Coronavirus in Nederland: alle overheidsmaatregelen op een rij
Publicatiedatum: 15 februari 2022
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, neemt de overheid maatregelen. Wij noteren hieronder alle overheidsmaatregelen en de aanpassingen die gaandeweg worden gedaan.
Update 15 februari 2022
Premier Rutte doet dit keer niet mee. De agenda van de premier staat het niet toe. Hij legt de plannen van het nieuwe kabinet voor aan de Eerste Kamer. Vandaar dat minister Kuipers van Volksgezondheid de persconferentie voor zijn rekening neemt.
“Het land gaat weer open. In de afgelopen 2 jaar deden we alles om ons te beschermen tegen het virus en tegen de overbelasting van de zorg. Het is een zware tijd geweest voor zieken, nabestaanden en de mensen in de zorg, voor iedereen. Corona wierp een schaduw over onze levens. Het maakte ons eenzaam en verdeelde ons. We zitten gelukkig in een andere fase. Hoewel er meer besmettingen zijn dan ooit, stijgt het aantal ziekenhuisopnames niet mee. En dat is goed nieuws. De omkiron-variant is minder ziekmakend, maar we zijn vooral ook beter beschermd.”
Dus Nederland gaat weer open. Niet in 1 keer, maar in stappen.
Stap 1: per direct
- U mag weer zoveel mensen thuis ontvangen als u wilt.
- Naar het werk mag, maar als het kan nog 50 procent van de tijd thuiswerken.
Stap 2: vanaf vrijdag 18 februari
- Alle (horeca)locaties mogen tot 01.00 uur open blijven.
- Het coronatoegangsbewijs blijft gelden daar waar er nu ook al om gevraagd wordt, zoals in restaurants, theaters en bij professionele sportwedstrijden.
- Eenmaal binnen is de 1,5 meter, het dragen van een mondkapje en een vaste zitplaats niet meer verplicht. Er geldt ook geen bezoekersmaximum meer.
- Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje nog wel verplicht.
- Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar 5 dagen. En dan alleen als iemand 24 uur geen klachten meer heeft.
Stap 3: 25 februari
- Vanaf dan gelden de normale openingstijden.
- Het coronatoegangsbewijs vervalt. Let op: de app blijft nodig om te kunnen reizen.
- De 1,5 meter en het dragen van het mondkapje in winkels, de horeca en in het onderwijs vervalt.
- Ook het maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats in de horeca vervalt helemaal.
- Nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen mogen weer onbeperkt opengaan.
- Bij evenementen met meer dan 500 mensen wordt testen voor toegang (1g) verplicht. Dit geldt voor iedereen, gevaccineerden en ongevaccineerden. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen.
- Het mondkapje in het OV blijft.
15 maart 2022 is een nieuw weegmoment. En ook al vallen vanaf 25 februari de maatregelen weg, houdt u wel zoveel mogelijk aan de basis adviezen.
De basis adviezen blijven geleden:
- Handen wassen
- Hoest en nies in de elleboog
- Houd 1,5 meter afstand en schud geen handen
- Blijf bij klachten thuis, doe een zelftest
- Zorg voor voldoende frisse lucht.
- Draag een mondkapje daar waar het druk is
- Haal het vaccin of de booster
- Blijf zelftesten gebruiken
Kuipers benadrukt dat corona niet weg is, verre van. “Voor mensen in de risicogroepen is dit een spannende tijd. We moeten rekening met hen houden.” Hij benadrukt dat het fijn is dat we ons laten testen en thuis zelftesten. “We nemen onze verantwoordelijkheid en daarom ga ik met veel vertrouwen deze nieuwe fase in.”
Update 25 januari 2022
Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers neemt voordat Premier Rutte de versoepelingen toelicht als 1e het woord. Hij vertelt dat er is gekozen voor versoepelingen, ook al is het aantal besmettingen fors gestegen en is de verwachting dat de aantallen blijven doorstijgen. Er gaat weer veel meer open, maar tegelijk waarschuwt hij dat dat soms niet mogelijk zal zijn, wanneer veel personeel uitvalt vanwege een coronabesmetting.
Dat er zoveel mensen besmet zijn met het coronavirus is volgens hem het grootste probleem. Hierdoor zitten continu bijna een half miljoen mensen thuis, omdat zij 7 dagen in isolatie moeten als ze besmet zijn. Het 2e probleem is de druk op de zorg. Gelukkig lijkt de Omikon-variant wel voor minder ernstige ziekte te zorgen en daarmee vooralsnog minder ziekenhuis opnames. Met de nieuwe versoepelingen wordt echter wel een risico genomen.
Minister Kuipers benadrukt dat de maatregelen als de 1,5 meter regel en vaccinaties ervoor kunnen zorgen dat de maatschappij zoveel als mogelijk open kan blijven. Door vaccinatie en zeker na een boostervaccinatie komen er veel minder mensen in het ziekenhuis terecht.
Premier Rutte licht toe dat in overleg met het OMT weloverwogen is besloten het risico te nemen de maatschappij verder te openen. Vanaf woensdag 26 januari 2022, om 05.00 gaat bijna alles open, maar wel onder voorwaarden. Met burgemeesters en andere partijen is intensief gesproken over naleving, controle en handhaving. Alleen zo kan Nederland open blijven.
Nieuwe maatregelen
- Er geldt voor alle locaties een algemene openingstijd van 05.00 uur tot 22.00 uur.
- Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
- Een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar) geldt in en rond het openbaar vervoer. En in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als u zit, het mondkapje af kan.
- In alle publieke binnenruimtes, zoals horeca, theater en bioscopen, is een vaste zitplaats verplicht.
- Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s.
- Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5m2, met een maximum van 1.250 personen per ruimte.
- Op locaties met een vaste zitplaats geldt een maximum aantal bezoekers van 100 procent van de maximale capaciteit op 1,5 meter. Dit is circa 1/3 van de reguliere capaciteit.
- Voor sport, evenementen, kunst en cultuur geldt binnen een maximum van 1.250 personen per ruimte.
- Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan.
- Grote evenementen (met meer dan 1.250 bezoekers) met vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan.
Adviezen
Naast de maatregelen zijn er ook nog enkele adviezen:
- Houd overal 1,5 meter afstand.
- Gaat u op bezoek of naar een drukke plek waar veel mensen zijn? Doe dan een zelftest.
- Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen, ook buiten. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten.
- Het thuiswerkadvies is: Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
Veranderde quarantaineregels
Na contact met een positief getest persoon is er niet langer een periode van quarantaine nodig als u zelf geen klachten heeft. In het onderwijs (onder de 18 jaar) en bij kinderopvang geldt dat alleen kinderen of leerlingen met klachten, of wanneer zij positief getest zijn, thuis blijven. Ook is er niet langer een periode van quarantaine nodig wanneer u in overleg met uw werkgever heeft afgestemd dat u een werknemer in een essentieel bedrijfsproces bent en dat u voldoet aan de voorwaarden. Of wanneer u langer dan een week geleden een boosterprik heeft gehad. Of wanneer u korter dan 8 weken geleden positief bent getest.
Bij klachten
Voor iedereen met klachten blijft gelden:
- Blijf thuis en doe direct een zelftest.
- Bij een positieve uitslag van de zelftest laat u zich zo snel mogelijk testen bij de GGD.
- Bij een positieve uitslag van de zelftest gaat u thuis in isolatie.
In alle situaties geldt het advies om contact met ouderen en kwetsbaren te vermijden tot 10 dagen na het laatste contact met iemand met corona.
Dit pakket aan maatregelen geldt voor 6 weken en over 3 weken volgt een nieuw weegmoment.
Update 14 januari 2022
De eerste persconferentie sinds de beëdiging van het nieuwe kabinet en dat betekent ook een nieuw gezicht. Dat van de minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers. Helemaal nieuw is Kuipers natuurlijk niet, want tijdens de coronapandemie is hij veelvuldig op tv in de hoedanigheid als ziekenhuisbestuurder van het Erasmus MC in Rotterdam.
Onderwijs en sport
Wat niet is veranderd, is de opbouw van de persconferentie. Eerst is het de beurt aan Mark Rutte, die meteen vertelt dat er inderdaad geen versoepelingen zullen volgen voor de culturele sector en de horeca. Er zijn immers nog steeds veel besmettingen, zo’n 2.000 per dag, dus dit is nog niet geoorloofd, zegt hij. “Dat voelt oneerlijk, maar er kan nu echt nog niet alles tegelijk”, aldus de premier.
Voor het onderwijs is er wel goed nieuws. Het hele onderwijs gaat weer open nu ook het klassikale onderwijs op het MBO, HBO en WO doorgang mag vinden. Wel geldt nog een maximale groepsgrootte van 75 mensen en er wordt geadviseerd om 2 keer per week een zelftest te doen.
Winkels
De winkels mogen vanaf 15 januari 2022 ook weer open tot 17.00 uur, maar er gelden wel een aantal regels. Zo is het dragen van een mondkapje verplicht en mag een winkel 1 klant op de 5 vierkante meter verwelkomen. Ook kappers en mensen met andere contactberoepen mogen weer aan de slag, al moeten klanten wel vooraf een afspraak maken. Hier moet men ook een mondkapje dragen tijdens het bezoek.
Verder mogen mensen ook weer hun (sportieve) hobby in teamverband uitvoeren. Publiek is daar nog niet toegestaan en de competities mogen ook nog niet worden opgestart. Tot slot mogen mensen weer met 4 anderen boven de 13 jaar buiten samen zijn en 4 mensen van boven de 13 thuis ontvangen.
Weloverwogen risico
Na het verhaal van Rutte is het tijd voor het debuut van de nieuwe minister van Volksgezondheid en de vervanger van Hugo de Jonge. Kuipers vertelt dat de huidige coronapandemie na ruim 2 jaar in een nieuwe fase is beland. Mensen zijn toe aan meer perspectief en daar hoort ook een langetermijnvisie bij. Die visie gaat het kabinet bij het volgende ‘weegmoment’ op 25 januari uit de doeken doen, maar voor nu gelden de maatregelen die Rutte bekend heeft gemaakt.
Volgens Kuipers neemt met de huidige versoepelingen een weloverwogen risico. Er zullen meer besmettingen bijkomen, verwacht hij, maar langer alles op slot houden is ook niet verstandig. Hij noemt het voorbeeld van de jongeren: 2 op de 3 voelt zich eenzaam. Om de effecten van de versoepelingen binnen de perken te houden, adviseert de nieuwe minister van Volksgezondheid om over te stappen op het dragen van medische mondmaskers. Die beschermen beter dan stoffen- of wegwerpmondkapjes.
Verder benadrukt Kuipers het belang van de boosterprik. “De prik vermindert de kans op infectie en zorgt ervoor dat je minder ziek wordt als je toch besmet raakt. Wie besmet raakt, moet in isolatie. Wie in contact komt met iemand die besmet is, moet in quarantaine, behalve als je je booster hebt gehad. Dat helpt om de maatschappij open te houden”, aldus de nieuwe minister.
Update 18 december 2021
Demissionair premier Rutte begint met de boodschap dat een ingelaste persconferentie op zaterdagavond niet veel goeds belooft. “Nederland gaat vanaf morgen, zondag 19 december 2021, in lockdown. Omikron verspreidt zich snel en we moeten nu ingrijpen om erger te voorkomen.”
Omikronvariant
Directeur van het RIVM Jaap van Dissel geeft toelichting: “De piek van de deltavariant lijkt achter ons te liggen. Tegelijkertijd is de bezetting in de ziekenhuizen hoog is en de druk op de huisartsen, de thuiszorg en verpleeghuiszorg groot. De zorg over de omikronvariant is groot. Het aandeel is nog klein, maar zal snel versnellen. In Amsterdam is het percentage al 25 procent, in London is dat zo’n 70 procent. Tussen Kerst en de jaarwisseling zal de omikronvariant dominant zijn.”
“Wat lastig is, is dat we nog niet veel weten. We weten alleen dat hij zich heel snel verspreidt. Daarnaast zien we een volgend probleem, en dat is dat deze variant door onze afweer en door het vaccin nog onvoldoende wordt herkend. Dat is een flinke tegenvaller en zet ons gevoelsmatig weer terug. We weten wel dat de booster onze afweer opfrist, waardoor de bescherming tegen de omikronvariant toeneemt. De booster biedt bescherming tegen infectie en ernstig ziekteverloop. Om die reden is het boostervaccinatie programma versneld. ”
“Omikron kan de 1ste golf overstijgen”
“Hoe ziek we worden van de omikronvariant is nog onduidelijk. Deze variant verspreidt zich niet alleen onder ouderen, maar onder ouderen en jongeren. Daarom is nog niet duidelijk hoe het ziekteverloop van deze variant is. Maar als we alle cijfers bij elkaar nemen, dan zou deze variant de 1ste golf kunnen overstijgen.” En dat zou betekenen overvolle ic-bedden en ziekenhuizen. Dat willen we voorkomen. Vandaar de aanvullende maatregelen. Met zoveel onzekerheden over de eigenschappen van de variant en of iedereen een booster haalt en de zeer snelle verspreiding, maakt dat het OMT uit voorzorg heeft geadviseerd de verspreiding te vertragen. “We kopen tijd, om ons beter voor te bereiden, voor de booster en het ontlasten van de zorg”, aldus Van Dissel.
De nieuwe maatregelen
De basismaatregelen blijven: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte en houd overal 1,5 meter afstand. Werk thuis tenzij het niet anders kan. Onderstaande maatregelen gaan in vanaf zondag 19 december 2021 om 05.00 uur.
Bezoek:
- Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag. Met uitzondering van Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling. Dan geldt maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag.
- Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
- Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.
- Op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling gaat de maximum groepsgrootte buiten omhoog naar 4 personen vanaf 13 jaar.
- Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om contacten te beperken, ook met kinderen. En houd 1,5 meter afstand, ook van hen.
Horeca en winkels:
- Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
- Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk.
- Essentiële winkels, zoals supermarkten, opticiens, dierenwinkels, apotheken en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Hier geldt een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5m2 meter.
- Weekmarkten gaan gewoon door. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.
- Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.
- Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht.
- Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten. Dat geldt ook voor dieren- en pretparken.
- Er geldt een evenementenverbod. Er zijn geen evenementen mogelijk. Uitvaarten met maximaal 100 gasten is toegestaan.
Onderwijs en sport:
- Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn fysiek gesloten tot en met in ieder geval 9 januari 2022. Er zijn enkele uitzonderingen. Op 3 januari 2022 besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari.
- De BSO is gesloten, alleen open voor noodopvang voor ouders met essentiële beroepen.
- Alle binnensportlocaties waaronder sportscholen, zijn dicht (zwemlessen voor diploma’s uitgezonderd).
- Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.
- Professionele sportwedstrijden gaan door zonder publiek.
Demissionair premier Mark Rutte zegt dat omikron dwingt ons om het aantal contacten beperken, en dat precies voor Kerst. “Slecht nieuws voor alle ondernemers, jongeren en culturele instellingen, voor ouderen die sociale contacten hard nodig hebben. Laat we op elkaar letten. Kerst is het feest van hoop en van licht in het donker. We komen deze periode te boven, daar ben ik van overtuigd.”
Demissionair minister Hugo de Jonge benadrukt dat met deze maatregelen we de volgende golf hopelijk kunnen vertragen. “We hebben zo tijd om de boosterprik te geven. Dit doen we met hulp van Defensie, het Rode Kruis, huisartsen en ziekenhuispersoneel. Ruim 1,5 boosterprikken zijn er inmiddels gezet. We zetten alles op alles om de snelheid te maximeren. Zoveel mogelijk 60-plussers kunnen voor de jaarwisseling de boosterprik halen. Er komen meer afspraakmogelijkheden. Lukt het vandaag niet een afspraak te maken ? Probeer het nog eens, de GGD is druk. Alle 18-plusser krijgen voor 8 januari 2022 een uitnodiging voor een booster.”
“Met de zorg bereiden we ons voor op de verschillende scenario’s in de ziekenhuis, de hele zorg. We willen dat onder de zwaarste omstandigheden, zorg voor iedereen beschikbaar blijft.” 70-plussers die klachten hebben worden aangeraden direct een afspraak te maken bij de GGD voor een test. 70-minners kunnen eerst een zelfstest doen. Is deze negatief, maak dan alsnog een afspraak bij de GGD. “En ik kan niet genoeg benadrukken: heeft u nog geen vaccin, haal hem. Heeft u een vaccin, haal de booster. Heeft u een coronabesmetting doorgemaakt, haal de booster. U bent dan beter beschermt. En voor iedereen die nog geen vaccin heeft of de ziekte heeft doorlopen, laat u vaccineren. U bent nu niet genoeg gescherm”, aldus De Jonge.
