B(l)ijvangst
Publicatiedatum: 1 augustus 2017
Er is nogal wat discussie over bijvangst, oftewel ongewenst of onbedoeld gevangen vis. Tot voor kort werd die vis teruggegooid in zee en mocht zelfs niet verhandeld worden als hij onverhoopt toch mee kwam aan boord. De vis werd nog op zee na de vangst weer over boord gekiept. Sommige vissen kunnen dat teruggooien aan en leven verder. Andere niet. Het lijkt dus geweldig dat de vis nu aan boord moet worden meegenomen en verhandeld mag worden, maar niet iedereen is daar even blij mee.
Voor- en tegenstanders van bijvangst
Die bijvangst, die dus minder oplevert of zelfs direct aan land voor consumptie vernietigd wordt, moet mee aan boord en neemt ruimte in. Ruimte die niet echt over is, klagen een groot aantal vissers. Ook vinden ze dat sommige vis zo niet de kans krijgt volwassen te worden. Ze willen vissen die nog de kans hebben om door te groeien, weer teruggeven aan de zee in plaats van aan land te brengen waar ze weinig tot niks opbrengen.
Anderen zijn juist blij met die bijvangst en hopen dat we op deze manier wat meer liefde krijgen voor enkele ondergewaardeerde vissen en dat we voedselverspilling tegen gaan door ze te gaan eten én hopelijk meer waarderen.
Vissen die de moeite waard zijn
Over welke vissen we het dan hebben? Zonnevis, rode poon, tarbotine harder, hondstong, bot (ja, ook vroeger bracht deze vis al bijna niks op), inktvis en tongschar. Vissen die zeker de moeite waard zijn om te eten en beter te leren kennen en waarvoor waarschijnlijk nog altijd het spreekwoord geldt: onbekend maakt onbemind. Want ze zijn echt wel lekker die vissen, alleen weten we niet altijd hoe we ze klaar moeten maken.
Gek genoeg is in Frankrijk vissoep met veel verschillende vissen razend populair maar een Nederlandse variant wordt bij ons bijna nooit gemaakt en staat zelfs niet op de kaart van de meeste restaurants. Maar er is verandering op komst. In Amsterdam opent naar verwachting na de zomer van 2017 een restaurant met de naam Bijvangst zijn deuren. Het eerste restaurant dat uitsluitend werkt met deze vissen. Het is de bedoeling dat je hier (bijvangst)vis kunt eten, maar ook kunt kopen om thuis te bereiden, of al bereid en wel als kant-en-klaar maaltijd meenemen.
Verspilling tegen gaan
Het zou geweldig zijn als we wat meer uit onze comfortzone durven te komen en vaker vissen gaan eten die we misschien nooit eerder geproefd hebben. Dan gaan we verspilling tegen en gaan de prijzen voor de vissers (die daarvoor nu vaak minder dan een euro per kilo krijgen), ook wat meer omhoog zodat ook zij een lekker belegde boterham hebben. Wij blij zij blij met de bijvangst!