Hoe fitter, hoe weerbaarder tegen corona!
Publicatiedatum: 7 april 2020
Omroep MAX heeft de handen ineen geslagen met Prof. Eric van Gorp, Prof. Erik Scherder, Prof. Andrea Maier en Prof. Leonard Hofstra om de problemen bij ouderen in tijden van het coronavirus en sociale afstand in kaart te brengen. De wetenschappers doen onderzoek via de website HouRitmeTegenCorona. Met de resultaten gaan diverse MAX-programma’s content maken om senioren weerbaarder te maken tegen het virus en de effecten ervan. De wetenschappers zelf publiceren regelmatig op MAX Vandaag een column waarin zij hun ervaringen en bevindingen met u delen.
Deze keer een column van Prof. dr. Erik Scherder. “Laten we de huidige situatie aangrijpen om in beweging te komen, letterlijk!”
Fitheid
Als u fit bent, heeft u een betere weerstand tegen virussen! We zitten nu met z’n allen thuis, waardoor de kans op lichamelijke inactiviteit groter wordt. Dat geldt zeker ook voor sommige ouderen die door een bepaalde aandoening (artrose) al wat minder actief kunnen zijn. We moeten de huidige situatie aangrijpen als aanleiding om echt in beweging te komen, letterlijk. Bewegen versterkt namelijk ons afweersysteem. Maar hoe werkt dat dan? En wordt ons afweersysteem dan al op heel korte termijn sterker? In deze column licht ik dat nader toe.
Afweersysteem zwakt af na je 50ste
Het afweersysteem beschermt tegen het binnenkomen van micro-organismen. Het zorgt daarmee voor het voorkomen van ziektes. Na het 50ste levensjaar neemt de werking van het afweersysteem geleidelijk af, waardoor de gevoeligheid voor onder anderen infectieziekten en auto-immuunziekten geleidelijk toeneemt.
Bewegen versterkt afweersysteem
Hoe gaaf is dat! En ook heel bemoedigend! Dat lichamelijke activiteit veroudering van het afweersysteem kan tegengaan. Ouderen die lichamelijk actief zijn, laten een verminderd risico op infecties zien. Juist bij mensen die kwetsbaar zijn, blijkt dat lichamelijke activiteit leidt tot een versterking van die onderdelen van het afweersysteem, die normaal afnemen bij het ouder worden. ‘Lichamelijk actief’ kan overigens ook bewegen op een stoel zijn, voor mensen die niet meer kunnen lopen. Of de armen intensief bewegen, met een zak rijst in de handen. Het moet een beetje moeite kosten, dat wel. Het gaat uiteindelijk om een toename van de activiteit van het hart waardoor een sterkere bloedsomloop ontstaat.
Bewegen zorgt voor een sterkere bloedsomloop
Bij al deze bovengenoemde processen, speelt de bloedsomloop een belangrijk rol. Door te bewegen ontstaat een toename in de activiteit van het hart, verwijding van bloedvaten en snellere bloedstroom. Deze sterkere bloedstroom zorgt er voor dat belangrijke cellen van het afweer systeem goed door het lichaam verspreid worden. Onze afweer wordt sterker!
Op welke termijn mag je een effect van bewegen verwachten?
Het liefst meteen beginnen. Elke dag is meegenomen. Nooit over uw grenzen heen gaan. Maar wel zo dat u voelt dat het een beetje moeite heeft gekost. Dat zou fantastisch zijn! We willen u een echt goed onderbouwd programma aanbieden. Ons programma heet: Hou Ritme Tegen Corona! En door te bewegen blijft u veel beter in uw ritme: door te bewegen overdag, slaapt u ’s nachts beter. Superfijn toch?
U kunt ons helpen
Om het Hou Ritme Tegen Corona-programma echt optimaal te kunnen aanbieden, hebben wij uw hulp nodig! Daarom vraag ik u vul de online vragenlijst in. Dat zou top zijn! Namens het gehele team, ontzettend veel dank!