Update 14 december 2021
Tijdens de persconferentie van 26 november wordt al aangekondigd dat op 14 december een nieuw ‘weegmoment’ zal zijn. Inmiddels blijkt dat de coronacijfers iets zijn gedaald, maar de situatie is nog niet dermate verbeterd dat maatregelen losgelaten kunnen worden. Volgens de premier is er nog steeds reden tot zorg en voorzichtigheid. Er is immers ook weer een nieuwe virusvariant ten tonele verschenen: de omikronvariant.
Bestaande maatregelen blijven
Zo blijft de avondlockdown zoals deze nu is, zeker tot aan 14 januari 2022. Dat wil zeggen dat horeca, theaters, musea en niet-essentiële winkels hun deuren om 17.00 moeten sluiten.
Ook wil dit zeggen dat het aantal gasten dat men mag ontvangen ook tijdens Kerst en Oud & Nieuw beperkt blijft. “ Dit blijft staan op 4 mensen van boven de 10 jaar per dag benadrukt te premier tijdens de persconferentie. Hij adviseert iedereen om tijdens of voorafgaand aan een bezoek geen handen te schudden, een coronazelftest te doen, goed te ventileren en afstand te houden. Verder blijven ook de andere maatregelen van kracht. Zo mag er alleen gesport worden zonder publiek.
Oudere generatie
Rutte vraagt tijdens deze persconferentie ook speciale aandacht voor de oudere generatie. “We weten dat mensen boven de 70 veel vaker in het ziekenhuis terecht komen als zij corona krijgen.” De premier vraagt daarom om op te passen met contact tussen kinderen en ouderen, aangezien het virus rondgaat onder kinderen. Zij zijn niet gevaccineerd en worden zelf niet zo ziek, maar zij kunnen het wel overdragen.
Omdat het virus zich snel verspreidt onder kinderen, worden de scholen en buitenschoolse opvang eerder gesloten dan de bedoeling is rondom de Kerst. Per 20 december moeten zij de deuren sluiten. Scholen hoeven tot aan kerst geen noodonderwijs te geven.
Noodopvang is er wel, maar ouders wordt gevraagd hun kind hier alleen naartoe te brengen als het echt de allerlaatste oplossing is.
Boostervaccinatie
Hugo de Jonge vertelt vervolgens over het boostervaccineren. Hij vertelt dat, zeker nu de zorgen over de omikronvariant er zijn, elke 18-plusser voor eind januari een boosterprik aangeboden krijgt. Zij kunnen deze prik 3 maanden na een doorgemaakte coronabesmetting of de laatste reguliere vaccinatie ontvangen. Alle 60-plussers zijn inmiddels uitgenodigd, vertelt De Jonge. In totaal krijgen nog 8,5 miljoen Nederlanders een booster aangeboden.
Update 26 november 2021
De maatregelen die op vrijdag 12 november genomen zijn hebben het grote aantal besmettingen en opnames niet genoeg kunnen afremmen. Daarom worden die al na 2 weken verscherpt.
Demissionair premier Rutte blikt allereerst terug op de situatie een jaar geleden. Positief daaraan is dat er nu zovelen gevaccineerd zijn. Daarmee hebben zij een 25 keer kleinere kans om met corona op de IC terecht te komen. “Vaccineren werkt”, aldus Rutte. Maar verder is de vergelijking minder rooskleurig. Ons gezamenlijke gedrag is na de laatste persconferentie niet genoeg veranderd. Zo laat minder dan de helft van de mensen zich nog testen bij klachten.
Het aantal besmettingen moet met minstens 20 procent omlaag. Daarom komen er stevige extra maatregelen en volgt 14 december een weegmoment.
Vanaf zondag 28 november 05.00 uur geldt voor de komende 3 weken (in elk geval tot 19 december):
Tussen 17.00 uur ’s avonds en 5.00 uur ’s ochtends is in principe alles gesloten. Met de volgende uitzonderingen:
- Essentiele winkels zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur.
- Essentiele dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen houden normale openingstijden.
- Topsport (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst en cultuur beoefening mag wel na 17.00 uur. Weliswaar zonder publiek.
Premier Rutte zegt toe dat de steunpakketten worden verlengd of gereactiveerd.
1,5 meter en mondkapje
De verplichte 1,5 meter afstand en mondkapje gaan ook gelden voor plekken waar nu het coronatoegangsbewijs geldt. Op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt, zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen binnen zijn. Ook wordt dit verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Ook dit heeft effect op het aantal bezoekers.
Per direct gaat in:
Blijf zoveel mogelijk thuis. Ontvang maximaal 4 gasten vanaf 13 jaar. En ga zoveel mogelijk bij maximaal 1 huishouden op bezoek. Gaat u bij anderen op bezoek of ontvangt u bezoek? Doe dan een zelftest. Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis’. Kan dat niet: houd op het werk dan altijd 1,5 meter afstand.
Onderwijs en contacten met grootouders
Het onderwijs blijft open, omdat de maatschappelijke impact anders gigantisch is. Niet omdat er daar weinig besmettingen zijn. Wel komen er extra maatregelen, zoals looproutes en mondkapjes vanaf groep 6. Ouders wordt verzocht kinderen zoveel mogelijk alleen naar school te laten komen. Verder moeten er 2 keer per weekzelftesten worden gedaan vanaf groep 6. Kinderen jonger dan 12 jaar met milde neusverkoudheid en een snottebel moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD. Wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen onder de 12 jaar. Dus wees ook terughoudend in contacten tussen grootouders en kinderen.
Sinterklaas
Met het oog op de Sinterklaasviering doet Rutte het verzoek: bescherm elkaar. Houd de groepjes klein, maximaal 4 personen boven de 13 jaar en doe een zelftest.
Niet ieder voor zich
Tenslotte vraagt Rutte aandacht voor geweld thuis en eenzame (ouderen). Let op elkaar. Neem contact op met de instanties als u het idee heeft dat iemand hulp nodig heeft en vraag eens aan elkaar hoe het gaat. Het mag niet ieder voor zich zijn.
Situatie in de zorg
Minister De Jonge spreekt zijn zorgen uit over de situatie in de zorg. Het blijkt noodzakelijk om planbare zorg zoals heupoperaties te stoppen, zodat de meest acute zorg nog wel door kan gaan. Verder is de boostercampagne op stoom gekomen en die zal worden versneld. Van alle kanten worden mensen aangetrokken om zoveel mogelijk ouderen en kwetsbaren nog voor het einde van het jaar een 3e prik te geven. Daarna kunnen mensen onder de 60 jaar een booster krijgen.
Update 12 november 2021
“De afgelopen dagen registreerden we het hoogste aantal besmettingen. Gelukkig is het overgrote deel gevaccineerd. Anders was de ellende niet te overzien. Maar ondanks het hoge aantal gevaccineerden is de druk op de zorg enorm hoog. Operaties worden uitgesteld, soms al voor de 3e keer. Het virus zit overal, in alle sectoren onder alle leeftijden. We moeten maatregelen treffen om het virus te vertragen”, aldus demissionair premier Rutte.
De aangekondigde maatregelen gelden voor 3 weken en gaan in op 13 november 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december 2021. Ze zijn gericht om het aantal contactmomenten te verminderen. In die tijd wordt er gewerkt aan het wettelijk regelen van een aantal zaken om het virus nog verder te vertragen. Denk hierbij aan een coronatoegangsbewijs op basis van de 2G en 3G methode.
De basismaatregelen blijven van kracht. Handenwassen, afstand en geen handen schudden, bij klachten blijft u thuis en zorg voor voldoende frisse lucht. Zorg dat er thuis 24 uur per dag frisse lucht naar binnen kan. En zet elke dag een kwartier lang de deuren of ramen tegen elkaar open. Kijk voor meer informatie en praktische tips over ventilatie en website van het RIVM.
Met onmiddellijke ingang:
- Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
- Ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag van 13 jaar en ouder. Kinderen tot en met 12 jaar zijn hiervan uitgezonderd.
- Houd 1,5 meter afstand, binnen en buiten.
- Als uw huisgenoot besmet is dan moeten uw huisgenoot en u in quarantaine.
Onderstaande maatregelen gaan in op zaterdag 13 november 2021 om 18.00 uur:
Open van 06.00 – 18.00 uur:
- Niet essentiële winkels zoals kledingwinkels daar valt ook onder kappers, schoonheidsspecialisten, pedicures en andere contactberoepen. Ook recreatieparken, pret- en dierenparken, sauna’s en wellnesscentra.
- Evenementen vallen onder dit tijdslot, denk hierbij kerstmarkten.
Open van 06.00 – 20.00 uur:
- Essentiële winkels zoals supermarkten, drogisterijen, opticiens, groothandels en dierenwinkels.
- Ook alle horeca, restaurants en cafés vallen onder deze openingstijden. Hier is een vaste zitplaats en coronatoegangsbewijs verplicht.
- Kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen hebben geen verplichte sluitingstijd. Wel is een vaste zitplaats verplicht op plekken waar u een coronatoegangsbewijs moet laten zien. Dit geldt voor horeca, sport, kunst en cultuur en evenementen. Er geldt ook een maximaal aantal bezoekers van 1250 mensen in een ruimte en een coronatoegangsbewijs is verplicht.
Bruiloften en uitvaarten
- Voor uitvaarten verandert niets. Er is geen maximaal aantal bezoekers. Een coronatoegangsbewijs is niet verplicht, maar houdt er wel rekening mee dat u afstand moet kunnen houden en u gevraagd kan worden een mondkapje te dragen.
- Ook voor bruiloften geld geen maximum aantal bezoekers. Volg wel de basisregels en de aanwijzingen op de locatie.
Sport en onderwijs
- Alle sport gaat door. Trainingen, wedstrijden, sporten in groepen mogen gewoon doorgaan. Allemaal zonder publiek.
- In het MBO, HBO en WO geldt een maximum groepsgrootte van 75 personen per ruimte, met uitzondering van de tentamens en examens.
Boosterprik
Demissionair minister De Jonge kondigt aan dat direct wordt gestart met het toedienen van de boosterprikken. De 80-plussers zijn als eerst aan de beurt samen met de ouderen in verpleeghuizen en zorgmedewerkers. Daarna komt iedereen aan de beurt.
Verder kijkt het kabinet naar een verruiming van de inzet van het coronatoegangsbewijs. Denk hierbij aan niet-essentiële winkels als woonwinkels. Ook moet het voor werkgevers mogelijk worden om een coronatoegangsbewijs te vragen. Hier is wel een wetswijziging voor nodig.
Update 2 november 2021
Vanwege het snel oplopende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames staan demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge de pers iets eerder dan gepland te woord. In de mix van alle verschillende belangen is geworsteld met de te nemen maatregelen, laat Rutte weten. Overleg met verschillende adviseurs en belanghebbende sectoren hebben daarin meegeteld.
Aanvullend op de basisregels die al gelden komen er uiteindelijk de volgende aanvullende maatregelen bij:
Met onmiddellijke ingang
- Er komt weer een dringend advies voor 1,5 meter afstand houden.
- Het thuiswerkadvies gaat naar minimaal de helft van de tijd thuiswerken.
- Binnenlands reisadvies: mijd drukte onderweg en reis buiten de spits.
Coronatoegangsbewijs
Vanaf zaterdag 6 november wordt het coronatoegangsbewijs op meer plekken ingezet. Waaronder buitenterrassen in de horeca, doorstroomlocaties als musea en amateursport boven de 18 jaar. De QR-code is daarmee vanaf 6 november dan verplicht voor:
- Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen.
- Casino’s.
- Culturele locaties zoals theaters, concertzalen en bioscopen; doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs nu al verplicht is. Dit zijn dus locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea en monumenten.
- Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.
- Evenementen met en zonder vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens.
- Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.
- Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd.*
- Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines.*
- Georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.
*Een coronatoegangsbewijs wordt toch niet verplicht voor de amateursport in de buitenlucht. Na druk uit de Tweede Kamer ziet het kabinet daarvan af. Mensen die naar binnen willen voor bijvoorbeeld een toiletbezoek, zullen wel nog een QR-code moeten tonen.
Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het coronatoegangsbewijs.
Uitbreiding mondkapjesplicht
Per 6 november gaat ook de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht op alle publieke locaties binnen, waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Dit geldt onder andere voor:
- Alle voor publiek toegankelijke gebouwen binnen en overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt zoals:
supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties, pretparken. - Het openbaar vervoer, in stations, inclusief winkels op het station, op perrons en bij tram- en bushaltes.
- Op luchthavens en in vliegtuigen.
- MBO scholen, hogescholen en universiteiten als men in beweging is. Bij zitten mag het mondkapje af.
- Bij de uitvoering van contactberoepen, waar nodig, dit geldt zowel voor klant als voor dienstverlener, met uitzondering van de sekswerkers.
Op deze plekken is het dragen van een mondkapje verplicht. U riskeert een boete van 95 euro als u geen mondkapje draagt.
Verder benadrukt Rutte dat er meer aandacht komt voor handhaving.
Coronatoegangsbewijs binnenkort ingezet op nog meer plekken
Hugo de Jonge vult aan dat ze het coronatoegangsbewijs ook willen gaan invoeren op bepaalde werkplekken, zoals in de horeca en de zorg, en doorstroomlocaties als pretparken. Deze maatregelen moeten specifiek gebruikt kunnen worden in dorpen en steden met een lage vaccinatiegraad en waar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames hoog is. Daar is nu nog geen mogelijkheid voor, maar er wordt aan gewerkt dit te realiseren. In afstemming met bijvoorbeeld werkgevers en werknemers. En het vergt instemming van het parlement. De situatie wordt op 12 november aan de hand van een OMT-advies opnieuw beoordeeld.
Boosterprik
De boosterprik word breder ingezet en vanaf december kunnen ook 80-plussers een extra vaccin halen. Ook wordt gestart met het aanbieden van een booster aan alle volwassen inwoners van boven de 18 jaar die in een zorginstelling wonen met een eigen medische dienst. Vanaf januari worden vervolgens mensen tussen 60 en 80 jaar gevaccineerd, waarbij de oudsten van die groep als 1e een uitnodiging krijgen. Ook wordt in december gestart met het aanbieden van een booster aan zorgmedewerkers met direct patiëntencontact. De 60-minners die dat willen kunnen ook een boosterprik halen als de kwetsbare groepen aan de beurt geweest zijn.
Voor mensen met prikangst die nog helemaal geen vaccin hebben, maar dit wel willen kan er extra hulp gegeven worden. Onder andere in de vorm van hulphonden en extra informatie.
Update 14 september 2021
Zoals altijd wordt er ook dit keer weer flink gespeculeerd voorafgaande aan de perconferentie. Wordt op 14 september bijvoorbeeld het einde aangekondigd van de 1,5-metersamenleving? Na het aantreden van Rutte en De Jonge blijk al snel dat het antwoord op deze vraag ‘ja’ is. Per 25 september is het niet meer verplicht om deze afstand te houden. Rutte noemt de afschaffing van deze maatregel een spannende, maar belangrijke stap. Hij vertelt dat het breder inzetten van het coronatoegangsbewijs het afschaffen van deze maatregel rechtvaardigt. Dat vindt ook het Outbreak Management Team, het OMT. Dit team van experts adviseert de overheid met betrekking tot het coronabeleid.
Coronatoegangsbewijs
“In alle horeca, bij festivals, bioscoop- en concertbezoek en professionele sportwedstrijden geldt de verplichting op het coronatoegangsbewijs”, vertelt Rutte. Mensen die corona hebben gehad of gevaccineerd zijn, kunnen het bewijs aanmaken op basis van het vaccinatie- of herstelbewijs. Mensen die geen corona hebben gehad en ook niet gevaccineerd zijn, moeten zich dus telkens opnieuw laten testen als zij 1 van de genoemde plekken willen bezoeken. Om deze groep tegenmoet te komen, blijft het testen voorlopig gratis. Ondernemers moeten zelf controleren of hun bezoekers een toegangsbewijs op zak hebben.
Vaste zitplaatsen
Horeca, theaters en bioscopen mogen daarnaast weer 100 procent van hun capaciteit benutten. De maximale groepsgrootte vervalt dus, mits bezoekers een vaste zitplaats hebben. Dat betekent dat nachtclubs nog steeds dicht moeten blijven. Bovendien worden de openingstijden voor horeca niet verruimd. 12.00 uur ’s nachts blijft de tijd waarop de deuren moeten sluiten.
