Henkjan Smits maakt documentaire over legendarisch en jarig Holland Pop Festival
Publicatiedatum: 26 juni 2020
Het is op 26 juni 2020 precies 50 jaar geleden dat in Rotterdam het legendarische Holland Pop Festival plaatsvindt. De ideale gelegenheid voor NPO Radio 5 en MAX-dj Henkjan Smits om een documentaire én een podcast te maken over dit muzikale evenement, dat hem al vanaf zijn kindertijd mateloos fascineert.
Nog nooit vertoond
Een meerdaags muziekfestival in de openlucht: daarvan zijn er 50 jaar geleden niet veel. In Amerika hebben ze Woodstock en Monterey Pop en in Groot-Britannië het Isle of Wight Popfestival, maar op het Europese vaste land bestaat zoiets eigenlijk niet. Tot 26 juni 1970. Op die datum barst in het Kralingse Bos in de Rotterdamse wijk Kralingen het Holland Pop Fesitval los. De line-up, zoals dat in het Engels wordt genoemd, is zeer indrukwekkend. Onder meer Santana, Jefferon Airplane en Pink Floyd staan op het programma.
Over de hekken en de plas
Ongeveer 35.000 mensen kopen een kaartje, maar het festival trekt uiteindelijk ruim 100.000 bezoekers. De meeste weten eenvoudig binnen te komen door illegaal over de hekken te klimmen of de Kralingse Plas over te varen. Op het festivalterrein staan vrijheid en blijheid hoog in het vaandel. Zo wordt er volop drugs gebruikt zonder dat de weinige undercoveragenten die aanwezig zijn hier tegen optreden.
‘Niet uitstappen in de stad’
Rond 26 juni 1970 is de dan 8-jarige Henkjan Smits ook in Rotterdam. Zijn moeder komt hier vandaan, dus het gezin bezoekt de stad regelmatig. “Altijd als wij naar mijn opa en oma gingen dan mochten mijn zus en ik in de tram. Dan maakte we een rondje door de stad en stapten we een uur later weer uit. Dat was voor ons een enorme traktatie. In het weekend van het Holland Pop Festival waren wij bij onze grootouders op bezoek en gingen we dus weer met de tram. Ik weet nog heel goed dat oma toen zei: ‘jullie gaan met de tram, maar niet in de stad uitstappen.’ Toen ik haar vroeg waarom dit niet mocht zei zij: er is een popfestival aan de gang en er zijn allemaal hippies en daar mag je niet mee praten.’ Toen werd er natuurlijk een verboden vrucht gecreëerd. Daarvoor was het nooit in mijn hoofd opgekomen om uit te stappen, maar toen mijn oma dit zei wilde ik niets liever dan dat.”
Uiteindelijk stappen Henkjan en zijn zus niet uit, maar sindsdien heeft het Holland Pop Festival hem nooit meer echt losgelaten.
Dit is het moment
Zodra hij zich beseft dat 2020 een jubileumjaar is voor het door hem geliefde festival, komt hij op het idee voor de documentaire en de podcast. “Ik dacht: dit is zo’n uniek festival en ik heb er al zoveel over gelezen en gezien. Dit is het moment. Nu kun je veel mensen die ermee te maken hadden nog spreken. Mensen die het georganiseerd hebben, mensen die er gespeeld hebben of die er geweest zijn als bezoeker.”
Maatschappelijke functie
In de documentaire en podcast van Henkjan zal het natuurlijk gaan over de muziek en de grootsheid van het festival, maar ook over de maatschappelijke invloed die het heeft gehad. “Dit festival lijkt het hoogtepunt én het einde van de hippiecultuur in Nederland te belichamen. Zaken waar de hippies voor stonden, werden na het Holland Pop Festival langzaam maar zeker door de maatschappij geaccepteerd.” Het duidelijkste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk het gedoogbeleid rondom softdrugs, dat begin jaren 70 steeds meer vorm begint te krijgen. Zo openen rond 1970 de eerste coffeeshops hun deuren in ons land.
Tipje van de sluier
De documentaire wordt op 26 juni 2020 om 19.50 uur uitgezonden op NPO 2. Henkjan licht alvast een tipje van de sluier op: ”Zo hebben we een verhaal van een undercoveragent die een paar maanden van tevoren de mededeling kreeg dat hij niet meer naar de kapper mocht omdat hij een beetje op een hippie moest lijken. Dat soort dingen. Dat kan je nu niet meer bedenken, maar dat was toen dus de realiteit. Ook van bezoekers hebben we mooie verhalen gekregen, compleet met foto’s die destijds van hun zijn gemaakt.”
Podcast
Naast een documentaire heeft Henkjan Smits dus ook een podcast gemaakt over het Holland Pop Festival. Deze podcast is sinds 25 mei 2020 te beluisteren. In de 8-delige reeks spreekt hij met mensen die bij het Holland Pop Festival zijn geweest. U kunt de afleveringen vinden op de site van NPO Radio 5.
Op 26 juni 2020 besteedt ook Tijd voor MAX aandacht aan 50 jaar Holland Pop Festival. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag om 17.10 uur op NPO 1. Ook kunt u het artikel Het Holland Pop Festival 1970, het Woodstock van Nederland meer lezen over het festival zelf.