Naar cookieinstellingen
Bewaren

Bewaren

We zijn al verwend met fantastische warme zonnige dagen in mei. Ik geniet van het buiten eten koffie of thee in de zon. Maar bij die zomerse temperaturen ligt voedselbederf op de loer. En dat kan snel gaan, geloof me. Het voorkomen begint eigenlijk al bij het boodschappen doen. Laat op warme dagen verse boodschappen nooit in de auto of in fietstassen staan voor een bezoek aan nóg een winkel, maar plan het zó dat  de vers-boodschappen altijd de laatste stop voor huis zijn. En zet ze dan direct koel.

Ten koste van de smaak

En met koel bedoel ik niet per definitie in de ijskast. Want niet alles is langer houdbaar op die koele plek. Voor een aantal producten geldt namelijk dat ze eerder achteruit gaan of enorm aan smaak inleveren bij het bewaren in de koelkast. Lage temperaturen bederf heet dat. Tomaten bijvoorbeeld. Bewaar die nooit in de koeling. Net als ananas paprika of komkommer. Maar hoe bewaar je ze dan wel? Helaas bestaan er nog maar weinig kelders, maar zet ze in elk geval  niet in de volle zon. Het liefst zo donker en koel mogelijk dus en koop zeker in de zomer niet te grote hoeveelheden, maar plan extra goed.

Ideale temperatuur

Hoe koud moet de koeling trouwens staan? 4 graden is ideaal. Dan blijft alles op zijn best. Laat bereid eten overigens ook nooit te lang buiten de ijskast staan. Bacteriën kunnen bij hoge temperaturen zich binnen 2 uur al enorm vermeerderen met bederf als gevolg. Je ziet en ruikt het nog niet, maar het kwaad is al in gang gezet. Goed afdekken en koel zetten dus en vooral niet te lang bewaren. Zo zijn er  ook producten waarvan het misschien minder voor de hand ligt dat ze  niet te lang bewaard kunnen worden. Een geopende pot zure haring bijvoorbeeld is ook maar 1-2 dagen houdbaar. Tartaar moet  in de zomer écht op de dag van aankoop worden gegeten en bewaar gekookte rijst, nooit langer dan 2 dagen, want de witte korrels zijn gevoeliger voor bederf dan je zou denken.

Wel en niet in de koelkast

Waar wat in de ijskast moet? Groente in de groentela, vlees, vis en kip op de onderste plank. Eieren in een rekje in de deur boven de zuivelproducten. Eventuele restjes op de 2e plank en vleeswaren en kaas daarboven. Potten, frisdrank wijn en bier kunnen het best helemaal bovenin bewaard worden.

Voor de zekerheid een lijstje van wat nooit in de koeling moet (en dat geeft weer ruimte voor wat wel belangrijk is!):

  • Tomaten
  • Komkommer
  • Aubergine
  • Paprika en pepers
  • Avocado
  • Knoflook
  • Brood (droogt uit)
  • Bessen
  • Ananas
  • Mango
  • meloen
  • Kiwi en bananen
  • Perziken en abrikozen
  • Basilicum
  • Koffie

Oh en nog 2 tips:

  • Was handen altijd tussendoor wanneer rauw vlees of kip is aangeraakt vóór er iets anders wordt aangepakt. Hier ligt namelijk kruisbesmetting op de loer ook al zijn de producten  goed gekoeld.
  • En laat een restje eten altijd eerst afkoelen voor ze goed afgedekt koud worden weggezet.

Nu maar hopen op nog veel mooie dagen.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.