Mondkapje
Iets wat ook niet verandert, is de regel rondom mondkapjes. Het blijft verplicht om deze te dragen op plekken waar men onvermijdelijk langere tijd dicht bij elkaar in de buurt is. Wie reist met de trein, vliegtuig of pont moet een mondkapje blijven dragen tijdens de reis. Op school wordt het mondkapje wel aan de wilgen gehangen.
Alle andere, nog geldende maatregelen zijn vanaf 20 september ook verleden tijd. Dat houdt onder andere in dat alleen leerlingen die positief testen of klachten hebben thuis moeten blijven en niet direct de hele klas.
3e prik
Vervolgens steekt minister De Jonge van wal over de situatie in de zorg en het vaccineren. Bijna 90 procent van de volwassenen is gevaccineerd, maar er is nog veel terrein te winnen, zo vertelt hij. Er zijn immers nog altijd rond de 1,8 miljoen mensen niet gevaccineerd en als zij allemaal tegelijk besmet raken, neemt de druk op de zorg volgens De Jonge opnieuw te veel toe. De maatregelen die er nu nog zijn, moeten zo’n scenario voorkomen.
Ook spreekt hij over de veelbesproken 3e prik. Die prik komt er, maar niet voor iedereen. Volgens De Jonge zijn er 200.000 tot 400.000 Nederlanders bij wie de 2 prikken wellicht nog niet voor voldoende antistoffen hebben gezorgd. Zij worden vanaf oktober door hun arts uitgenodigd voor een 3e injectie. Als voorbeeld noemt hij mensen die recent een orgaandonatie hebben ondergaan.
Mensen zonder ernstige stoornis aan het immuunsysteem, hoeven niet te rekenen op en 3e prik.
Vaccinatieregistratie
Een ander heet hangijzer komt ook aan bod: de vaccinatieregistratie van zorgpersoneel. Hier hebben verschillende zorginstellingen op aangedrongen bij de minister en dit lijkt er nu ook te komen. Het staat zorgmedewerkers vrij om dit te weigeren. Andere beroepsgroepen krijgen niet te maken met vaccinatieregistratie en ook een vaccinatieplicht is uitgesloten, deelt De Jonge mee.
Update 13 augustus 2021
De coronacijfers dalen weer. Tijd voor een nieuwe persconferentie over hoe de vlag en nu bijhangt en wat er in de nabije toekomst mogelijk of juist nog onmogelijk is. Tijdens deze persconferentie wordt er ook vermoedelijk gesproken over datum waarop alle coronamaatregelen komen te vervallen. Dat lijkt niet alleen een vermoeden te zijn, maar een feit. De richtdatum die nu in de agenda staat is 1 november, maar alleen als de situatie dan toelaat.
1,5 meter
Als de cijfers een positieve lijn blijven volgen, kunnen er in de loop naar 1 november steeds maatregelen worden losgelaten. Premier Rutte noemt 20 september als mogelijke einddatum van de 1,5 meter-regel. Het definitieve besluit hierover wordt op 17 september verwacht. Als alles meezit vervalt de mondkapjesplicht in het OV ook op de 20e september.
Evenementen nog niet mogelijk
Verder blijven nachtclubs voorlopig nog gesloten. Rutte zegt dat hij geleerd heeft van de heropening eerder deze zomer, waarna de besmettingscijfers plots weer stijgen. Grotere evenementen mogen daarom ook nog geen doorgang vinden. Kleinere, eendaagse evenementen met maximaal 750 bezoekers zijn wel toegestaan, zoals al eerder bekend gemaakt.
Horeca
Daarnaast blijven de huidige regels rondom de horeca ook gehandhaafd. Dat wil zeggen dat restaurants, cafés en aanverwanten hun deuren om 00.00 uur moeten sluiten en niet open mogen voor 06.00 uur ’s ochtends. Daarnaast blijft het verplicht om een vaste zitplaats te hebben, maar dit vervalt vermoedelijk vanaf 20 september. Dit geldt ook voor de maximale openingstijd.
Horecagelegenheden mogen vanaf 20 september ook zelf bepalen hoeveel mensen zij toelaten, maar als er meer dan 75 gasten zijn moet er wel gewerkt worden met een coronabewijs, het DCC.
Ook coronabewijs op andere plekken
Dat geldt overigens niet alleen in de horeca. Musea, bioscopen en theaters moeten dit bijvoorbeeld ook zo aanpakken. Het maakt niet uit of de gasten een vaste zitplaats hebben of niet en ook niet of de gelegenheid overdekt is of niet.
Update 9 juli 2021
Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid geven vanwege het oplopend aantal besmettingen een persconferentie over nieuwe coronamaatregelen. Het OMT is om advies gevraagd.
Snelle verspreiding deltavariant
“Op 18 juni leek het erop dat we ons op konden maken op een mooie zomer”, aldus premier Rutte. Maar de afgelopen week is het aantal besmettingen mede door de deltavariant erg hard gestegen. Doen we niets, dan loopt dat aantal alleen maar verder op. De snelle verspreiding moeten we afremmen en daarom wordt een beperkt aantal geldende punten aangescherpt. Op deze manier hopen we de kwetsbaren te kunnen blijven beschermen en de druk op de zorg te beheersen.
Nieuw maatregelen
- In alle horecagelegenheden wordt 1,5 meter afstand weer de norm en moet iedereen een vaste zitplaats hebben. Dat geldt voor zowel binnen als buiten.
- De sluiting- en openingstijd van de horeca wordt aangepast. Sluiten om 00.00 uur, open vanaf 06.00 uur.
- Discotheken en nachtclubs sluiten de deuren.
- Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de 1,5 meter regel mogelijk was, op pauze tot en met 13 augustus 2021.
- Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteitenzijn mag, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op 1,5 meter afstand van elkaar zit.
- Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte. Maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
- Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur. En evenementen duren maximaal 24 uur.
- Geen entertainment binnen of buiten. Dus geen sportevenementen kijken in de kroeg. Ook mogen er geen liveoptredens gegeven worden.
- Bovenstaande verscherpingen gaan zaterdag 10 juli om 06.00 uur in en gelden in ieder geval tot en met 13 augustus 2021.
Voor de zogeheten doorstroomlocaties als winkels, musea en kermissen verandert er niets. Zij mogen zoals eerder afgesproken 1 bezoeker per 5m2 ontvangen.
Eigen gedrag
Het komt niet alleen aan op aanscherpingen, maar het gaat ook om ons eigen gedrag. Ontmoetingen thuis kan, maar de oproep is doe het verstandig. Dringende advies is om de groep klein en beheersbaar te houden en houd afstand. Blijf de handen veelvuldig wassen, blijf thuis als u verkouden bent en laat u testen. Ook al bent u gevaccineerd.
De meeste versoepelingen zijn nu nog verantwoord, maar de deltavariant grijpt om zich heen. Vorige week nog 400 besmettingen, vandaag meer dan 7000. Het merendeel zijn jongeren, maar die hebben ouders, grootouders, docenten en zo raken mensen in andere generaties ook besmet. Vooral in de grote steden is er reden tot zorg. Daar gaat het virus niet alleen door generaties, maar ook door de wijken. Daarnaast moeten we volgens minister De Jonge niet vergeten dat ook jongeren in het ziekenhuis terechtkomen. Ze kunnen lang last houden van de infectie. “Als we dat kunnen voorkomen door gas terug te nemen, dan doen we dat”, aldus De Jonge.
Invloed op reizen naar het buitenland
Het oplopend aantal besmettingen heeft ook consequenties voor Nederlanders die op vakantie gaan naar het buitenland. Kleurt Nederland van geel naar oranje, dan kunnen andere landen weer eisen stellen aan ons bezoek. Zoals in Europa verplicht reizen met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) als coronabewijs. Kijk in ieder geval voor u op reis gaat op Wijs op Reis. Het verschilt per land. Kijk op de site voor vertrek en voor u terugreist en lees het hele reisadvies.
Het is moeilijk de basisregels maar die zijn keihard nodig. Discipline, pas op de plaats. Totdat we er echt zijn. 2e helft augustus 12-17 1e prik, in september 2e prik. Hoe hoger de vaccinatiegraad, des te beter kunnen wij ons beschermen in het najaar. Risico hoog met de deltavariant. Informeer u en maak een afspraak.
Update 18 juni 2021
De versoepelingen die voor woensdag 30 juni gepland stonden, stap 4, worden vanwege de gunstige ontwikkeling van de coronacijfers vervroegd naar zaterdag 26 juni en ook vergroot. Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge hebben de versoepelingen toegelicht en vooruitgekeken naar de komende maanden. Belangrijkste hierin is dat per 26 juni alle deuren open gaan, maar wel met de 1,5 meter afstand als allesbepalende norm. Zolang er mensen zijn die niet gevaccineerd kunnen worden of nog niet (volledig) gevaccineerd zijn is het belangrijk voorzichtig te blijven en elkaar de ruimte te geven op drukke plekken. Zo kan worden voorkomen dat het virus zich toch weer verspreidt.
De versoepelingen bestaan grofweg uit de volgende 3 punten:
-Alles wat op 1,5 meter kan, mag weer vanaf 26 juni.
-Waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is, blijft de mondkapjes-maatregel bestaan.
-Iets organiseren waarbij geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden, kan alleen onder bepaalde voorwaarden. Dat wordt toegankelijk met een speciaal toegangsbewijs, het coronatoegangsbewijs.
1,5 meter afstand
Op plekken waar afstand houden niet mogelijk is, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kunt u alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs.
Mondkapjesplicht
De mondkapjesplicht vervalt grotendeels, behalve dus op de plekken waar 1,5 meter geen mogelijkheid is. Bij de contactberoepen vervalt de mondkapjesplicht wel, ondanks dat daar geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden.
Bezoek en groepen
De regel om met maximaal 4 mensen samen te komen vervalt, er zijn vanaf 26 juni dus geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers dat u thuis mag ontvangen. Wel moet de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijven. Zowel bij bezoekers thuis als bij anderen buitenshuis.
Horeca
Vanaf 26 juni mag de horeca open met reguliere openingstijden. Wel blijven een checkgesprek, registratie en vaste zitplek verplicht. Er moet 1,5 meter onderlinge afstand gehouden worden, dus de tafels en stoelen moeten ver genoeg uit elkaar staan. Als er gebruik gemaakt wordt van het coronatoegangsbewijs, dan vervalt de verplichting van de 1,5 meter en geldt de reguliere capaciteit. Tv schermen in de horeca zijn vanaf 26 juni toegestaan.
Ruimtes zonder vaste plek
In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, zoals in een winkel, pretpark of museum, geldt een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5 m2.
Thuiswerkadvies
De regel om zoveel mogelijk thuis te werken, vervalt deels. Mits werknemers op hun werk voldoende afstand kunnen houden tot hun collega’s, mogen zij, maximaal 50 procent van hun werktijd, weer naar kantoor. Als dat niet mogelijk is, blijft het advies van kracht om zoveel mogelijk thuis te werken.
Evenementen
Vanaf 26 juni zijn alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen, zoals bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, toegestaan. Dit houdt in dat locaties met een vaste zitplek 100 procent van de 1,5 meter capaciteit kunnen gebruiken. Vanaf 30 juni 2021 zijn overige evenementen met een vergunningsplicht onder voorwaarden toegestaan.
Sport
Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer toegestaan, met publiek. Het publiek moet wel 1,5 meter afstand van elkaar houden.
Alcoholverkoop en zang-, schreeuw- en blaasadvies
Het verbod om alcohol te verkopen na 22.00 vervalt vanaf 26 juni. Dat geldt ook voor het verbod van het hebben en drinken van alcohol na 22.00 in de openbare ruimte. Ook het zang-, schreeuw-en blaasinstrumentenadvies vervalt.
Coronatoegangsbewijs
Daar waar coronatoegangsbewijzen gelden, hoeft de 1,5 meter niet in acht te worden genomen. Vanaf 23 juni geldt dat, naast testen voor toegang, ook een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs gebruikt kan worden als coronatoegangsbewijs. Deze 3 mogelijkheden kunnen getoond worden in de (update van de) CoronaCheck app. Een coronatoegangsbewijs zal waarschijnlijk vooral een optie zijn voor bijvoorbeeld een evenement of festival. Ook dansgelegenheden, zoals nachtclubs en discotheken, kunnen door gebruik te maken van het coronatoegangsbewijs open zonder beperkingen.
Vakantie: gratis coronatest voor wie niet gevaccineerd is
Vakantiegangers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen. Vanaf volgende week wordt via de kanalen van de Rijksoverheid verder duidelijk waar en op welke manier reizigers een gratis test voor hun reis kunnen krijgen en hoe zij zich hiermee op hun reis kunnen voorbereiden.
Het kabinet beslist halverwege augustus over de laatste coronamaatregelen. Dan wordt duidelijk of mensen nog langer 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden.
Update 28 mei 2021
Tijdens de laatste persconferentie wordt gezegd dat nieuwe versoepelingen op z’n vroegst op 9 juni 2021 in zouden gaan. Nu zowel de ziekenhuis- als besmettingscijfers dalen lijkt er al eerder ruimte te zijn. “We durven het aan”, aldus de premier. 5 juni wordt de nieuwe datum waarop stap 3 van het openingsplan van kracht wordt.
Meer versoepelingen per 5 juni
Tijdens de inmiddels al 33e coronaperconferentie wordt bekend gemaakt wat er vanaf zaterdag 5 juni het volgende weer mogelijk:
- Men mag 4 bezoekers per dag ontvangen. Nu is dat nog 2.
- Bioscopen, theaters en musea mogen de deuren weer openen. Bioscopen en theaters mogen maximaal 50 personen per zaal ontvangen. Als de zaal 1.000 mensen of meer mogen ontvangen, mogen er maximaal 250 mensen naar binnen.
- Sauna’s en zonnestudio’s mogen weer open.
- Horeca mogen weer volledig open, dus ook de horeca zonder terras. De nieuwe uiterlijke openingstijd wordt 22.00 uur. Nu is dat nog 20.00 uur. Eet- of drinkgelegenheden mogen de deuren openen vanaf 6.00 uur ’s ochtends. Er mag geen entertainment zijn in een horecagelegenheid. Dus geen dj’s of andere artiesten. Grote schermen om het aanstaande EK Voetbal op te kijken mogen ook niet. Er mogen in totaal 50 klanten binnen of buiten aanwezig zijn. Dus niet 50 binnen en 50 buiten.
- Het wordt mogelijk om met 50 mensen tegelijk binnen- of buiten te sporten. Bij teamsporten hoeft de 1,5 meter niet aangehouden te worden. Als het wel mogelijk is om die afstand te realiseren, dan blijft 1,5 meter de norm. Douches en kleedkamers mogen weer open.
Eerder wordt al bekend gemaakt dat middelbare scholen vanaf 31 mei weer helemaal open mogen. Het is wel de bedoeling dat leerlingen 2 keer in de week thuis een coronazelftest doen. Meer informatie over alles wat vanaf 5 juni weer mogelijk is, leest u op de website van de Rijksoverheid.
Einde lock down
Uiteraard is dit alles onder voorbehoud. Als de besmettingscijfers weer omhoog schieten, dan gaat dit natuurlijk niet door, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren. Als alles dus gaat volgens plan is 5 juni de datum waarop de lock down in Nederland tot een einde komt en het normale leven weer steeds dichterbij komt.
Vaccinbeleid
Minister De Jonge praat de bevolking natuurlijk ook bij over het vaccineren. Er zijn nu ruim 9 miljoen prikken gezet en de meeste gemeenten zijn nu aanbelandt bij de 40’ers. Het tempo zit er dus goed in. Toch is er kleine smet: farmaceut Janssen heeft laten weten niet voldoende prikken te kunnen leveren, waardoor het vaccineren wat vertraging oploopt. De minister denkt dat iedereen die dit wil nu niet begin juli de 1e prik heeft ontvangen, maar midden juli.
Reizen naar het buitenland
Over buitenlandse vakanties wordt ingegaan door Hugo de Jonge. Hij benoemd het coronapaspoort, dat per 1 juli 2021 voor alle Nederlanders beschikbaar moet zijn. Daarmee is ook een buitenlandse vakantie mogelijk. Nederlanders dienen nog steeds de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken op te volgen, want reizen blijft een risico zolang corona nog helemaal verdwenen is.
Update 11 mei 2021
Tijdens de 32ste coronapersconferentie kondigen demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge verdere versoepelingen aan per woensdag 19 mei. Voorwaarde is wel dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft dalen.
Voorafgaand aan de nieuwe maatregelen noemt Rutte 3 zaken die de afgelopen tijd zijn opgevallen:
- Horecaondernemers en winkeliers doen hun best om alles goed te organiseren en mensen houden zich goed aan de regels. Dat verdient volgens Rutte een compliment.
