Gaajes en heksen: weg ermee!

In het vroege voorjaar wordt het hoog tijd dat we eens wat aandacht gaan besteden aan al dat gaajes dat, zonder zich ook maar ergens voor te schamen al uw vogelnesten uithaalt, eieren en jonge vogels verzwelgt en er voor zorgt dat de hele vogelstand compleet uitsterft. Ik heb het over al die ellendige eksters, gaaien en kauwtjes waar er steeds meer van komen. Ze zijn ook nogal dom, want u heeft het vast wel eens gezien. Zo maar midden overdag roven ze de jonge merels of nog erger, roodborstjes uit de nesten en eten ze op of voeren ze aan hun jongen. Als ze dat nou ‘s nachts deden, net als de bosuil, dan zagen we dat tenminste niet. We kunnen dit probleem niet hard genoeg aanpakken. Dit soort wangedrag schreeuwt om wraak. Vroeger mocht je ze tenminste nog gewoon doodschieten maar nu….. je staat gewoon machteloos!

Wist u trouwens dat ik de laatste tijd ook steeds meer heksen zie? Dat zijn vrouwen die je op een bepaalde manier aankijken en dan weet je gewoon zeker dat het mis is en dat het heksen zijn. Vroeger mocht je die nog gewoon verbranden maar nu….je staat gewoon machteloos!

Vooroordelen op zolder

Heksen verbranden en gaaien schieten mag gelukkig niet meer want beide maatregelen waren op dezelfde vooroordelen gebaseerd. Borrelpraat, vermengt met halve leugens en een fikse scheut eigenbelang waren voldoende om tot ver in de middeleeuwen heksen te verbranden en tot nog maar heel kort geleden eksters, gaaien en kraaien af te schieten. Een ekster die in een broedseizoen tien merels weet op te sporen is al een hele piet en valt in het niet bij de bosuil die een paar duizend vogels per jaar weet te verorberen, waaronder de pas uitgevlogen eksters! En met de merels, waarvan de jongen het vaakst het slachtpoffer zijn, gaat het beter dan ooit tevoren! Laat u dus nooit iets wijs maken over kraaien of roofvogels die andere vogels zouden uitmoorden. Het is eigenlijk andersom. Als er veel merels zijn gaat het de vogels die daar geheel of gedeeltelijk van leven ook goed. De natuur slacht zijn eigen kippen met gouden eieren niet! Laten we maar een kennis gaan maken met de allerslimste en boeiendste vogels van Nederland, leden van de kraaienfamilie, de ekster, de gaai en kauw.

Eksters zijn prachtig

Als je echt goed naar eksters gaat kijken en niet meer tevreden bent met alleen maar de constatering dat je met een ekster te doen hebt ga je ze steeds sympathieker vinden. Om te beginnen zien ze er prachtig uit, vooral als het zonnetje schijnt. Op de staart worden de groene naar paars verschietende kleuren zichtbaar en ook wordt het mooie blauw op de vleugels zichtbaar. Die staart is trouwens toch een heel bijzonder attribuut. Papagaaiachtig lang, trapeziumvormig en bij een duikvlucht wordt de staart af en toe gespreid waardoor er een sierlijke, golfachtige beweging ontstaat. Als je meer eksters bij elkaar ziet let dan extra goed op de staart want tussen vogeltaal en hondentaal is in dit geval geen verschil. De hoogste in rangorde heeft de staart het hoogst opgeheven en gedraagt zich ook het meest dominant.

Eksters zijn verschoppelingen

Eksters in het buitengebied hebben een zwaar bestaan. Nog niet zo heel lang geleden schoten de jagers hun nesten door en de eksters die ontsnapten werden vaak nog weer te pakken genomen door hun aartsvijand de zwarte kraai. Eksters proberen zich tegen deze aanvallen te verdedigen door over het nest heen een dichte doornig kap te bouwen. De zwarte kraaien weten de eksternesten van beginnelingen, die niet zo goed overkapt zijn, echter behendig leeg te halen en trekken zich van al het protest en geschetter niets aan. Daarom hebben de eksters gekozen voor beschut wonen in de dorpen en steden, al zie ik daar ook steeds vaker zwarte kraaien rondscharrelen. Maar de kraaien zijn toch meestal wat schuwer en banger en daar profiteert de ekster van.

Eksters zijn ook… zangvogels!

Eksters zijn vooral alleseters en insecteneters. Negen van de tien keer, als ik eksters bezig zie, stappen ze door het weiland en proberen spinnen, langpootmuggen of kevertjes te verschalken. In het voorjaar versmaden ze een jonge merel niet. Nesten van onervaren ouders, die minder goed verstopt zijn, worden makkelijker opgespoord.

Door heel goed op eksters te letten ben ik ook al eens beloond met eksterzang. Die hoor je niet snel want eksters zijn nog steeds schuw en op hun hoede. Maar toen ik onlangs liep ik zomaar tegen een zingende ekster op. Hij negeerde me volkomen en liep al babbelend en zingend op een paar meter afstand over het gras. Eksterzang is heel zachtjes, het klinkt bijna binnensmonds. Officieel volgens het boekje is de ekster ook een zangvogel maar je hoort het dus maar zelden. Er zijn niet veel vogels waar je de ekster mee kunt verwarren. Ik hoop dus dat ik u met deze bijdrage aan het eksterkijken krijg. Ik weet het, eksterkijken is een nieuw werkwoord maar het is zeer de moeite waard om te doen!

Geef een reactie

Reactie

    Harmke1935 says:

    Wat een pracht van een foto !
    Niet gedacht dat een ekster zo gracius kon zijn !!!!!!!!!!