Deel 1: Eerste persing
Wijn wordt gemaakt van druiven: zowel witte als blauwe druiven. De druif bepaalt voor een groot deel de smaak van de wijn.
Rode wijn
Rode wijn is rood door het pigment in de schilletjes van de druiven. Rode wijn wordt dus niet per se gemaakt van blauwe druiven. De tannine uit de schilletjes zorgen ervoor dat de wijn langer vitaal blijft.
Witte wijn
In witte wijn zitten meestal witte druivenrassen, maar ook rode druiven die meteen geperst en niet gekneusd worden. Daardoor geven ze nauwelijks kleur af aan de wijn.
Rosé
Rose wordt gemaakt van een lichte rode druif waarbij de schilletjes heel kort zijn meegegist. U drinkt rosé als een witte wijn (gekoeld), maar eigenlijk is het een rode wijn.
Hoe wordt wijn gemaakt?
De druiven worden van de stelen ontdaan. Daarna worden de druiven gekneusd en in het geval van witte wijn meteen geperst. Het wordt dan most: ongegist druivensap. Druiven hebben van nature gisten, maar vaak zijn die te onvoorspelbaar. De wijnmaker voegt gisten toe: eigen gisten, of elders gekweekte gisten. Vanaf dat moment gaat de wijn ‘leven’: gist en suikers worden onder invloed van zuurstof alcohol.
Gisten
Het gistingsproces duurt 6 tot 14 dagen. De temperatuur tijdens het gisten komt heel nauw, want als het te warm wordt sterft de gist af. Binnen die dagen heeft het sap het goede alcoholpercentage bereikt. Bij witte wijn wordt het sap vaak gekoeld, sommige witte wijnen krijgen een tweede gisting, de zogenaamd malolactische. Dat is om de zuren te temperen en de wijn zachter te maken, vaak gebeurt dit bij Chardonnay.
Bijkomen en rijpen
De wijn gaat nu eerst bijkomen, een week of drie, en in die tijd worden er bij de rode wijn de schillen en pitten er nog eens doorgevoerd. Vervolgens rijpt de wijn in houten vaten (barriques), of in betonnen of stalen vaten. Dat rijpen duurt van 8 tot 24 maanden.
Narijpen
Vaak rijpt de wijn nog wel even na in de fles in de wijnkelder of bij de importeur. Het tijdstip van een fles openen komt heel nauw. Als u rode wijn te jong drinkt heeft u uw mond vol stroeve tannines en zuren, maar een wijn kan ook over de datum zijn.
U weet nu in grote lijnen hoe wijn gemaakt wordt. Voor de smaak van wijn is de druif heel belangrijk. Daarover gaat deel 2. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.