- Mensen gaan erop uit en soms wordt het te druk om 1,5 meter afstand te houden. Vooral in winkelstraten.
- Er zijn onder Nederlanders meer zorgen over het virus en twijfels of meer versoepelen wel mogelijk is. Aan de ene kant is er grote behoefte om meer te doen, maar aan de andere kant grote zorgen of dat ook kan. Dat leeft ook bij het kabinet. De clusters besmettingen (vooral in Amsterdam) die zijn ontstaan bij Koningsdag tonen het dilemma bij het al dan niet versoepelen van de coronamaatregelen.
Stap 2 openingsplan
Het OMT adviseert stap 2 pas te zetten als er 20 procent minder coronapatiënten in het ziekenhuis liggen. Het lijkt er op dit moment op dat er later deze aan die voorwaarde voldaan wordt. Daarom neemt het kabinet de 2e stap in het openingsplan per 19 mei. Mits het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames op maandag 17 mei inderdaad verder zijn gedaald. De 20 procent is hierin geen harde grens, het hangt volgens premier Rutte niet af van een procent meer of minder. Mochten de cijfers toch tegenvallen, dan zal het kabinet maandag op de pauzeknop drukken, aldus Rutte”: “We denken niet dat het zover komt, maar we moeten er wel rekening mee houden.” De volgende versoepelingen gaan dus onder voorbehoud van de cijfers in op woensdag 19 mei:
Contactberoepen
De laatste categorie contactberoepen (sekswerkers) gaat ook weer open.
Openingstijden terrassen worden verruimd
Buitenterrassen mogen open van 6.00 tot 20.00 uur. Hieronder vallen ook sportkantines. Voorwaarde is onder andere maximaal 50 mensen per terras, met maximaal 2 mensen per tafel, tenzij dit mensen van hetzelfde huishouden zijn.
Sport
Ook volwassenen boven de 27 jaar mogen weer buiten sporten op 1,5 meter afstand in groepen tot maximaal 30 personen. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan en kleedkamers en douches blijven gesloten. Ook binnensportlocaties openen weer. Zoals zwembaden en sportscholen. In groepen van maximaal 2 personen en maximaal 30 personen per locatie.
Culturele instellingen
Openluchttheaters, -musea en monumenten gaan weer open. Ook hier gelden voorwaarden zoals: maximaal 30 personen en 1,5 meter afstand houden. Daarnaast gaan locaties voor kunst- en cultuurbeoefening binnen open. Daardoor kan er bijvoorbeeld weer muziekles, dansles of toneelles gegeven worden.
Recreatie buiten
Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan onder voorwaarden open. Net als spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter en bezoekers houden 1,5 meter afstand.
Bibliotheken
Bibliotheken openen op 20 mei de deuren. Deze stap is extra toegevoegd. Reservering en een gezondheidscheck zijn verplicht.
Onderwijs
Uiterlijk 25 mei volgt een besluit over het loslaten van de 1,5 meter afstand in het voortgezet onderwijs.
Reisadvies zomervakantie
Hugo de Jonge gaat in op de zomervakantie. Vanaf zaterdag 15 mei vervalt het algemene reisadvies om in Nederland te blijven en geen buitenlandse reizen te maken en volgen er reisadviezen per land. Via de website wijsopreis.nl of de app van het Ministerie van Buitenlandse zaken kunt u per 15 mei de situatie per reisbestemming bekijken. De Jonge geeft als extra waarschuwing goed te bekijken welke extra beperkingen er per land gelden en of u uw bestemming wel kunt bereiken als u daarvoor door meerdere landen moet reizen.
Voor de volledige aanvullende maatregelen per versoepeling kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid. Op dinsdag 1 juni wordt bekeken of de voorgenomen versoepelingen van stap 3 kunnen doorgaan, die gaan dan op z’n vroegst op woensdag 9 juni in.
Update 20 april 2021
Meestal zit er iets langer tussen een persconferentie, maar nu is dat maar 1 week. De roep om versoepelingen, ondanks de stijgende besmettingscijfers, is luid. De verwachting is dus dat Rutte en De Jonge deze op 20 april 2021 aankondigingen. Rutte komt meteen tot de kern: op 28 april laat de overheid de eerste teugels vieren. Het zal gaan om het volgende:
- De avondklok loopt af op 28 april om 04.30 uur.
- Iedereen mag weer maximaal 2 personen per dag ontvangen, in plaats van 1.
- De buitenterrassen mogen weer open van 12.00 tot 18.00 uur ’s middags. Er zijn wel voorwaarden. Voor betreding moet er een checkgesprek plaatsvinden, er mogen maximaal 2 mensen aan een tafel zitten als zij niet uit hetzelfde huishouden komen en er moet gereserveerd zijn. Die reservering hoeft niet per se vooraf gemaakt te worden; er mag ook ter plekke worden gereserveerd. Ook moeten de tafels op 1,5 meter van elkaar staan. Als er kuchschermen tussen de tafels staan, hoeft dit laatste niet per se.
- De niet-essentiële winkels mogen weer open. Een winkelafspraak maken is niet meer nodig. Er geldt wel een maximaal aantal klanten. Zo mogen kleinere winkels 1 klant per 25 vierkante meter ontvangen.
- Leerlingen in het hoger onderwijs mogen vanaf 26 april 2021 weer 1 dag per week live onderwijs volgen.
- Het maximale aantal mensen op een begrafenis gaat van 30 naar 100.
- Het is weer mogelijk om theorie-examen te doen voor autorijbewijs, vaarbewijs of vliegbrevet.
Kan dit wel?
Waarom dit nu kan, terwijl het aantal besmettingen nog steeds hoog is? Volgens Rutte vlakt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen nu af en laten de modellen van het RIVM ook een positieve tendens zien. Hij benadrukt dat versoepelen nooit zonder risico’s is, maar dat het nu ‘net aan’ kan. “We zien de spanning, maar ook de voorzichtig optimistische vooruitzichten”, aldus de premier. Deze argumenten rechtvaardigen de keuze volgens Rutte. Hij benadrukt dat hierdoor de het naleven van de basisregels extra belangrijk wordt. Dat houdt in: handen goed wassen, afstand houden en laten testen bij klachten.
Prikken met Janssen
Uiteraard is het woord niet alleen aan Mark Rutte. Hugo de Jonge komt ook aan bod. Hij vertelt onder andere dat er vanaf 21 april 2021 geprikt kan worden met het Janssen-vaccin, ondanks de gemelde, ernstige bijwerkingen. Net als bij de AstraZeneca-prik zou het vaccin van Janssen voor trombose zorgen, waardoor de vaccins tot nu toe nog niet zijn gebruikt. “Het EMA heeft goed gekeken en stelt dat de het aantal gemelde gevallen van de bijwerkingen extreem laag is. Daarmee is het vaccin in te zetten als gepland en daar starten we morgen mee.”
Alle informatie over de versoepelingen kunt u nalezen op de website van de Rijksoverheid.
Update 13 april 2021
De situatie in de zorg is nijpend. Mensen in de zorg lopen op hun tandvlees. De cijfers liegen niet. Maar de situatie in de maatschappij is niet minder nijpend. Onder ondernemers, scholieren, studenten, ouderen. Overal nemen de problemen toe. Het wordt steeds lastiger om iedereen mee te krijgen. De beperkingen in ons dagelijks leven gaan steeds meer knellen. Ons houden aan de maatregelen wordt steeds moeilijker.
Openingsplan
De eerste stap naar het openstellen van de samenleving zetten we als over de piek heen zijn van deze 3e golf. Als we daarover heen zijn dan durven we dat aan. Zo snel als het kan en zo ruim als het kan. Om op dat moment voorbereid te zijn is gewerkt aan een openingsplan opgesteld. Wanneer we hiermee van start kunnen gaan is afhankelijk van de cijfers, de ziekenhuisopnames moeten naar beneden. Het wordt daarom een mogelijke datum voor de eerste stappen. We beslissen daar op 20 april over. We bekijken het per week.
1 versoepeling
Goed nieuws voor de kinderen die naar de buitenschoolse opvang mogen. Die mag vanaf maandag 19 april weer open onder dezelfde voorwaarden als basisscholen.
In 5 stappen naar een open samenleving
Het openingsplan schets de route naar de zomer in 5 stappen. Stappen waarin we beetje bij beetje open kunnen. De eerste stap is bijna, als de ziekenhuisopnames naar beneden gaan. Stap 1 nemen we behoedzaam. We zitten nu nog steeds op het hoogste risiconiveau. Volgende week, 20 april, besluiten we of we kunnen versoepelen. Dan gaat het over de het afschaffen van de avondklok, 2 mensen thuis in plaats van 1, onder voorwaarden de terrassen open en verruiming van het openstellen van de winkels. Dit zou dan mogelijk vanaf 28 april kunnen. Met de nadruk op mogelijk. Zijn de cijfers niet goed, dan schuiven de versoepelingen door. Mochten de versoepelingen wel mogelijk zijn dan mogen hoge scholen en universiteiten onder voorwaarden al vanaf 26 april studenten toelaten. De Jonge benadrukt nogmaals dat dit alleen is toegestaan als de cijfers het toelaten.
Stap 2, de volgende stap. houdt in dat zoveel mogelijk buiten activiteiten weer mogelijk worden gemaakt. Dan zouden zwembaden, dierenparken en sportscholen onder voorwaarden weer open mogen. Vervolgens moeten de daarop volgende stappen steeds meer bewegingsvrijheid gaan geven tot dat we alleen nog de basismaatregelen overhouden: handen wassen, afstand houden, en blijf thuis als u klachten heeft en laat u testen. Een volledig overzicht van het voorgenomen openingsplan leest u op de site van de Rijksoverheid.
De zorg moet het aankunnen, kwetsbaren moeten we beschermen
Minister De Jonge benadrukt nog eens de ankerpunten die altijd leiden zijn geweest en nog steeds zijn: de zorg moet het aan blijven kunnen en kwetsbare moeten we beschermen. “Met bijna 4 miljoen vaccin die al gezet zijn, gaan we nog op koers. Zoals het er nu naar uitziet moeten in de 2e week van mei alle 60-plusser gevaccineerd zijn en mensen met een kwetsbare gezondheid de 1e prik hebben gehand. Zo worden er samen met de mensen die het virus al hebben doorgemaakt, minder mensen ziek. Onverwachte ontwikkelingen kunnen voor oponthoud zorgen, maar veiligheid gaat voor alles. We volgen hierin het advies van de Gezondheidsraad. Het nieuws over het Jansen-vaccin stelt ons voor een nieuwe vraag die wij laten onderzoeken. We zijn samen zover gekomen. Als we elkaar blijven helpen dan halen we de eindstreep ook.”
Update 23 maart 2021
Demissionair premier Rutte heeft geen goed nieuws over de cijfers. Het is niet gelukt om het R-getal onder of rond de 1 te houden. Dat was tijdens de vorige persconferentie de voorwaarde om versoepelingen mogelijk te maken. De besmettingscijfers zijn de afgelopen weken flink gestegen en het aantal mensen in de ziekenhuizen is toegenomen. De maatregelen worden daarom met 3 weken verlengd tot 20 april. Op 13 april is er een nieuwe persconferentie.
Avondklok
Alleen voor de avondklok is er een wijziging aangekondigd. Vanwege de zomertijd gaat die vanaf 31 maart om 22.00 uur in plaats van om 21.00 uur. Dat betekent dat vanaf dat moment iedereen tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Winkels die vooral levensmiddelen verkopen, mogen dan open zijn tot 21.45 uur. Dit geldt voor bijvoorbeeld supermarkten en afhaallocaties van eet- en drinkgelegenheden.
3 extra mededelingen
Rutte wil verder 3 extra opmerkingen maken:
-Er wordt tot 20 april steeds naar de mogelijkheden gekeken. Dat kan zowel strengere maatregelen inhouden als versoepelingen. Allemaal afhankelijk van de cijfers.
-Verder bespreek hij het internationale perspectief. Nederland is geen eiland, onze buurlanden zitten in hetzelfde schuitje. In Duitsland is de lockdown ook weer met een paar weken verlengd en in bijvoorbeeld Parijs is er gekozen voor een zeer harde lockdown. Het huidige reisadvies om niet te reizen wordt daarom verlengd tot zaterdag 15 mei. Over de zomervakantie is nog niets te zeggen en daar komt het kabinet later op terug.
-Rutte realiseert zich dat het nieuws een enorme domper is, voor iedereen. Mensen willen weer naar school, ondernemen, klanten vermaken, een reis aanbieden en zoveel meer. Ondernemers hebben het aanhoudend zeer zwaar. De noodpakketten gaan daarom voorlopig door en er wordt gewerkt aan een plan om bedrijven door de crisis heen te helpen.
Tenslotte doet Rutte een oproep aan een ieder om zich aan de basisregels te houden. Hij benadrukt nog eens dat we eerder terug naar het normale leven kunnen als we ons aan die regels houden.
Vaccineren
Demissionair minister De Jonge benadrukt dat de cijfers zijn gestegen, maar dat we de 3e golf wel hebben kunnen remmen. Het is nog niet te zeggen hoe hoog de 3e golf zal uitvallen. Wat De Jonge wel zeker weet is dat vaccineren werkt. Begin april zullen er 3 miljoen prikken gezet zijn. Half april 4 miljoen. Dan zijn de meeste 80-plussers en de meest kwetsbaren gevaccineerd. De laatste groep zal rond eind juni aan de beurt zijn en volgens de planning heeft in juli iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een 1e prik gehad.
Zelftesten
Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. De verwachting is dat er vanaf midden april corona-zelftesten beschikbaar zijn. In het onderwijs kan daarmee risicogericht en preventief getest worden. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.
Update 8 maart 2021
Als de verwachting uitkomt dat iedereen aan het begin van de zomer minimaal 1 keer is gevaccineerd, dan is volgens demissionair premier Rutte dat het moment dat we grotere stappen kunnen zetten richting het normale leven. Dan is corona nog onder ons, maar niet alles bepalend. Maar omdat de lockdown in de huidige vorm lastig is om nog 4 maanden vol te houden, is er gekeken naar tussentijdse mogelijkheden die op een veilige en verantwoorde manier kunnen worden doorgevoerd. Daarnaast belooft de premier dat alle economische steunpakketten tegen het licht worden gehouden om te kijken hoe bedrijven het beste zijn geholpen en welke extra steun er nodig is.
De maatregelen die nu gelden worden tot en met 30 maart, inclusief de avondklok tot 31 maart 04.30 uur, verlengd, maar met een paar versoepelingen. Deze versoepelingen gaan dinsdag 16 maart in:
- Vanaf dinsdag 16 maart is het weer mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar om zwemles te nemen. Ouders moeten buiten wachten. De kleedkamers zijn open, de douches niet.
- Buitensporten voor mensen vanaf 27 jaar is weer toegestaan. Sporten mag met maximaal 4 personen, op 1,5 meter afstand en georganiseerd door een sportaccommodatie.
- In overleg met de winkeliers blijkt dat de 2 klanten per verdieping niet voor alle winkels haalbaar is. Vanaf 16 maart komt daar verandering in. Voor kleine winkels tot 50 m2 verandert er niets en mogen er maximaal 2 klanten binnen. Winkels groter dan 50 m2 mogen per 25 m2 een klant toelaten met een maximum van 50 klanten per winkel. Winkelen moet minimaal 10 minuten, winkel alleen en er moet minimaal 4 uur zitten tussen het maken van de afspraak en het winkelbezoek.
- Het reisadvies wordt verlengd tot en met donderdag 15 april. Blijf zoveel mogelijk in Nederland en reis alleen als het echt moet. Op 23 maart wordt er een apart reisadvies gegeven voor de meivakantie, mogelijk ook met een prognose voor de zomervakantie.
Stemmen Tweede Kamerverkiezingen
Een avondklok mag vrije verkiezingen niet in de weg staan. Daarom mag iedereen op 15, 16 en 17 maart naar de stembus tot 21.00 uur. Met het stembiljet in de hand is het verklaarbaar dat u eventueel laat nog op straat bent. Ook als u daarna weer naar huis gaat, is de mededeling dat u bent wezen stemmen voldoende. Mensen die werken op de stembureaus, vrijwilligers en iedereen die meewerkt om deze dagen het stemmen mogelijk te maken, kunnen ook gewoon na 21.00 uur naar huis.
