Deel 1: Speculaastorentje met room
Bij het eind van het jaar horen pepernoten en chocoladeletters. En wat ook zeker niet mag ontbreken: speculaasjes! In deze stap bereidt u een recept waar het hele huis lekker van gaat ruiken: speculaastorentjes.
Benodigdheden:
- deegroller
- uitsteker
- spuitzak
- bakplaat
- beslagkom
Ingrediënten voor 4 personen:
- 20 gram speculaaskruiden
- 80 gram mascarpone
- 100 gram boter
- 3 eiwitten
- 2 eidooiers
- 20 gram vanillesuiker
- 50 gram kristalsuiker
- 250 gram bloem
- 150 gram bruine basterd
- 70 gram slagroom
- 10 gram bloem (voor het bereiden)
- zout en peper naar eigen smaak
Bereidingswijze:
- Warm de oven voor op 180°C. Meng de bloem, boter, bruine suiker, speculaaskruiden en het zout tot een stevig deeg. Dit kunt u op het aanrecht doen of in een kom.
- Strooi wat bloem op het aanrecht en leg daar de bol deeg op. Rol met een deegroller het deeg uit tot een plak van ongeveer 0,5 cm dik. Maak met een vormpje 4 grote en 8 kleine rondjes uit het deeg. Leg ze op bakpapier of de ingevette bakplaat (ingesmeerd met olie en daar overheen bloemen) bak ze een kwartier af op 180°C.
- Klop het eiwit op met 50 gram van de suiker. Voeg de helft van de speculaaskruiden toe. Spuit toefjes op een bakplaat en laat ze minimaal een uur drogen op 90°C.
- Roer de mascarpone los met de eidooiers en een scheutje van de room.
- Doe de vanillesuiker en 25 gram van de suiker bij de slagroom en klop het op met de mixer. Spatel dit door de mascarpone. Zet het vervolgens in de koelkast.
- Haal de speculaasjes uit de oven en laat ze afkoelen.
- Verdeel het mascarponemengsel over de speculaasjes en herhaal dit nog twee keer. Vervolgens bestrooit u het geheel met stukjes van het krokante eiwitschuim.
Mascarpone
Mascarpone is een soort kaas die voor het eerst gegeten werd rond 1600 in Lombardije in Italië. Het schijnt dat de Spaanse naam ‘mas que bueno’, ‘beter dan goed’ komt uit de tijd dat Spanje Italië overheerste. Zoals u al hoort, is de Spaanse naam zo ongeveer letterlijk overgenomen, ‘mas que bueno’, ‘mascarpone’.
U weet hoe u uw gasten kunt verassen met een dessert dat warm, winters en vol van smaak is en er ook nog eens prachtig uitziet. In deel 2 zal Pim laten zien hoe u een snelle appeltaart maakt. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.