energielabel

5 vragen over het voorlopige energielabel

In januari en februari van dit jaar (2015) stuurt de overheid naar miljoenen huiseigenaren een ‘voorlopig’ energielabel. MAX Ombudsman zocht uit wat dit voor u betekent.

1. Wat is het energielabel en wat is er voorlopig aan?

Het energielabel geeft aan hoe zuinig uw huis is met gas, elektriciteit en warmte. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Het voorlopige zit hem hierin dat het is gebaseerd op algemene gegevens, zoals bouwjaar, oppervlakte en woningtype. Andere zaken die van grote invloed zijn op uw energieverbruik, zoals dubbelglas en isolatie, zijn niet verwerkt in de inschatting. Het kan dus goed zijn dat uw woning veel zuiniger is dan het energielabel aangeeft.

2. Wat heb ik aan een voorlopig energielabel?

Niets. U kunt er namelijk niets mee. En in veel gevallen zal de feitelijke situatie veel gunstiger zijn dan de inschatting die de overheid heeft gemaakt. De reden waarom de overheid toch voorlopige energielabels stuurt, is om ons bewust te maken van ons energieverbruik. U krijgt ook allerlei tips om uw huis energiezuiniger te maken. Voor deze campagne heeft de overheid 15 miljoen euro uitgetrokken.

3. Wat te doen als ik het niet eens ben met het voorlopige energielabel?

U kunt een definitief energielabel aanvragen. Dat kost geld. Bovendien is het definitieve label beperkt geldig, namelijk 10 jaar. Wij adviseren daarom om niets te doen. Dat is alleen anders wanneer u uw huis wil verkopen of verhuren, zie vraag 4.

4. Ik wil mijn huis verkopen. Moet ik nog iets met het energielabel doen?

Ja. Vanaf 2015 is het verplicht om bij de verkoop of verhuur van uw huis een definitief energielabel aan te vragen. Doet u dat niet, dan riskeert u een boete van 400 euro. U kunt het definitieve energielabel aanvragen met uw DigiD, via www.energielabelvoorwoningen.nl.

U kunt daar aanvinken welke energiezuinige maatregelen er in uw woning zijn getroffen. U moet daarvan wel de bewijzen uploaden. Dat kunnen bijvoorbeeld rekeningen zijn van de dakisolatie of foto’s van het dubbelglas. U kiest vervolgens zelf een deskundige uit die de aanvraag beoordeelt. De kosten van de deskundige zijn voor uw rekening. Op dit moment variëren deze kosten van 9 euro tot een paar tientjes.

5. Wat als ik het definitieve energielabel niet via internet kan of wil aanvragen?

In dat geval kunt u bellen naar de Helpdesk (telefoonnummer: 0800-0808). U krijgt dan een formulier toegestuurd waarmee u schriftelijk aanvraag kunt doen. Ook kunt u daar informatie krijgen over wat u kunt doen als u het niet eens bent met het oordeel van de deskundige.

Geef een reactie