Vaccineren
Als alle vaccins geleverd worden zoals bedacht, dan is volgens demissionair minister De Jonge iedereen in juli gevaccineerd. Er zijn nog wel wat vragen, want kan het virus worden doorgegeven als we een vaccin hebben en hoe zit het met nieuwe mutaties? Maar als vaccineren goed loopt en we ons aan de maatregelen houden, dan zijn we mogelijk in de zomer een deel van de beperkingen kwijt. Een groot deel van de 80-plussers en kwetsbaren in verpleeghuizen, heeft een vaccin, en onder die groep neemt het aantal besmettingen af. Dat is goed nieuws, want als genoeg mensen in een verpleeghuis zijn gevaccineerd, dan kunnen bewoners ook meer bezoek ontvangen. Daarnaast heeft de Gezondheidsraad geadviseerd om de mensen die in het afgelopen half jaar corona hebben gehad, maar 1 keer te vaccineren.
Maar we zijn er nog niet. De piek van de derde golf ligt nog voor ons. Door ons nu nog aan de maatregelen houden, levert ons later meer vrijheid op. Want de Britse variant heeft het voor een groot deel overgenomen en die is besmettelijker.
Mogelijk versoepelingen rond Pasen
Als het ons lukt om het R-getal onder of rond de 1 te houden, dan zou het mogelijk kunnen zijn dat vanaf 31 maart de buitenterrassen weer open kunnen, onder voorwaarden. Het zou ook een verdere opening van de detailhandel kunnen betekenen. Mogelijk kan het hoger onderwijs in de week voor Pasen ook weer opstarten, met de nodige aanpassingen en maatregelen. Hierover in de volgende persconferentie meer.
Onderzoek toegangstesten
In de komende maanden komen zelftesten beschikbaar. Hierover later meer. En Fieldlab blijft onderzoek doen naar toegangstesten om te kijken of evenementen weer mogelijk zijn en hoe dat er uit gaat zien. De eerste resultaten zijn bemoedigend. Er wordt gekeken of er een vaccinatiebewijs komt, maar hoe dat er exact uit gaat zien is nog niet duidelijk. Demissionair minister De Jonge wil nog wel duidelijk maken dat vaccineren niet verplicht is, voor niemand.
De volgende persconferentie is op dinsdag 23 maart 2021.
Update 23 februari 2021
Het is inmiddels bijna 1 jaar geleden dat het coronavirus voor het eerst in Nederland wordt waargenomen. Veel ruimte voor versoepelingen biedt de huidige situatie niet, maar toch wordt er al dagen voor deze persconferentie gespeculeerd over mogelijke versoepelingen. De roep hierom vanuit de maatschappij is immers luid, want het water staan velen aan de lippen, aldus de premier.
Op 23 februari maakt Rutte bekend gehoor te geven aan deze roep. Het gaat om 4 versoepelingen:
- Openstelling van het middelbaar onderwijs en het gedeeltelijk openstellen van het MBO. De bedoeling is dat leerlingen zeker 1 dag per week naar school kunnen. Dit kan vanaf 1 maart 2021.
- Mensen met contactberoepen mogen weer aan het werk. Denk hierbij aan kappers. Deze verruiming gaat op 3 maart in.
- Winkelen in niet-essentiële winkels is vanaf 3 maart mogelijk op afspraak. Klanten moeten zich minimaal 4 uur van tevoren aanmelden en er mogen maximaal 2 klanten per verdieping aanwezig zijn. Klanten krijgen een tijdslot toegewezen van minimaal 10 minuten.
- Sporten in teamverband is vanaf 3 maart weer mogelijk voor jongeren tot 27 jaar.
Volgens Rutte zullen deze versoepelingen een prijs hebben, maar weegt het maatschappelijk belang te zwaar. Hij roept Nederlanders wel op om zich enorm goed te houden aan de coronaregels die blijven bestaan. Het is volgens hem van essentieel belang dat dit gebeurt om niet opnieuw het onderwijs te moeten sluiten, om maar een voorbeeld te noemen.
Testbeleid en vaccineren
Na Mark Rutte neemt Hugo de Jonge het woord. Hij vertelt zoals altijd over het testen en vaccineren. De minister vertelt dat het in de nabije toekomst mogelijk zal zijn om een test te doen zonder dat hier aanleiding voor is. Zo kunnen mensen die bij bedrijven werken waar thuiswerken geen optie is aantonen dat zij het virus niet bij zich dragen, om een voorbeeld te noemen.
Het vaccinatietempo hoopt de minister in de komende tijd te kunnen verhogen. de miljoenste prik is nu gezet en de hoop is dat de 2 miljoenste in maart in de bovenarm verdwijnt. Uiteraard is het afhankelijk van de leveringen hoe snel er geprikt kan worden, maar de minister hoopt alle mensen die tot de risicogroep behoren voor de zomer te kunnen voorzien van een vaccin.
Update 2 februari 2021
Het aantal besmettingen is de afgelopen periode wat gedaald, maar de zeer besmettelijke Britse variant blijft oprukken en veroorzaakt inmiddels twee derde van de besmettingen. Versoepelen van de maatregelen kan daardoor alleen met de grootst mogelijke voorzichtigheid gebeuren. Het kabinet spreekt van onzekerheid en dilemma’s en verlengt de harde lockdown die is ingegaan op 15 december daarom tot 2 maart en heeft slechts enkele versoepelingen in petto. Op 23 februari wordt de situatie opnieuw gewogen. Daarnaast wordt alvast vooruitgekeken naar de toekomst als er weer meer mogelijk is. Daarvoor is een nieuwe routekaart opgesteld.
(Basis)scholen
De basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs gaan vanaf maandag 8 februari weer open, maar wel op een zo veilig mogelijke manier. Om de risico’s voor leraren zoveel mogelijk te beperken komen er aanscherpingen. Bij 1 positieve test van 1 kind gaat de hele klas in quarantaine en zij worden op dag 5 allen getest. Er zal sowieso meer worden getest, op korte termijn wordt gestart met een proef met sneltesten bij basisschoolleraren. De ministeries van OCW en SZW komen op korte termijn met aanvullende richtlijnen om de verspreidingsrisico’s op basisscholen en kinderopvanglocaties verder te beperken. De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, omdat dit tot extra contacten en besmettingen kan leiden.
Avondklok
De avondklok loopt in principe op woensdagmorgen 10 februari om 4.30 uur af. Het OMT is wel om nieuw advies over het ‘hele pakket’ gevraagd. Op basis van dat advies wil het kabinet opnieuw de balans opmaken en een definitieve beslissing nemen.
Bestellen en afhalen in winkels
Niet-essentiële winkels blijven gesloten, maar vanaf 10 februari wordt het mogelijk om spullen minimaal 4 uur van tevoren vanuit huis te bestellen en bij de winkel af te halen. Dit gebeurt op vooraf afgesproken tijden en het afhalen moet alleen gebeuren.
Routekaart
Hugo de Jonge zet uiteen hoe de situatie in fases weer steeds meer terug naar normaal kan gaan als de situatie het toelaat. Daarvoor moeten zowel het aantal besmettingen als de druk op de zorg duidelijk dalen. Die daling moet worden bereikt door middel van meer testen, onderzoek naar hoe evenementen kunnen plaatsvinden en grootschalig vaccineren. Dit krijgt allemaal een plek in een nieuwe routekaart. De volgende punten zijn daarin veranderd:
- Met de nieuwe routekaart kan de overheid verzwaren én versoepelen.
- Er staan meer maatregelen in de routekaart.
- Er staan meer maatregelen in de lagere risiconiveaus, zodat een versoepeling niet voor meer besmettingen zorgt.
- De maatregelen gelden op landelijk niveau en niet op regionaal niveau.
Op de website van de Rijksoverheid is de gehele routekaart te bekijken. Ook de maatregelen die blijven bestaan, zoals besloten op 15 december, zijn hier terug te lezen. Zoals maximaal 1 persoon bezoek per dag en alleen naar buiten met leden van het eigen huishouden of met een groepje dat bestaat uit maximaal 2 mensen.
Update 20 januari 2021
Het gaat nog steeds niet goed op het gebied van het coronavirus in Nederland. Daarom op 20 januari weer een persconferentie waarin nieuwe maatregelen worden aangekondigd. Premier Rutte kondigt daarom zoals verwacht een avondklok aan, indien deze voldoende kabinetssteun krijgt. De avondklok gaat vermoedelijk over een aantal dagen in en zal tussen 20.30 uur en 04.30 uur gelden. De avondklok geldt voor iedereen, maar er zijn wel wat uitzonderingen. Zo mogen mensen die echt naar hun werk moeten wel de weg op, net als mensen die acute medische zorg moeten verlenen, bijvoorbeeld omdat zij mantelzorger zijn. Op de website van de Rijksoverheid kunt u lezen over deze uitzonderingen.
Thuisbezoek en begrafenissen
Ook het thuisbezoek wordt aan banden gelegd. Nu mogen er nog 2 gasten worden ontvangen, maar dat wordt teruggebracht naar 1 persoon. Deze maatregel gaat direct in. Op begrafenissen en crematies mogen ook minder mensen bijeen komen; dit wordt teruggebracht van 50 naar 30.
Inreisverbod
Daarnaast komt er ook een inreisverbod voor mensen vanuit Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. Mensen die vanuit andere landen naar Nederland komen moeten vlak voor de reis een sneltest doen om aan te kunnen tonen dat zij het virus niet hebben.
Na Rutte komt ook demissionair minister De Jonge aan het woord. Hij benadrukt nogmaals het belang van vaccinatie. net als tijdens de vorige persconferentie zegt hij dat alle kwetsbare mensen en zorgmedewerkers tegen de lente zijn gevaccineerd. Ook heeft het het over de Engelse coronavirusvariant, die steeds meer mensen lijkt te besmetten. Als dat in hetzelfde tempo doorgaat, zijn er in februari veel meer zieken, laat De Jonge weten.
Update 12 januari 2021
De coronamaatregelen worden niet versoepeld, want de besmettingscijfers zijn nog steeds veel te hoog. Daarom verlengd het kabinet de lockdown tot zeker 9 februari 2021. Tot die tijd blijft het dus niet mogelijk om niet-essentiële winkels te bezoeken, naar de kapper te gaan of een bezoek te brengen aan de bioscoop, om maar wat voorbeelden te noemen. De precieze regels die tot 9 februari gelden zijn terug te lezen op de website van de Rijksoverheid.
Geduld
Premier Rutte benadrukt dat hij snapt dat het moeilijk vol te houden is, maar dat geduld echt geboden is. Uiteraard is het begin van het einde in zicht nu het vaccinatieprogramma is gestart, maar totdat dat zijn vruchten begint af te werpen is voorzichtigheid absoluut geboden. Zo waart de Engelse mutatie van het virus ook in Nederland rond. Minister De Jonge benadrukt in zijn gedeelte van de persconferentie dat ongeveer 2 tot 5 procent van alle coronagevallen in ons land veroorzaakt zijn door dit veel besmettelijker lijkende coronavirus. Een percentage dat snel kan oplopen, zegt de minister.
Avondklok
Naast geduld om de huidige coronamaatregelen vol te houden, speelt het kabinet met het idee om een avondklok in te voeren om een nog ernstigere situatie te voorkomen. Momenteel wordt het OMT gevraagd om een inschatting te maken van de voordelen die zoiets zou opleveren. Volgens de premier wordt dit advies in het weekend van 16 en 17 januari 2021 verwacht, waarna er begin volgende week wordt beslist of dit wordt ingevoerd.
Onderwijs
Naast strengere maatregelen wordt er ook gesproken over eventueel wat ademruimte in de onderwijssector. Schoolgaande kinderen en jongeren mogen -indien de cijfers afnemen- vanaf 25 januari weer naar school, waar zij overigens wel 1,5 meter afstand van elkaar dienen te houden.
Sten voor ondernemers
Voor de ondernemers die nu langer hun deuren gesloten moeten houden komt er een nieuw steunpakket. Dat is volgens Rutte nodig en ook een kwestie van fatsoen. Hoe dat steunpakket eruit komt te zien wordt spoedig besproken met verantwoordelijke ministers Koolmes (Sociale Zaken) en Hoekstra (Financiën).
Vaccinatie
Uiteraard wordt er ook gesproken over het coronavaccinatieplan. De Jonge hoopt dat alle kwetsbaren en zorgmedewerkers voor de start van de lente zijn gevaccineerd.
Update 14 december 2020
Rechtstreeks vanuit het torentje spreekt de minister-president ons toe. “Tijdens de vorige persconferentie stonden we al op een tweesprong, maar toen leken verdere maatregelen nog niet nodig. Maar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is in een sneltreinvaart gestegen en het coronavirus grijpt zo snel om zich heen dat het kabinet geen andere manier ziet dan een lockdown. Nederland gaat op slot. Dat betekent dat alle plekken sluiten waar mensen samenkomen. Alles is erop gericht om het aantal contacten tot een minimum te beperken.”
De minister-president roept op om aandacht te hebben voor elkaar, alleen dat helpt ons door deze ellendige periode heen te komen. “We komen hier door heen. Vanwege het vaccin en de veerkracht die we tonen. We moeten onszelf en elkaar beschermen door ons aan de regels te houden.”
De volgende maatregelen zijn vanaf 15 december 2020 van kracht:
- Alle niet essentiële winkels gaan vanaf 15 december 2020 dicht. Denk aan warenhuizen, tuincentra en kledingwinkels. Speciaal voor bouwmarkten wordt het mogelijk om spullen af te halen.
- Essentiële winkels als supermarkten, bakkers, slagers, viswinkels,de groenteboer en andere levensmiddelenwinkels blijven open. Ook weekmarkten voor levensmiddelen, slijterijen, drogisterijen, dierenspeciaalzaken, opticiens, audiciens en thuiszorgwinkels blijven geopend. Ook winkels die buiten kerstbomen en bloemen verkopen, blijven open.
- Distributiepunten voor pakjes.
- De autogarage blijft geopend net als alle tankstations.
- Contactberoepen als kappers, schoonheidsspecialisten, tatoeëerders en sekswerkers moeten sluiten.
- Fysiotherapeuten, tandartsen, mondhygiënisten mogen wel doorgaan. Ook dierenartsen blijven open. Een volledig overzicht van contactberoepen die wel doorgaan staan op deze lijst die u kunt u downloaden (Pdf).
- Locaties waar veel mensen samenkomen moet ook dicht. Het gaat dan om musea, pretparken, dierentuinen en casino’s en theaters.
- Gemeentehuizen, banken en uitvaarcentra (de maximale groepsgrootte bij uitvaarten blijft 100) blijven wel open. Bibliotheken zijn alleen geopend voor het afhalen van boeken. Buurtcentra blijven open voor kwetsbare groepen. Kerken, moskeeën en andere gebedshuizen blijven gewoon open.
- Hotels mogen open blijven, maar geen eten meer serveren, ook geen roomservice.
- Sportscholen, zwembanden, sporthallen en sauna’s gaan dicht.
- Sporten mag nog wel, maar alleen buiten. Doe dat ook zoveel mogelijk alleen.
- Zowel basisscholen als middelbare scholen gaan vanaf 16 december dicht tot en met 18 januari 2021. Ze moeten weer zoveel mogelijk op online onderwijs overstappen. De uitzonderingen zijn er voor leerlingen in het examenjaar, praktijkonderwijs en kinderen die extra begeleiding nodig hebben.
- Alleen voor basisschoolouders met essentiële beroepen blijven er opvangmogelijkheden, dus voor mensen met cruciale beroepen als in de zorg, het OV, etc.)
- Thuis mogen we per dag niet meer dan 2 mensen van 13 jaar en ouder ontvangen. Een uitzondering geldt voor 24, 25 en 26 december, de kerstdagen, dan is het maximumaantal 3 personen van 13 jaar en ouder. Buiten mogen we met 2 zijn tenzij uit hetzelfde huishouden.
- Een dringend advies voor iedereen die werkt, werk thuis. Ook een oproep aan de werkgevers, zorg dat personeel thuis kan werken.
- Ook voor reizen met het OV geldt, reis alleen indien noodzakelijk.
- Huisje huren elders in het land mag, maar ook dan gelden dezelfde regels, maak geen onnodige uitstapjes.
- Niet noodzakelijke reizen naar het buitenland worden afgeraden en dat verzoek geldt tot half maart 2021 (was eerst tot half januari). De risico’s en onzekerheden zijn te groot. Buurlanden wordt gevraagd het reizen naar Nederland te ontmoedigen.
“Met het vaccin wordt 2021 een jaar van hoop van licht aan het einde van de tunnel. De komende weken komt het nog meer aan op onze veerkracht. Blijf elkaar daarbij helpen en blijf geduldig naar elkaar, naar de mensen in de zorg en op plekken die zo hun best doen . Een mooie en warme kerst van. We komen hier doorheen met elkaar en voor elkaar”, aldus premier Rutte.
