Citroenrisotto met gamba’s van Sandra Ysbrandy
Met risotto kunt u eindeloos variëren. Vaak wordt het gemaakt met champignons, maar Sandra heeft een heel frisse variant. Ze maakt een citroenrisotto met gamba’s. Een ideale combinatie.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 6 deciliter groentebouillon
- paar saffraandraadjes
- 1 sjalot, fijngesneden
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 venkel, in kleine blokjes gesneden
- 200 gram risottorijst
- 1 deciliter witte wijn
- 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 biologische citroen
- 12 gamba’s
- 75 gram roomboter
Bereidingswijze:
Verwarm de groentebouillon. Week de saffraandraadjes in de warme bouillon.
Bak de sjalot en knoflook glazig in een klontje roomboter. Voeg venkel toe en bak een paar minuten mee. Voeg de risottorijst toe en bak 3 minuten mee. Blus af met een scheut witte wijn. Voeg een kwart van de bouillon toe. Als het vocht is opgenomen voeg dan de rest in delen toe. Blijf roeren tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 15-17 minuten.
Neem de pan van het vuur en roer de rest van de boter en parmezaan erdoor. Breng op smaak met de rasp van 1 citroen. Laat de risotto een paar minuten rusten.
Snijd de staarten van de gamba’s vanaf de rug in. Rooster de gamba’s in een hete koekenpan met een scheutje olijfolie. De gamba staarten zullen nu mooi opkrullen. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de risotto over de borden. Leg de gamba’s met de staarten naar boven in het midden van de risotto. Garneer met partjes citroen en venkelkruid.
(Bron: Sandra Ysbrandy)