gaat bij de onderzochte falende instellingen over beleid voeren; juiste competenties, organiseren veilige woon-werkplek, patiëntveiligheid, normen- en waarden, ethiek en het tijdig bijsturen en zo nodig alarmeren als zaken niet meer door de beugel kunnen.
Om nu alleen de schuld te leggen bij de politiek en het bezuinigingsbeleid, vind ik wel erg kort door de bocht. Er zijn ruim tweeduizend locaties van verpleeg- en verzorgingshuizen en nog eens ruim tweeduizend thuiszorg en wijkverpleging instellingen. Een deel is nog onbekend bij de IGZ, veel nieuwe van deze zorgaanbieders verschijnen op deze (groei)markt, of er is sprake van fusies en faillissementen of omdat bestaande zorgaanbieders nog niet onder de aandacht van de inspectie zijn gekomen door bijvoorbeeld meldingen. Bovendien is wettelijk geregeld dat de zorgaanbieder zélf verantwoordelijk is voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg die hij levert. De IGZ houdt toezicht of de zorgaanbieders dit waarmaken en vooral ook waarborgt.
De kwaliteit van de zorg wordt dus niet bepaald door de minister, staatssecretaris of de IGZ, maar door de cliënten, zorgverleners en zorgaanbieders, en hun koepel organisaties. Zij bepalen sámen wat de minimum kwaliteit is en leggen dit samen vast in veldnormen.
Het is dus zaak om alle rotte appelen uit de ‘zorgmand’ te halen en de zorgverleners en zorgaanbieders waar nodig te saneren naar gezonde instellingen dan wel als zorgaanbieder van de markt laten verdwijnen .
Dit is natuurlijk geen eenvoudige zaak.
De oproep naar de familieleden om in verzet te komen prima en massaal ongewenste situaties melden bij de autoriteiten. Meer openheid en transparantie over de handelingen en genomen (verbeter) acties door de toezichthouders. Mogelijk dat daarna onze ouderenzorg binnen redelijke termijn weer voldoet aan de basisnormen.
Ik heb gedurende 15 jaar voor mijn echtgenote te maken gehad met zorginstanties waaronder 3 jaar achtereen met een verpleeghuis. Zelf heb ik 17 jaar het onderwijs gediend waarvan 12 jaar als direkteur. Wat mij in die 15 jaar is opgevallen is het ontbreken van structuur, enthousiasme en vooral creativiteit. Misschien wel het belangrijkste de geringe interesse van de duur betaalde bestuursleden die zich nooit opbde werkvloer vertoonde. In het huis waar mijn echtgenote de laatste twee jaar werd verpleegd heb ik, hoewel ik dagelijks aanwezig was, geen enkel bestuurslid gezien. Er werden dan ook beslissingen genomen die mij de haren ten berge deden rijzen. Vooral op het vlak van welzijn, het belangrijkste onderdeel van de verzorging ging men met de olifant door de porseleinkast. Niets en niemand ontziend en de vele vrijwilligers hadden het toekijken.
Ik geniet een uitstekend pensioen maar ik begrijp niets van de enorme salarissen die worden opgestreken door allerlei voor mij mistige figuren die aan de leiding staan van deze grote bedrijven. In een verpleeghuis is iedereen de baas de z.g. Horizontale structuur. Vragen over bepaalde zaken moeten door een verpleegster beantwoord worden, er is geen protocol.
Ik ben van mening dat prestaties niet door hoge salarissen kunnen worden geleverd. Leiderschap en sociaal gevoel zijn nummer een. Geld verdien je om te kunnen leven , veel geld ” krijgen” voor wanprestaties is een perverse prikkel die afkeer oproept van al die hard werkende mensen in de zorg die met veel minder genoegen moeten nemen.
Ik vind dat er een einde moet komen aan deze geldverslindende industrie waar slecht wordt gepresteerd en onze ouders, echtgenoten en echtgenotes moeten lijden op hun veelal oude dag. De regering moet zich niet terugtrekken maar eindelijk maatregelen nemen om de wantoestanden een halt toe te roepen. Laat het aanstellen van dure besturen niet een politieke keuze zijn maar uitsluitend op grond geschieden van capaciteit en ervaring in soortgelijke functies.
Ik durf te beweren dat onder de vrijwilligers gepensioneerden zijn die het veel beter doen dan de generatie bestuursleden die incasseert voor slechte prestaties. Ministers die het slecht doen worden geloosd maar vinden elders een veel betere baan ook een onbegrijpelijk fenomeen.
De oproep om in opstand te komen zal aan dovemansoren oren gericht zijn want ouderen en hulpbehoevenden zijn voor vele bewindslieden een blok aan het been.
De analyse van de heer van Oort verwoord de juiste kerngedachte en oplossingsrichting om de problematiek in de zorg aan te pakken.
Misschien een uitdaging voor Jan Slagter om deze lans op te pakken|?
Zo lang in deze giga-industrie managers, directies en bestuurders de dienst uitmaken zal er weinig veranderen.
Allereerst dus een andere structuur in deze branche.
Dat is snel gezegd, niet gedaan, want voor een herstructurering komen dezelfde figuren weer opduiken om hun steentje bij te dragen en een graantje??? mee te pikken.
Een heel lastig karwei dus, gaat niet lukken helaas!!
Het is triest, dat er in de herfst/winter van je leven niet voldoende voor je gezorgd kan worden.
Je verlangt een arm om je schouder, een praatje , liefdevolle verzorging, wat tijd , goede maaltijden, op tijd
verschonen , mocht dit nodig zijn en
niet dat er van achter een bureau, hetzij via de politiek, of allerlei genomen regels door direktie of door
wie dan ook vaak beslist wordt, wat goed is voor ons ouderen. Niets dan lof voor de verzorgenden, zij
werken zich een slag in het rond, te weinig tijd enz.
Mijn man en ik hebben het grootste gedeelte van ons leven al achter de rug, wonen nog op ons zelf,
maar u mag best weten, dat ik hoop en bid, nooit of te nimmer in een tehuis terecht te mogen komen, omdat
ik daarover bang word, wat je te wachten staat, als je zelf niet meer kunt beslissen. Dan verwacht je alleen maar liefdevolle verzorging en ruimte voor meer zaken. Er zal en er MOET verandering komen.
Er zal ook in de politiek meer voorop moeten komen te staan de LIEFDE en die heeft vele vormen en zeker het verstand niet te vergeten voor degenen, die “het zo goed met ons ouderen voorhebben”.
Wanneer wordt er eens gestopt met deze achterlijke bezuinigen waar iedereen alleen maar slechter van wordt en zeker niet beter, waar gaat dit geld allemaal naar toe wat er bezuinigd wordt en wie wordt daar beter van?En stop eens een keer met achterlijke salarissen en beloningen, een iemand die bij verlaten van zijn positie een bonus krijgt van meer als 1 miljoen heeft volgens mij geen recht pensioen uitkering.
Waarom is het niet mogelijk om een directeur te ontslaan als hij of zijn niet goed funcioneert,als wij niet goed functioneren worden wij ook ontslagen. Een werknemer moet ook een werkgever kunnen ontslaan.