Kijk voor de meest recente informatie op de website van de Rijksoverheid.
Bovenstaande maatregelen gelden van 15 december 2020 tot en met dinsdag 19 januari 2021. Op 12 januari 2021 volgt er een nieuwe persconferentie.
Update 8 december 2020
De situatie staat er minder rooskleurig voor dan gehoopt. De afgelopen periode zijn de cijfers opgelopen in plaats van verder gedaald. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) benadrukken hoe belangrijk de feestdagen (vooral) dit jaar voor ons zijn. En waarom we zo graag met de kerst bij elkaar willen zijn. Helaas zit het er niet in om met veel mensen samen te komen. Met inmiddels 10.000 coronadoden zijn dit jaar 10.000 minder stoelen bezet aan het kerstdiner. De besmettingen en ziekenhuisopnames blijven te hoog. Het streven is maximaal 10 IC opnames per dag (nu zijn dat er dagelijks gemiddeld 24). Dan is er half januari kans op versoepeling van de maatregelen. Daarentegen is het niet uitgesloten dat er anders nog vóór de kerst zelfs strengere maatregelen nodig zijn.
Voor nu blijven de regels hetzelfde:
- Maximaal 3 gasten per dag.
- De horeca blijft dicht.
- De gedeeltelijke lockdown blijft gelden.
- Volwassenen sporten alleen op 1,5 meter afstand.
- Er blijft een dringend advies om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan.
- En we reizen niet naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk.
In januari 2021 worden testsituaties opgestart om te bekijken welke versoepelingen er mogelijk zijn bij evenementen waar meer mensen samen komen. Bijvoorbeeld een proef met een theatervoorstelling met meer publiek. Of een voetbalwedstrijd met meer supporters. Er wordt dan onder andere bekeken wat looprichtingen moeten zijn.
Voor jongeren komt er extra geld voor speciale activiteiten, zoals een theatervoorstelling of het maken van een film. Daarnaast geeft Rutte aan dat het OMT gaat onderzoeken of de leeftijdsgrens bij trainingen voor teamsporten opgerekt kan worden naar 27 jaar. Nu is dat 18 jaar.
Feestdagen
De feestdagen zullen in kleine en huiselijke kring moeten plaatsvinden. Bijvoorbeeld door op verschillende dagen in kleine groepjes bij elkaar te komen, of met een digitale verbinding samen te eten. Tijdens de feestdagen is het extra belangrijk de basismaatregelen te blijven naleven. 1,5 meter afstand houden van mensen uit een ander huishouden, ook aan tafel of tijdens de viering. Kies waar mogelijk voor de plek met de meeste ruimte, zodat makkelijker afstand gehouden kan worden. En bij klachten, hoe mild ook, is de boodschap: blijf thuis, ga niet naar buiten of bij anderen op bezoek en laat u testen. Wie besmet is, roept hulp in van anderen. Bijvoorbeeld voor boodschappen en andere klusjes, zodat de besmette persoon thuis kan blijven. Ook bij de voorbereidingen op de feestdagen is dat van belang. Doe gericht inkopen, winkel ’s ochtends of doordeweeks en ga alleen. Zo zorgen we ervoor dat het geen feestdagen voor het coronavirus wordt, benadrukt De Jonge. Premier Rutte stelt voor het kersdiner af te halen om de restaurants te steunen.
Vaccinatie-plan
Vaccinatie is de weg om ons uit deze crisis te leiden, benadrukt Minister de Jonge. Het zal tot na de zomer duren tot heel Nederland gevaccineerd is. Er is een eerste indeling gemaakt van wie bij de start van de coronavaccinatie welk type inenting krijgt en op welke locaties deze vaccins worden toegediend. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen als eerste een oproep. Deze groep wordt gevaccineerd op circa 30 priklocaties, die de GGD verspreid over het land gaat inrichten. Na de medewerkers van verpleeghuizen volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Parallel aan het vaccineren van de genoemde zorgmedewerkers wordt ook zo snel mogelijk gestart met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze groepen krijgen de vaccinatie in hun eigen woonomgeving.
Steunmaatregelen
Het kabinet ondersteunt ondernemers en werkenden met het steun en herstelpakket. Over de laatste aanpassingen aan de steunmaatregelen geven de ministers van Economische Zaken en Klimaat, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Financiën woensdag 9 december een nadere toelichting.
Update 17 november 2020
Net als tijdens de vorige persconferentie begint premier Rutte met positief nieuws: de cijfers dalen en de inmiddels welbekende R, die staat voor reproductiegetal, zit ver onder de 1. De R laat zien hoeveel anderen 1 ziek iemand kan besmetten.
Nog niet goed genoeg
Hoewel de cijfers een positieve tendens laten zien, zijn we er nog lang niet, zegt de premier. De druk op de ziekenhuizen is nog steeds hoog, de reguliere zorg kan nog lang niet overal doorgaan en mensen stellen een bezoek aan de huisarts nog steeds uit. Om deze situatie het hoofd te bieden worden de maatregelen die op 3 november zijn afgekondigd (zwembaden, musea, bioscopen, bibliotheken dicht etc.) teruggedraaid, maar blijven die van vóór 3 november 2020 van kracht. Het gaat onder andere over deze regels:
- Horeca blijft dicht
- Geen evenementen
- Geen supporters bij sportwedstrijden
- Alcoholverbod buiten, in winkels en hotels na 20.00 uur ’s avonds
- Werk thuis, tenzij het niet anders kan
- Reis niet naar het buitenland als dit niet nodig is
- Laat u testen bij klachten en blijf thuis
De premier benadrukt ook dat het mondkapjesadvies op 1 december, de datum waarop de coronawet van kracht wordt, verandert in een mondkapjesplicht.
Feestdagen
Over de viering van kerst word nog niets gezegd. Dat is gewoonweg nog te ver weg. Het sinterklaasfeest wordt wel benoemd. Dat mag uiteraard gevierd worden, maar u mag niet meer dan 3 mensen van 12 jaar en ouder ontvangen bij u thuis.
Kerst
Hoewel de situatie rondom kerst nog niet expliciet wordt benoemd, stipt minister De Jonge het toch even aan. “Mensen willen juist nu samen kerst vieren’, zegt hij, maar het is nog niet zeker of dat wel kan. De overheid hanteert een coronaroutekaart met 4 niveaus. 1 is het laagste waakzaamheidsniveau en 4 de hoogste. Momenteel is niveau 3 van kracht en de minister denkt dat niveau 1 half januari 2021 bereikt is als de huidige trend doorzet. Dat wil overigens niet zeggen dat de huidige maatregelen tot die tijd duren. De minister verwacht dat er half december opnieuw een meetmoment zal zijn waardoor er mogelijk iets meer mogelijk is tijdens kerst.
Testbeleid
Hoewel kerst en de maatregelen de centrale thema’s zijn, wordt er ook gesproken over het testbeleid. Dat is verder geïntensiveerd en vanaf 1 december 2020 is het daarom ook mogelijk om u te laten testen als u geen klachten heeft. Als u in de CoronaMelder-app een melding krijgt dat u in de buurt bent geweest van iemand die positief getest is blijft u eerder 5 dagen thuis. Na 5 dagen kunt u zich laten testen en als deze test negatief is mag u uit quarantaine.
Update 3 november 2020
Het aantal besmettingen neemt sinds een aantal dagen af en ligt inmiddels onder de 8.000 per dag. De cijfers zijn “niet slecht, maar ook niet goed genoeg”, aldus premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis terechtkomt met Covid-19 stijgt namelijk nog wel. Om dat sneller omlaag te krijgen hebben premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge een verzwaringspakket bekend gemaakt tijdens de persconferentie. Dit komt bovenop de gedeeltelijke lockdown en moet ervoor zorgen dat er nog minder bewegingen, samenkomsten en contacten ontstaan. Daarbij kijken zij voorzichtig vooruit naar een volgende fase waarin weer meer kan.
De extra verzwaringen zijn als volgt:
-Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd niet noodzakelijke reizen.
-De maximale groepsgrootte buiten gaat van 4 naar 2 personen. Huishoudens en kinderen tot 12 jaar uitgezonderd.
-Binnen mag u maximaal nog 2 gasten ontvangen, dat was 3. Kinderen tot 12 jaar uitgezonderd.
-Bij uitvaarten geldt (vanaf 9 november) een maximum van 30 personen.
-Bij huwelijksvoltrekkingen geldt een maximum van 20 personen.
-Publiekelijk toegankelijke gebouwen gaan dicht. Dat geldt voor bijvoorbeeld musea, buurthuizen, bibliotheken, pretparken, dierentuinen, theaters en andere podia. Winkels blijven wel geopend en bezoeken aan de kapper blijven toegestaan.
Reizen
Voor buitenlandse reizen geldt het dringende advies om tot half januari niet naar het buitenland te reizen. Het negatieve reisadvies geldt niet voor Caribisch Nederland.
Voor reizen in Nederland geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis, vermijd niet-noodzakelijke reizen, Gaat u toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op uw vakantieadres.
Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.
Looptijd
Het verzwaringspakket gaat op 4 november om 22.00 uur in en geldt tot en met woensdag 18 november. Daarna gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown, tot midden december. Tot 18 november blijven ook de overige maatregelen van het vorige pakket van 13 oktober gelden, zoals hieronder beschreven.
Medio december beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg voor de maatregelen heroverwogen kunnen worden. Ook over de feestdagen komt het kabinet op een later moment terug. De mondkapjesplicht hoopt Hugo de Jonge uiterlijk 1 december rond te hebben, antwoordt hij op vragen hierover vanuit de pers na afloop van de persconferentie.
Let op elkaar
Premier Mark Rutte roept iedereen op de komende tijd extra op elkaar te letten. “Het leven wordt de komende 2 weken nog wat ingewikkelder”, waarschuwt hij. “Vooral voor mensen die worstelen met eenzaamheid, depressieve gevoelens of een kwetsbare gezondheid. Een beetje aandacht en interesse kan veel betekenen,” stelt de premier.
Update 13 oktober 2020
Ondanks de extra maatregelen van maandag 28 september is het aantal dagelijkse besmettingen hard blijven oplopen. Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge hebben daarom dinsdag 13 oktober aanvullende maatregelen bekendgemaakt om de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen. Met een gedeeltelijke lockdown wil het kabinet bereiken dat mensen zich minder verplaatsen en minder bij elkaar komen. Ook staat de premier stil bij de ontwrichtende omstandigheden voor de samenleving.
De maatregelen bestaan uit:
Horeca
Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Uitvaartcentra en luchthavens voorbij de security check zijn uitgezonderd. Eten afhalen is toegestaan en hotels mogen voor eigen gasten eten serveren. De verkoop van alcohol en softdrugs wordt verboden tussen 20.00 en 07.00 uur. Het is niet toegestaan om tussen 20.00 uur en 07.00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte. Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met een horecafunctie.
Groepsgrootte
In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30. Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens. Voor bezoek thuis geldt dat u maximaal 3 personen mag ontvangen, per dag. Dus het is niet langer toegestaan bezoek in fases te ontvangen.
Sport
Sporten is alleen nog beperkt mogelijk. Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
Uitgezonderd zijn:
Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal).
Voetballers (inclusief overig personeel in de ‘bubbel’) van de Eredivisie en Eerste divisie.
Voor kinderen tot 18 jaar is sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan.
Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
Evenementen
Evenementen zijn verboden, met uitzondering van: markten voor levensmiddelen, beurzen en congressen, bioscopen en theaters, wedstrijden, betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties.
Doorstroomlocaties
Op zogenaamde doorstroomlocaties (bijvoorbeeld monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak met uitzondering van detailhandel en markten voor levensmiddelen.
Winkels
Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20.00 uur. Koopavonden worden afgeschaft. Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven. In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
Thuiswerken
Werk zoveel mogelijk thuis, tenzij het echt niet kan. Het kabinet gaat daarover met werkgevers in gesprek.
Reizen
Reis zo min mogelijk. Blijf zoveel mogelijk op uw vakantieadres. Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte. Voor het buitenland geldt: volg reisadviezen van Buitenlandse Zaken.
Mondkapjes
(Zo gauw het het juridisch geregeld is) gaat in dat in binnenruimtes een niet medisch mondkapje verplicht is voor iedereen boven de 13 jaar. Mondkapjes worden straks ook verplicht in het middelbaar en hoger onderwijs, buiten de les. Totdat het juridisch geregeld is geldt een dringend advies: draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
Duur van de maatregelen
De maatregelen gaan woensdag 14 oktober om 22.00 uur ’s avonds in. In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg voordat met zekerheid gezegd kan worden dat de maatregelen effect hebben en dus heroverwogen kunnen worden. Na 2 weken wordt de balans opgemaakt.
Routekaart
Tijdens de persconferentie is ook de routekaart geïntroduceerd. Op de kaart staan per risiconiveau verplichte en mogelijke maatregelen. Als het aantal besmettingen een bepaalde ‘signaalwaarde’ overstijgt, volgen er automatisch maatregelen. Het kabinet hanteert 5 risiconiveaus, onder andere op basis van hoeveel besmettingen er wekelijks per 100.000 inwoners zijn en het aantal opnames in het ziekenhuis en op de intensive care. Te weten waakzaam, zorgelijk, ernstig, zeer ernstig en lockdown. De routekaart is te vinden op de website van de Rijksoverheid.
Update 28 september 2020
De coronacijfers stijgen nog steeds, dus op 28 september is er opnieuw een persconferentie. Hierin worden nieuwe, landelijke maatregelen bekend gemaakt die ervoor moeten zorgen dat het virus teruggedrongen wordt. Dit zijn die maatregelen, die vanaf 29 september 2020 om 18.00 uur gelden:
- Horeca moet dicht na 22.00 uur en mag vanaf 21.00 uur geen nieuwe mensen meer binnen laten.
- Thuiswerken is de norm. Als er toch op kantoor wordt gewerkt en er iemand besmet blijkt, kan het voor 14 dagen worden gesloten.
- Beperk de reisbewegingen, vooral naar de grote steden. Een dagje gezellig winkelen is dus niet de bedoeling.
- Het maximale aantal mensen dat u thuis mag ontvangen is bijgesteld van 6 naar 3. U mag dus maximaal 3 mensen bij u thuis uitnodigen die ouder zijn dan 12 jaar. Alleen als het om mensen uit 1 huishouden gaat mag het maximum van 3 gasten worden overschreden.
- De groepsgrootte wordt bijgesteld naar 40 (buiten) en 30 (binnen) mensen. Dat betekent onder andere dat er op een terras niet meer dan 40 mensen mogen zitten.
- De detailhandel moet een verplicht deurbeleid gaan voeren om het maximale aantal bezoekers te beperken. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kunnen winkeliers ook kiezen voor een mondkapjesplicht. Zij kunnen klanten weigeren die geen mondkapje willen dragen.
- Sportkantines gaan dicht en publiek is niet welkom bij wedstrijden.
- Supermarkten moeten 2 keer per dag een moment inplannen zodat mensen uit kwetsbare groepen veilig boodschappen kunnen doen.
Over 3 weken wordt geëvalueerd wat de effecten zijn van deze maatregelen. Ook kijkt het kabinet nog naar een mogelijke mondkapjesplicht.
Update 18 september 2020
Precies een maand na de laatste persconferentie voelen premier Rutte en zorgminister Hugo de Jonge zich opnieuw genoodzaakt het woord te nemen. Het gaat niet goed met het aantal besmettingen in Nederland. Mensen willen weer gewoon hun leven leiden en houden zich minder goed aan de regels, aldus Rutte. Gevaarlijk, zegt de premier. “We moeten de urgentie weer gaan voelen.”
Extra maatregelen
Om te voorkomen dat het virus het land weer in zijn greep krijgt zoals in het voorjaar het geval was, worden er extra regionale maatregelen genomen. Minister De Jonge benoemd 6 regio’s waar het niet goed gaat en waar extra maatregelen moeten worden genomen. Het gaat om Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden). Hier moeten horecagelegenheden na middernacht de muziek uitzetten en het licht aandoen. Om 01:00 uur moet iedereen weg zijn. In deze gebieden mogen groepen niet groter zijn dan 50 man, met uitzondering van demonstraties, begrafenissen en scholen.
Om kwetsbaren te beschermen moeten supermarkten volgens de minister met aangepaste openingstijden werken. Deze maatregelen gaan zondag aanstaande om 12.00 uur in.
