Podcast Verstilde Verhalen #9: Het offer van Broekhuizenvorst op 10 mei 1940
Publicatiedatum: 18 maart 2020
Oorlogsmonumenten als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: er zijn er zo’n 4000 van in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. De MAX/NPO Radio 1-podcast Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van 12 van deze – voor de meeste mensen onbekende – monumenten.
Mei 1940
De eerste uren van de oorlog staan centraal in de 9e aflevering van Verstilde Verhalen. In de vroege ochtend van 10 mei 1940 trekt het Duitse leger Nederland binnen. Sergeant Pierre Clevis en soldaat Grad Derks uit Broekhuizenvorst in Limburg worden ingezet om bij de Maas de vijand tegen te houden. Met minimale bewapening houden zij zo goed mogelijk stand in de kazematten. Pierre Clevis doet dat zo goed, dat het Duitse leger uiteindelijk in de middag een kanon inzet om hem uit te schakelen.
Burgerwacht
De klap in Broekhuizervorst is groot als het overlijden van beide jongens wordt gemeld. Ondanks dat zij op verschillende plaatsen zijn omgekomen, worden zij naast elkaar begraven op de begraafplaats tegenover de ingang van de Rooms Katholieke kerk. Een jaar na hun overlijden, op 10 mei 1941, wordt er bij hun graf een monument geplaatst. Het is betaald uit giften van de parochianen en door de Burgerwacht.
Dat monument wordt in 2000 verplaatst naar de zijkant van de kerk. Vanaf dat moment wil Jeu Derikx weten wat er met de lichamen van beide jongens is gebeurd. Uiteindelijk wordt er onderzoek gedaan en blijken de mannen nog in het oude graf te liggen. Zij worden in mei 2018 met militaire eer herbegraven op het Militaire Ereveld Grebbeberg.
Beluister de podcast:
De podcast Verstilde Verhalen is te beluisteren vanaf 22 januari 2020 op MAX Vandaag en nporadio1.nl.
(Foto: Marius Broos)