ARIA's

De Aria’s uit aflevering 3

In ARIA worden de kandidaten elke week het vuur aan de vocale schenen gelegd met uitdagende zangopdrachten. In aflevering 3 zijn zij te horen met onderstaande aria’s.

Michiel zingt

Una fortiva lagrima uit de opera L’elisir d’amore van Donizetti. Een drankje dat ervoor zorgt dat iedereen verliefd op je wordt: daarover gaat de opera L’elisir d’amore, oftewel de liefdesdrank. De held van het verhaal is de jonge, verlegen boer Nemorino, die wanhopig verliefd is op de rijke landeigenaresse Adina.

Een rondreizende kwakzalver overtuigt Nemorino ervan om een fles liefdesdrank bij hem te kopen. Als hij daarvan drinkt, zal hij onweerstaanbaar worden voor vrouwen, en zal Adina zonder twijfel ook verliefd op hem worden. In werkelijkheid zit er goedkope wijn in de fles, maar dat weet onze jonge held niet.

Hij is het die de aria zingt, nadat hij zich ineens herinnert dat hij een tijd geleden een traan in haar ogen heeft gezien: una fortiva lagrima, oftewel: een verholen traan. Dat overtuigt hem ervan dat de liefdesdrank zijn werk heeft gedaan, en dat Adina ook van hem houdt…

 Isabel zingt

Mein herr Marquis uit de opera Die Fledermaus van Johan Strauss. Die Fledermaus is een verhaal over wraak en ontrouw, vol persoonsverwisselingen en misverstanden. Het is, zeg maar gerust, een onvervalste klucht.

De hoofdpersoon is een welgestelde heer die voor een klein vergrijp een paar dagen de cel in moet. Hij moet zich vroeg in de ochtend melden, en besluit de avond daarvoor nog even naar een groot gekostumeerd bal te gaan. Dat doet hij verkleed als markies.

Stiekem is op dat bal ook het kamermeisje van de hoofdpersoon aanwezig – ze heeft zich vermomd als deftige dame en is naar binnen geslopen. Haar als markies verklede werkgever meent haar te herkennen, maar het kamermeisje probeert zich met haar beroemde aria uit de situatie te bluffen…

Elenora zingt

Caro nome uit de opera Rigoletto van Verdi. Verdi’s heerlijk dramatische opera Rigoletto gaat over een Hertog die niet van de vrouwen af kan blijven, en over zijn boosaardige nar, die hem van harte helpt op zijn veroveringstochten.

Tot er iets gebeurt dat het verhaal volledig op z’n kop zet: Gilda is de jonge dochter van de nar, en voor het eerst in haar leven is zij verliefd. Ze denkt dat haar geliefde een arme student is, maar eigenlijk is het niemand anders dan de hertog, die zich als student heeft vermomd. In haar aria bezingt Gilda haar gevoelens, nadat hij haar zijn naam heeft verteld. Haar lied is een prachtige ode aan een allereerste liefde.

Maayan zingt

Da tempeste il legno infranto uit de opera Giulio Cesare van Händel. Giulio Cesare vertelt het verhaal van de Romeinse veldheer Julius Caesar die in Egypte is beland. Daar ontmoet hij Koningin Cleopatra. Samen met haar broer regeert zij over het land.
Met haar legendarische schoonheid verleidt de sluwe Cleopatra Caesar. Dat doet ze alleen omdat ze denkt dat hij haar zal helpen om haar broer te verdrijven, zodat zij alleenheerser kan worden over Egypte. Dan gebeurt er iets waarmee ze nooit rekening heeft gehouden: ze wordt echt verliefd op Caesar, en hij op haar.

Maar het noodlot slaat toe. Cleopatra wordt gevangengezet door haar broer, en ze leeft in de waan dat haar geliefde verdronken is. Maar die komt tenslotte met een zwaard in de hand haar kamer binnenstormen, om haar te bevrijden. Cleopatra is dolblij, alles gaat nu goedkomen. Dat heerlijke gevoel bezingt Cleopatra in haar uitbundige aria.

Geef een reactie

Reactie

    Badkamerbariton says:

    In de eerste plaats: geweldig dat jullie dit programma doen. Jammer dat Maayan er niet meer in zit. Hij bracht veel (ongebruikelijke) kleur in het programma. Niet alleen voor voor hem maar ook voor de Nederlandse opera wereld. De opkomst van contratenoren die in Europa plaats vindt lijkt een beetje aan Nederland en dit opera programma voorbij te gaan. Dat zie je aan schitterende opvoeringen als van Artaserse van Vinci al weer een tijd geleden en Carlo il Calvo van Bayreuth Baroque meer recent, met bijvoorbeeld sopranist Bruno di Sa in een hoofdrol. Meer van dat geluid en meer uitbundigheid zou in de Nederlandse muziekwereld niet misstaan.