Testcapaciteit
Daarnaast wordt de testcapaciteit landelijk uitgebreid. Althans, daar wordt aan gewerkt. Leraren en zorgmedewerkers krijgen voortaan voorrang bij de teststraat.
Update 18 augustus 2020
De hoeveelheid besmettingen loopt nog niet terug. Vooraf wordt gedacht dat premier Rutte en minister De Jonge nieuwe, lokale maatregelen gaan aankondigen. Zodra de klok 19.00 uur slaat blijkt dat dit gedeeltelijk het geval is. Premier Rutte vertelt dat de stad Amsterdam op 18 augustus maatregelen zal afkondigen. Burgemeester Halsema zal rond half 9 bekendmaken wat er gaat veranderen in de hoofdstad. Ook landelijk gaat er het een en ander veranderen. Het gaat immers niet goed met de bestrijding van het coronavirus. “Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af”, zegt hij. Naar aanleiding van de nieuwe informatie verkregen vanuit het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet besloten tot nieuwe landelijke, maatregelen.
De belangrijkste aanscherping is dat iedereen het dringende advies krijgt om maximaal 6 personen thuis te ontvangen, als de grootte van de woning dit toelaat. De meeste besmettingen vinden immers binnenshuis plaats.
Iedereen moet 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden, dus als u deze afstand niet kunt garanderen als u 6 mensen uitnodigt, doet u er dus verstandig aan om minder mensen uit te nodigen. Ook benadrukt de premier dat horecaondernemers zich echt aan de geldende regels moet houden. Dat wil onder andere zeggen dat er echt een checkgesprek bij de deur moet plaatsvinden en dat elke gast een vaste zitplaats moet hebben.
Verplichte quarantaine?
Minister De Jonge neemt na deze boodschap het stokje over. “Het aantal besmettingen moet dalen”, zegt de minister. Hij vertelt dat het kabinet kijkt naar een manier om quarantaine te verplichten als iemand klachten heeft en hun omgeving. De minister wil dit al eerder invoeren, maar het is wettelijk nog niet mogelijk om dit te doen. Er wordt nu gekeken naar een manier om dit toch voor elkaar te krijgen. Ook wordt quarantaine mogelijk verplicht gesteld voor mensen die terugkomen uit een oranje gebied. Quarantaine in de bovengenoemde situaties is nu nog vrijwillig, maar wordt wel met klem geadviseerd. Thuisblijven hoeft vanaf nu overigens niet meer 14 dagen, maar 10.
Zowel de minister als de premier benadrukken dat als de cijfers blijven stijgen er waarschijnlijk weer strengere, landelijke maatregelen worden ingevoerd.
Update 6 augustus 2020
Premier Rutte en minister De Jonge hopen eind juni dat de volgende persconferentie nog ver weg zou zijn, maar op 6 augustus lijkt een persconferentie toch weer nodig. Het aantal coronabesmettingen stijgt, dus is het tijd voor een herinnering aan en een aanscherping van de coronamaatregelen.
Geen grap
Premier Rutte benadrukt dat minder mensen zich houden aan de regels en benoemt speciaal de jongeren tot 29 jaar. Hij roept hen op de situatie waarin de wereld zich nu bevindt serieus te nemen. “Corona is geen grap, en het is oerstom om te doen alsof dat wel zo is”, aldus de premier. Hij drukt jongeren – en anderen die zich hier niet aan houden- op het hart om zich te laten testen als zij zich ziek voelen en mee te doen aan het broncontactonderzoek als de GGD dit verzoekt.
Nieuwe maatregelen
Ook zegt hij dat de meeste besmettingen thuis plaatsvinden kaart de premier aan dat het zeer onverstandig is om hier op elkaars lip te gaan zitten. Ook in de horeca moeten mensen dit niet doen. Hier lijkt de naleving van de regels ook te verslappen, aldus de premier. Daarom worden er 2 extra maatregelen genomen:
- Mensen moeten hun contactgegevens achterlaten bij de deur, zodat de GGD mensen makkelijk kan opsporen als er een broncontactonderzoek nodig is.
- Als duidelijk wordt dat er in horecagelegenheden, musea of dergelijke plekken blijkt dat er meerdere mensen besmet zijn geraakt, dan moet deze plek 14 dagen dicht.
Regionale maatregelen
Naast deze 2 landelijke maatregelen worden ook de mogelijkheden tot strengere regionale maatregelen genoemd. De premier noemt de situatie bij voetbalclub Feyenoord, waar tijdens een training tientallen supporters staan te zingen. “Dan kan de burgemeester ervoor kiezen om helemaal geen publiek meer toe te staan”, geeft Rutte als voorbeeld. Ook wordt de mogelijkheid om de sluitingstijden van horeca of avondwinkels te vervroegen.
Teststraat Schiphol
Ook minister De Jonge van Volksgezondheid benadrukt de ernst van de situatie. Zo moeten reizigers die op Schiphol aankomen uit een land met een rood of oranje reisadvies verplicht een coronatest ondergaan. Deze zogenoemde teststraten moeten eind volgende week gereed zijn. Verder wordt ook het belang van thuisisolatie na een vakantie in dit soort landen benadrukt. De GGD kan dit controleren.
Update 24 juni 2020
Op 24 juni 2020 wordt vooralsnog de laatste corona-persconferentie gehouden. Hierin kondigen premier Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge verdere versoepelingen aan. Zo mag iedereen vanaf 1 juli 2020 weer gebruik maken van het openbaar vervoer en kunnen alle plekken weer bezet worden in bus, trein, metro, tram of veer. Thuiswerken wordt wel nog steeds aangemoedigd, want spreiding is belangrijk. Mensen die wel met de trein gaan worden dan ook gevraagd zoveel mogelijk buiten de spits te reizen.
Ook wordt aangekondigd dat het weer toegestaan is om met meerdere mensen uit verschillende huishoudens in de auto te zitten. Deze versoepeling wordt ingevoerd op 1 juli. Verder worden ook de maatregelen rondom de maximale hoeveelheid personen versoepeld. Als er vooraf wordt gereserveerd en een checkgesprek wordt gehouden (voor restaurants, theaters, concerten) is er geen maximaal aantal gasten meer. Als dit niet mogelijk is, mogen er 100 mensen binnen zijn.
Voor buitenactiviteiten waarvoor mensen vooraf reserveren en waar een checkgesprek kan plaatsvinden zijn ook geen maximale bezoekersaantallen meer.
Basisregels als 1,5 meter afstand houden, niezen of hoesten in de elleboog, geregeld de handen wassen en thuisblijven bij coronaklachten blijven wel staan. Ook andere eerder genomen maatregelen, zoals het sluiten van de nachtclubs, blijven van kracht.
Kanttekening
Om ervoor te zorgen dat deze nieuwe vrijheden niet voor een twee golf zorgen, blijft de overheid inzetten op testen bron- en contact-onderzoek. Dat laat minister De Jonge weten in zijn gedeelte van de persconferentie. Hij roept Nederlanders op vooral het gezonde verstand te gebruiken. “Die dijk, dat zijn we samen. Als we ons dat blijven realiseren, wordt het vast een mooie zomer.”
Reizen mag weer – update 3 juni 2020
Op 3 juni 2020 laat premier Rutte in een persconferentie weten dat reizen vanaf 15 juni 2020 weer is toegestaan naar een beperkt aantal landen binnen de Europese Unie. Hij zegt dat Nederlanders vanaf die datum weer naar 12 landen mogen reizen waar de gezondheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die van Nederland. Welke 12 landen dit precies zijn vertelt hij niet, maar hij noemt onder meer Duitsland. Zweden en Groot-Britannië vallen er in elk geval buiten, want daar lopen mensen vooralsnog meer kans om het coronavirus te krijgen. Voor deze landen blijft dan ook code oranje gelden, terwijl de status van 12 andere landen dus wordt bijgewerkt naar geel.
Dat betekent overigens niet dat Nederlanders zorgeloos vakantie kunnen vieren, benadrukt de premier. Hij zegt dat mensen die niet gebonden zijn aan het hoogseizoen hun reis beter uit kunnen uitstellen en dat iedereen die wel gaat zich goed moet voorbereiden. In alle landen gelden weer andere regels en toeristen dienen zich daar vanzelfsprekend goed aan te houden. Ook zegt de premier dat er geen repatriëringsacties zullen komen vanuit de overheid als Nederlanders onverhoopt vast komen te zitten in het buitenland.
Update over maatregelen op 19 mei 2020
De daling van de coronacijfers blijven dalen. Om die reden kunnen de eerder aangekondigde versoepelingen van de maatregelen doorgevoerd worden. Bij het maken van de afspraken is uitgegaan van specifieke groepen, maar ook met oog voor het grotere geheel. Daarom kan niet alles ineens open en is er gekozen voor een risicospreiding. Een tweede lock-down is slecht voor de economie en dat willen we voorkomen.
Samenkomen met 30 personen
De afspraken worden vereenvoudigd over wat buiten wel en niet mag. De 1,5 meter afstand-regel blijft. Per 1 juli zijn samenkomsten van 30 personen toegestaan. Theater, bioscopen, concertzalen en horeca mogen open en 30 gasten ontvangen zonder dat het personeel en de mensen op het terras worden meegerekend. Op de terrassen geldt geen maximaal aantal personen. Wel moet iedereen zich aan de 1,5 meter afstand houden. Sportscholen blijven voorlopig gesloten, mogelijk gaan ze eerder dan 1 september open, daar wordt nog over gesproken.
Horeca niet eerder open
De horeca mag op 1 juni om 12.00 uur open. U bent verplicht aan een tafel te zitten, kunt alleen terecht als u heeft gereserveerd en krijgt van tevoren een check-gesprek. Voor mensen uit hetzelfde huishouden wordt een uitzondering gemaakt als het gaat om 1,5 meter. Clubs, discotheken etc. blijven dicht. In overleg met de veiligheidsregio’s is besloten pas 1 juni alles open te stellen. Musea mogen per 1 juni ook open. Hiervoor geldt dat u alleen online kunt reserveren, want er is een maximum aantal bezoekers toegestaan (gebouwafhankelijk). En de bezoekers dienen 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
Vanaf 1 juni mondkapje in het OV
Per 1 juli rijdt het openbaar vervoer volgens de normale dienstregeling. Het ov alleen gebruiken voor noodzakelijk reizen. En vanaf 1 juni moet iedereen van 13 jaar en ouder in de trein, tram, bus en metro een mondkapje dragen. Doet u dit niet, dan kunt u een boete riskeren van 95 euro.
Openstellen scholen
De basisscholen gaan vanaf 8 juni weer helemaal open. Het is dan ook de bedoeling dat alle leerlingen weer naar school gaan. Alleen diegene met een speciale (medische) reden mogen nog thuis blijven. Per 2 juni gaan ook de scholen voor het voortgezet onderwijs open. De buitenschoolse opvang gaat ook vanaf 8 juni weer volledig open. De MBO’s, HBO’s en Universiteiten mogen vanaf 15 juni toetsen en praktijkonderwijs op de scholen geven. De scholen dienen wel de 1,5 meter afstand-regel aan te houden.
‘Kinderen en jongeren, denk mee’
Premier Rutte richt zich in zijn speech speciaal tot de kinderen en jongeren in Nederland. Hij is hen dankbaar voor het geduld en de inspanning van de afgelopen maanden. Dat deze situatie tot boos- en somberheid kan leiden, snapt de premier goed. “Maar we zijn er nog niet. Niemand weet precies hoe het de komende tijd gaat. Wij vinden het belangrijk dat jullie er over mee gaan denken.”De premier roept jongeren zich te melden met ideeën en met elkaar in gesprek te gaan.
Verpleeghuizen en instellingen mogen weer bezoek
Nu we weer vooruit kunnen kijken is het belangrijk dat we naar de kwetsbaren mensen om ons heen blijven omzien. Door de dalende coronacijfers komt er eindelijk ruimte voor bezoek. De proef met de 25 verpleeghuizen is goed verlopen. Daarom mogen andere verpleeghuizen vanaf 25 mei ook bezoek toelaten. De instellingen geven zelf aan of zij dit aankunnen en er mag niet meer dan 1 persoon per bewoner toegelaten worden. Vanaf 15 juni mag er weer bezoek naar alle instellingen. Dit nog wel onder strikte voorwaarden van 1 persoon per bewoner. Als alles goed verloopt mag de dagbesteding per 1 juni weer volledig gaan draaien.
Testen en een dashboard
Minister Hugo de Jonge meldt dat het streven nog steeds is dat iedereen vanaf 1 juni getest kan worden. Dit kan rechtstreeks bij de GGD. Hiervoor komt een apart nummer. Daarnaast meldt hij dat er een ‘dashboard’ wordt ontwikkeld met meters die ons precies vertellen wat de stand van zaken rond het virus is. De gegevens die hier uit voort vloeien bepalen mede of en hoe we eventueel regionaal in moeten grijpen. Het heeft een signalerende functie, maar ook een manier om ons te waarschuwen. Het dashboard is in Duitsland al in gebruik en met succes.
Vakantie naar het buitenland
Premier Rutte geeft in antwoord op de vraag ‘kunnen we deze zomer naar het buitenland op vakantie nu omringende landen de grenzen openstellen en de maatregelen versoepelen’, dat nog niets zeker is. Rutte wil nog niet op de zaken vooruit lopen. Er wordt nauw overlegd met omringende landen, maar voor de komende tijd geldt nog steeds code oranje, wat betekent dat er in deze landen een verhoogd risico geldt. Per 1 juli mogen wel alle campings en vakantieparken open.
Ook congrescentra, kerken en crematoria mogen vanaf 1 juli weer open en tot 100 personen ontvangen. Zoals het er nu naar uitziet mogen vanaf september de sportscholen weer open net als sauna’s en casino’s.
Update over maatregelen op 6 mei 2020
Omdat de coronacijfers een positieve tendens laten zien is het op 6 mei tijd voor verdere versoepelingen. Om dit te kunnen bewerkstelligen is het wel belangrijk dat er op wordt toegezien dat het virus niet weer om zich heen grijpt, want er is nog geen vaccin. Daarom kan volgens minister De Jonge iedereen met klachten zich per juni 2020 laten testen. 1 juni is de richtdatum, maar dit kan afwijken.
Ook vertelt de minister dat de reguliere zorg weer zoveel mogelijk opgestart moet worden en dat de capaciteit op de IC indien nodig meteen opgehoogd moet worden. Daarnaast meldt hij dat ouderen en andere kwetsbaren voorzichtig moeten blijven. Wel wil de minister vanaf 11 mei de bezoekregeling in verzorgingshuizen gefaseerd versoepelen.
Concrete versoepelingen
Ook buiten het kader van de medische zorg gaat er het een en ander veranderen. Premier Rutte licht toe: per 11 mei kunnen de meeste mensen met contactberoepen als schoonheidsspecialisten weer aan de slag. Hierbij moeten deze mensen zich wel houden aan strenge regels. Zo mogen klanten alleen op afspraak komen en moeten er vooraf vragen worden gesteld over de gezondheid van de klant. Ook mag iedereen boven de 18 vanaf 11 mei weer buiten sporten en gaan bibliotheken weer open.
Veranderingen per 1 juni en 1 juli
De andere datum die hij noemt is 1 juni. Terrassen, cafés, theaters en bioscopen mogen vanaf die datum weer open, maar mogen niet meer dan 30 mensen tegelijk ontvangen. Ook musea mogen dan weer open. Per 1 juli hoopt de premier het maximaal aantal bezoekers te verhogen naar 100. Vanaf die datum mogen ook alle sanitaire voorzieningen op campings en vakantieparken weer open. De premier haalt ook 1 september aan: per die datum mogen onder andere sportscholen weer open.
Verder is er aandacht voor het openbaar vervoer. Vanaf 1 juni rijdt alles weer volgens de reguliere dienstregeling, maar volgens de premier moeten mensen alleen met de trein of bus reizen als dit echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld omdat iemand een vitaal beroep heeft. Wie niets te zoeken heeft in het openbaar vervoer kan er beter geen gebruik van maken. Alle reizigers in het ov moeten vanaf 1 juni een mondkapje dragen.
Update over maatregelen op 21 april 2020
De eerste coronamaatregelen worden begin maart afgekondigd en op 21 april 2020 is de verwachting dat een aantal van de maatregelen worden versoepeld. Voordat premier Rutte en RIVM-directeur Jaap van Dissel beginnen aan hun toespraak lekt er het een en ander uit. Zo zouden de basisscholen over afzienbare tijd weer open gaan. Zodra de klok 19.00 uur slaat wordt duidelijk wat er echt is besloten.
