Bewaren

Bewaren

We zijn al verwend met fantastische warme zonnige dagen in mei. Ik geniet van het buiten eten koffie of thee in de zon. Maar bij die zomerse temperaturen ligt voedselbederf op de loer. En dat kan snel gaan, geloof me. Het voorkomen begint eigenlijk al bij het boodschappen doen. Laat op warme dagen verse boodschappen nooit in de auto of in fietstassen staan voor een bezoek aan nóg een winkel, maar plan het zó dat  de vers-boodschappen altijd de laatste stop voor huis zijn. En zet ze dan direct koel.

Ten koste van de smaak

En met koel bedoel ik niet per definitie in de ijskast. Want niet alles is langer houdbaar op die koele plek. Voor een aantal producten geldt namelijk dat ze eerder achteruit gaan of enorm aan smaak inleveren bij het bewaren in de koelkast. Lage temperaturen bederf heet dat. Tomaten bijvoorbeeld. Bewaar die nooit in de koeling. Net als ananas paprika of komkommer. Maar hoe bewaar je ze dan wel? Helaas bestaan er nog maar weinig kelders, maar zet ze in elk geval  niet in de volle zon. Het liefst zo donker en koel mogelijk dus en koop zeker in de zomer niet te grote hoeveelheden, maar plan extra goed.

Ideale temperatuur

Hoe koud moet de koeling trouwens staan? 4 graden is ideaal. Dan blijft alles op zijn best. Laat bereid eten overigens ook nooit te lang buiten de ijskast staan. Bacteriën kunnen bij hoge temperaturen zich binnen 2 uur al enorm vermeerderen met bederf als gevolg. Je ziet en ruikt het nog niet, maar het kwaad is al in gang gezet. Goed afdekken en koel zetten dus en vooral niet te lang bewaren. Zo zijn er  ook producten waarvan het misschien minder voor de hand ligt dat ze  niet te lang bewaard kunnen worden. Een geopende pot zure haring bijvoorbeeld is ook maar 1-2 dagen houdbaar. Tartaar moet  in de zomer écht op de dag van aankoop worden gegeten en bewaar gekookte rijst, nooit langer dan 2 dagen, want de witte korrels zijn gevoeliger voor bederf dan je zou denken.

Wel en niet in de koelkast

Waar wat in de ijskast moet? Groente in de groentela, vlees, vis en kip op de onderste plank. Eieren in een rekje in de deur boven de zuivelproducten. Eventuele restjes op de 2e plank en vleeswaren en kaas daarboven. Potten, frisdrank wijn en bier kunnen het best helemaal bovenin bewaard worden.

Voor de zekerheid een lijstje van wat nooit in de koeling moet (en dat geeft weer ruimte voor wat wel belangrijk is!):

  • Tomaten
  • Komkommer
  • Aubergine
  • Paprika en pepers
  • Avocado
  • Knoflook
  • Brood (droogt uit)
  • Bessen
  • Ananas
  • Mango
  • meloen
  • Kiwi en bananen
  • Perziken en abrikozen
  • Basilicum
  • Koffie

Oh en nog 2 tips:

  • Was handen altijd tussendoor wanneer rauw vlees of kip is aangeraakt vóór er iets anders wordt aangepakt. Hier ligt namelijk kruisbesmetting op de loer ook al zijn de producten  goed gekoeld.
  • En laat een restje eten altijd eerst afkoelen voor ze goed afgedekt koud worden weggezet.

Nu maar hopen op nog veel mooie dagen.

Geef een reactie