coronavirus

Streng dieet om overgewicht kwijt te raken tegen coronavirus is sterk af te raden

Het nieuws dat de meeste corona-patiënten op de intensive care aan overgewicht lijden kan ertoe leiden dat mensen met obesitas drastisch willen afvallen. Een streng dieet om besmetting met het coronavirus te voorkomen is echter zinloos én onverstandig waarschuwt hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum, internist bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Tot 80 procent corona-patiënten op IC heeft overgewicht

Vrijdag 27 maart 2020 heeft Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), in het tv-programma Jinek aangegeven dat is gebleken dat tweederde tot 80 procent van de corona-patiënten die op de intensive care liggen overgewicht hebben. Zijn collega, hoofd intensive care van het UMCG in Groningen Peter van der Voort beaamt de situatie rondom 18 ic-patiënten die daar worden behandeld. Hem is opgevallen dat de patiënten vrijwel allemaal hetzelfde postuur hebben en lijden aan adipositas, oftewel zwaarlijvigheid.

Overgewicht en suikerziekte

Volgens Gommers is het dus een vrij algemeen beeld in Nederland. Wat de reden precies is, is nog niet onderzocht, maar volgens Gommers kan het ermee te maken hebben dat mensen met overgewicht ook vaker dan gemiddeld suikerziekte hebben en daarmee kwetsbaar zijn voor het virus. Ook een zware borstkas zou het ademen kunnen bemoeilijken.

Obesitas belangrijke risicofactor

Volgens internist van Rossum van het Erasmus Medisch Centrum is de afgelopen weken duidelijk geworden dat een buitenproportioneel groot deel van de coronapatiënten op de ic’s overgewicht heeft. “We zien tevens dat deze groep ernstiger ziek wordt dan mensen met een gezond gewicht. Er wordt veel nadruk gelegd op kwetsbare ouderen, maar obesitas is ook een belangrijke risicofactor om ernstig ziek te worden bij een corona-infectie.”

Weerstand en dieet

Van Rossum wijst erop dat veel zogenoemde crashdiëten zijn gericht op een drastische afname van calorieën. “Daarbij ligt het gevaar op de loer dat een tekort aan voedingsstoffen ontstaat en dat moet juist worden voorkomen teneinde een goede weerstand te behouden”, zegt Van Rossum. “Daarbij is het ook de vaak daarmee samenhangende ongezonde levensstijl die mensen kwetsbaar maakt na coronabesmetting.”

Leefpatroon langdurig aanpassen

In het NOS Radio 1 Journaal vult Van Rossem aan: “Natuurlijk is het goed om obesitas op te lossen, maar dat is niet in 1 dag gebeurd. Dan moet je langdurig je eet- en leefpatroon veranderen en dat is niet makkelijk in zo’n quarantaineperiode. Ook moet de oorzaak van de obesitas worden aangepakt. Dat kan bijvoorbeeld stress of slaaptekort zijn.” Van Rossum geeft aan dat mensen met obesitas nu vooral moeten voorkomen dat ze besmet raken met het virus.

Pas op voor stress-eten

Van Rossum benadrukt dat mensen die nu thuiszitten en stress ervaren het beste wel zo gezond mogelijk moeten leven. “Mensen grijpen dan eerder naar snacks of alcohol, maar troost jezelf vooral met een gezonde levensstijl en voorkom dat je kilo’s verder toenemen”, zegt zij.

Lees ook: Wanneer behoort iemand tot de corona-risicogroep?
Ons huidige eetpatroon is desastreus, onderzoekers komen met dieet dat de mensheid moet redden.
Koolhydraatarme snacks om de lekkere trek mee te stillen.
Waarom 1 chipje eten geen optie is.
Tips om het afvallen beter vol te houden.
Eten zoals een bewoner van de Blue Zones doet u zo.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie

Reactie

    Nelleke reageert says:

    Ik krijg nu sterk de indruk dat er weer een “schuldige” moet worden aangewezen. Alsof 80% van de coronapatienten in de hele wereld obesitas zouden hebben. Of is dit weer typisch Nederland, we moeten iets of iemand de schuld geven, kunnen niet accepteren dat het gewoon gebeurt. Pandemieën komen door de eeuwen heen voor. Oftewel de natuur grijpt in. Dat is altijd al zo geweest. Dat is niet iets van deze tijd. Is heel triest dat er zoveel mensen ziek worden en/of overlijden maar ook dat is de natuur. Gebeurt niet alleen in de dierenwereld.
    Ook ik behoor tot de risicogroep en houd me keurig aan de regels maar dat is geen garantie. Als ik het virus krijg en dat zal op zeker moment gebeuren, tja dan is het niet anders. Niemand kan daar iets aan veranderen. Als ik daar aan overlijdt, dan moet dan zo wezen. En nee, ik ben absoluut niet gelovig maar wel heel reeel.