Er blijkt inderdaad een versoepeling plaats te gaan vinden rondom het basisonderwijs. Basisscholen, ook het speciaal basisonderwijs, gaan na de meivakantie weer gedeeltelijk of helemaal open. Uit onderzoek is gebleken dat jongere kinderen het virus minder snel doorgeven dan volwassenen, waardoor het Outbreak Management Team het verantwoord acht om de basisscholen stapje voor stapje weer open te stellen voor leerlingen. Uiteraard moeten zieke leerkrachten of leerlingen wel thuisblijven om eventuele besmettingen te voorkomen.
Versoepeling op het gebied van sport
Ook op het gebied van sport zijn er versoepelingen. Kinderen in de basischoolleeftijd ( tot 12 jaar) mogen vanaf … weer in teamverband sporten. Ook kinderen in de middelbareschoolleeftijd (tot 18 jaar) mogen weer sporten in teamverband, maar zij moeten wel de 1,5 meter bewaren en officiële wedstrijden mogen nog niet plaatsvinden.
Evenementen geschrapt tot 1 september 2020
De premier zegt vervolgens dat evenementen niet zullen doorgaan tot 1 september 2020. Eerder zijn grote evenementen tot 1 juni verboden, maar dit wordt dus opgeschort naar 1 september. Volgens de premier is het niet verantwoord om festivals, markten of andere activiteiten die veel publiek trekken te organiseren.
Dit blijft hetzelfde
Dit zijn de zaken die veranderen. Er zijn uiteraard ook zaken die niet veranderen om het risico op verspreiding te voorkomen. Deze maatregelen worden verlengd tot 20 mei 2020.
- Mensen die contactberoepen uitoefenen mogen nog niet aan het werk tot 20 mei.
- Het bezoekverbod in verzorgingshuizen blijven.
Ook blijft blijft 1,5 meter afstand houden en zoveel mogelijk binnenblijven voorlopig de norm. In elleboog niezen of hoesten blijft ook het advies.
Update over maatregelen op 31 maart 2020
Op 31 maart 2020 is er opnieuw een persconferentie over de coronacrisis. Hierin deelt premier Rutte mee dat alle maatregelen die op 6 april zouden aflopen worden verlengd tot en met 28 april. Dat houdt onder andere in dat alle plekken die tot 6 april gesloten zouden blijven nu zeker tot 28 april de deuren dicht moeten houden. Dit geldt bijvoorbeeld voor :
- Kappers
- Horeca
- Schoonheidsspecialisten
- Sportclubs
- Andere plekken waar contactberoepen wordt uitgevoerd.
Ook scholen blijven dicht tot na de meivakantie, die op 25 april begint. Premier Rutte adviseert iedereen om geen plannen te maken voor deze vakantie, want ook reizen wordt nog steeds afgeraden.
Bij de persconferentie is ook minister De Jonge van Medische Zorg aanwezig. Hij vertelt dat de testcapaciteit binnen afzienbare tijd verviervoudigd wordt. Bovendien wordt er gestart met het testen van zorgpersoneel dat niet in ziekenhuizen werkt. Denk hierbij aan thuiszorgmedewerkers.
Ook worden er meer bedden voor zieke coronapatiënten gecreëerd buiten het ziekenhuis. “Denk hierbij aan zorghotels”, aldus de minister.
Maatregelen na crisisoverleg 23 maart 2020
Na een weekend waarin veel Nederlanders toch in groepen van het mooie weer hebben genoten, zijn strengere maatregelen afgekondigd. Mark Rutte, Ferd Grapperhaus, Hugo de Jonge en Martin van Rijn hebben dit tijdens een persconferentie bekend gemaakt. Gebaseerd op advies van het RIVM.
Het gaat om het aanscherpen van bestaande maatregelen:
- Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal 3 mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
- Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
- Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni 2020 (in plaats van 1 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover informatie later volgt.
- Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
- Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
- Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
- Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
- Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
- Markten zijn hiervan uitgesloten, omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
- De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.
Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht.
Update 19 maart 2020
Bewoners van verzorgingshuizen mogen met onmiddellijke ingang geen bezoek meer ontvangen.
Maatregelen 12 maart 2020
Op 12 maart 2020 kondigt onder meer minister-president Rutte de eerste set landelijke maatregelen af. Mensen worden onder meer gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken en bezoek aan ouderen en andere kwetsbaren moet tot een minimum worden beperkt. Omdat het virus zich steeds sneller lijkt te verspreiden, maken gezondheidsminister Bruno Bruins en minister Arie Slob van van Basis- en Voortgezet onderwijs en Media op 15 maart 2020 een aantal aanvullende maatregelen bekend. Hieronder leest u deze aanvullende maatregelen:
- Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart 2020 tot en met maandag 6 april van dat jaar. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
- Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten.
- Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
- Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
- Sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april 2020.
- Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
- Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.
Eerder genomen maatregelen
Alle eerdere genomen maatregelen zijn als volgt:
- Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
- Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
- Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
- Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
- Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
- Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
- Scholen in het primair -, voortgezet – en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.
Op de hoogte blijven van nieuwe maatregelen
Wilt u verdere maatregelen nalezen? Dan kan dat op deze speciale coronavirus-webiste van de Rijksoverheid.
Nieuwe maatregelen worden naar alle waarschijnlijkheid weggezet onder het kopje ‘nieuws’ dat u vanzelf tegenkomt als u een stukje naar beneden scrolt op de eerder genoemde overheidswebsite.
(Bron: Rijksoverheid)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Met bloedplasma van genezen mensen (waar antistoffen in zitten) kunnen andere patienten worden genezen. … Waarom wordt daar geen gebruik van gemaakt? … Er is niet eens een registratie van genezen patienten. De bloedbank kan op een eenvoudige wijze bloed afnemen, waarin antistoffen zitten en dit bloed gebruiken om andere doodzieke mensen te genezen. Toen deze vragen voorgelegd werden aan Aura Timen van het RIVM, kwam er een heel wollig verhaal, maar geen antwoord. …
Hoe zit het met een bezoek aan een tandtechnieker? Mag ik iets aan een gebitsprothese laten doen?
Dit is mijn reactie, lees het eens serieus door en zie hoeveel onzin er ook van overheidswege verkondigd wordt.
Mondkapjes
Dat winkels het verplichten of restaurants.
Ik heb voor mezelf al een besluit genomen
ik draag er geen, ik wil vrij blijven ademen
dat is mijn recht. Iemand zei: dan ga je dus nergens meer
naar toe waar je een mondkapje moet dragen.
En toen kwam er deze stroom woorden op gang. Klopt en dat noem ik een beperking van mijn vrijheid en dat klopt precies
want vanaf vandaag zijn er maar 3 mensen aan de macht, zijn je grondrechten veranderd en mag dat telkens worden verlengd.
Als die 3 mensen nou zelf nog de touwtjes in handen hadden, maar dat is niet zo. We hebben ons vandaag als land overgegeven aan 1 wereldmacht. Wil je weten wat de plannen zijn ? Kijk dan naar alle programma’s die voor 2021, 2030 geschreven zijn. Verenigde Naties, Economisch forum, WHO.
Verplichte vaccinaties en oeverloos in deze situatie blijven.
Simpelweg omdat men zelf geen weet heeft van dat prachtige systeem dat lichaam heet. Biologie vertelt je hoe al deze systemen werken. En waar luisteren we naar ?
Naar mensen die geld verdienen met ziekte. Kijk maar eens goed. Je bent een brave burger, je ziel is nu verkocht.
Verplichte vaccinatie met nano troep. Je bent te volgen via 5 G. Complottheorie ? Dat plak je er alleen maar op omdat je geen onderzoek doet. Alle organisaties die hieraan meewerken laten hun plannen aan je zien.
Oeverloze saaie soep aan woorden, met verwijzingen en mega afkortingen. Je moet je best doen om het te begrijpen, maar alles wat ik hier zeg, kan je gewoon bij de bronnen zelf vinden. Het is 1 groot spinnenweb van verbindingen.
Vanaf morgen staan de factcheckers volop aan bij Facebook. Dus er zal weer veel geblokt worden. Dat is een beperking van mijn vrije meningsuiting. Je hoeft het niet met me eens te zijn, maar ik heb wel de vrijheid om mijn mening te verkondigen. Ik heb de regering hier niet over gehoord, dus de komende tijd zal dit wel zo blijven.
En neem niet als vanzelf de gedachte aan dat ik niet voor mijn medemensen zorg vanwege mijn mening. Ik kies voor de mensen die zorg nodig hebben en als ik daaraan kan bijdragen dan doe ik dat met liefde. Zo ben ik. Dat deed ik voor deze uitbraak ook al,
voor mij is dat niet veranderd, zo sta ik in de wereld.
Mijn alarmbellen gaan al maanden af en ik weet dat dat niet voor niets is. Voor mij zijn er al vele grenzen overschreden, ik hoor vele leugens en ik zie dat men op basis van deze leugens men beslissingen neemt. Mijn gevoel is daar haar zuiver in.
Ik weet dat dit weer goedkomt, dat we dit nodig hebben om te laten zien hoe de wereld echt georganiseerd is. Het systeem is de baas geworden over de mens en dat kan alleen als angst en stress zegeviert. Dan verliest de mens de controle over zichzelf en neemt angst het over.
Er is veel meer gaande dan jij denkt. Covid-19 is het rookgordijn, een opzettelijk rookgordijn zodat je aandacht daar op is gericht.
Het is het grootste sociale experiment ooit:
laten we ons gevangen nemen of kiezen we voor vrijheid ?
Ik ben een vrij mens en ik laat me niets opleggen. Ik ben een soeverein wezen, ik heb hier een plek op aarde waar ik vredevol en vriendelijk met anderen wil omgaan.
Dat doe ik mijn hele leven al.
Er is voor mij niets veranderd, ik stroom nog steeds door mijn leven. En dat zal ik blijven doen.
Ik weiger een mondkapje te dragen omdat mijn adem mij leven geeft. Ik heb het recht om vrij te ademen. En ik pas mij aan door dus niet naar bedrijven gaan die dat verplichten. Ik ben benieuwd welke andere keuzes ik ga maken. Waar ik mijn voedsel dan weg ga halen of op welke wijze. Maar ik blijf trouw aan mezelf.
En als deze circusact voorbij is wil ik graag dat er recht wordt gesproken over deze tijd. Want zonder dat je het weet zijn er misdaden tegen de mensheid gaande.
Want zo ben ik ook, wanneer je experimenteert met mensen dan moet je daarvoor ter verantwoording worden geroepen. Blijkbaar is het hoog tijd om nieuwe afspraken te maken over de hele wereld en volgens mij staat dat binnenkort te gebeuren.
Ik blijf uit de angst, ik ga geen mondkapje dragen
en niemand heeft last van mij.
Ik ben benieuwd waar het leven me gaat brengen. Zo dat lucht op.
Het RIVM moet weggesaneerd worden.
Aura Timen en de bekendste viroloog van Nederland en nu opperbaas bij het RIVM Van Dissel willen hun standpunten niet meer veranderen omdat zij anders niet geloofwaardig meer zijn. Zelfs voormalig RIVM directeur Raul Cotinho verwijd van Dissel dat hij wat meer met zijn gevoel moet beslissen en minder vast moet houden aan de wetenschappelijke bewijzen over covid19.
Dit RIVM heeft verwijdbare fouten gemaakt met de eerste golf en ook nu gaan zij weer de fout in met de mondkapjes: verplicht dit gewoon en je voorkomt straks een tweede Lockdown rond begin december.
Waarschijnlijk hebben we deze tweede golf te danken aan de jeugd en de vele, zeer vele coronablockers in Nederland. De jeugd, onze jongeren willen niet meer binnen gaan zitten en zich onthouden van activiteiten, zij willen ´´ die 4 maanden achterstand in gaan halen´´ De blockers, mensen die zich niks van de maatregelen aantrekken en gewoon handenschudden, knuffelen et cetera zijn gewoon kwaad omdat de overheid niet daadkrachtig optrad en nog steeds niet.
Het vooruitzicht dat we vast blijven zitten aan die anderhalve meter motiveert sommige(de blockers, jeugd) om alternatieve hypotheses te maken voor dit virus. Dit leidt dan weer tot onzinnige uitspraken gebaseerd op implausibele hypotheses en verkeerd interpreteren van vergevorderd inzicht.
Gisteren kon je daarbij ook de invloed zien van de zogenaamde influencers, ook politici als Wilders en Baudet zijn natuurlijk influencers ,die met hun standpunten over de aanpak van het virus veel volgers hebben.
Onder de PVV en Forum- leden zitten veel coronablockers en dat zie je terug in bepaalde gemeenten.
Een mooi voorbeeld van iemand die weet hoe je de media kan bespelen is natuurlijk Willem Engel van ´´coronawaanzin´´ vermogend geworden door zijn sugardaddy de ´´krottenkoning van Rotterdam´´ en zelf is hij een gesjeesde wetenschapper die nu tijd over heeft omdat hij geen dansles meer kan geven vanwege corona
Als je net als Trump zegt dat het allemaal wel meevalt het is gewoon een griepje et cetera dat zou je haast gaan hopen dat dit geen ver van mijn bed show is van deze gevaarlijke gasten en dat zij er zelf eens mee te maken zouden krijgen. Natuurlijk begrijp mij goed ik gun dit mijn ergste vijand niet , maar nu Trump zelf is getroffen door corona kijk ik er anders tegen aan.
Beste Geem ik akn mij voorstellen dat dit lange verhaal opluchting bij u heeft geschonken en het is een indringend verhaal geworden en ik kan u niet verplichten om een kapje te gaan dragen, maar pas goed op u zelf en blijf zo alert mogelijk.
Met strijdbare groet,
BN- er
Ik heb al weken een paar cruciale vragen over vaccinatie.
1. Er is een regel dat na de eerste vaccinatie na een vastgestelde periode de tweede vaccinatie MOET plaatsvinden.
2. Is het zeker dat de capaciteit dit aan kan? Zijn er genoeg lokaties en zijn er voldoende vaccins ook voor de tweede keer?
3 Er zijn meerdere vaccins in omloop. Hoe zeker is het dat ik dan hetzelfde vaccin krijg als de eerste keer?
Ik verwacht hierop een deskundig antwoord.
mvrgr, C. de Boer
Beste waarom, bedankt voor uw reactie. Dokter Ted van Essen is vandaag bij Tijd voor MAX, waar hij veel uitleg geeft over de vaccins. Zeker het kijken waard dus: 17.10 uur op NPO 1. Op onze site vindt u er ook informatie over: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/gezondheid-sport/dokter-ted-legt-uit-zo-werken-de-goedgekeurde-vaccins-waarmee-nederland-tegen-corona-vaccineert/ Tevens verschijnen op de Facebook-pagina van Tijd voor MAX dan antwoorden op vragen over de vaccins: https://www.facebook.com/tijdvoormax Via https://www.maxvandaag.nl/sessies/paginas/oproep/stel-uw-vraag-aan-dokter-ted/ kunt u zelf eventueel ook vragen stellen. Dokter Ted kan helaas niet op alle vragen antwoord geven, maar hij zal regelmatig in Tijd voor MAX en hier op MAX Vandaag een aantal vragen behandelen.
Het wordt steeds onduidelijker en is ook niet meer uit te leggen aan ‘gewone’ mensen… eerst zouden o.a. de meest kwetsbaren eind februari gevaccineerd zijn, dat werd maart en nu zouden ze half april daar mee klaar zijn… Ik zelf ben bijna 57 (mei), mijn anamnese lijst is enorm meet meerdere chronische aandoeningen, o.a. astmatische bronchitis (luchtwegen), Spastische colon (maag/darm), Methemoglobinemie (zeldzame bloedziekte), meerdere malen trombose waarvan de laatste 2x in het vena portae systeem (lever) en in de aderen rondom de lever, mijn milt is verwijderd (weerstand is dus verzwakt), zeer ernstig obstructief slaapapneu syndroom, Artritis Psoriatica over het gehele lichaam, Neurostimulator voor zeer zware rugklachten, zeer lage saturatie (zuurstof in het bloed) etc., etc. En toch behoor ik schijnbaar niet bij de risico groep, zowel de huisarts als de GGD geven mij daar geen antwoord op… enkel… afwachten… En dat terwijl er al zoveel mensen zijn, uit mijn omgeving, die ik ken en die geen onderliggend lijden hebben, amper 4 jaar ouder zijn dan ik, al meer dan een maand geleden gevaccineerd zijn…
Erg vreemd en onbetrouwbaar lijkt mij zo..
De laatste 2 punten van de nieuwe maatregelen kloppen hier niet. Bij een begrafenis mogen nu maximaal 100 personen. En men mag een theorie-examen doen.