Tekort aan openbare toiletten bezongen in nieuw carnavalslied
Publicatiedatum: 19 februari 2020
Het is bijna carnaval en dat betekent dat er in het zuiden en oosten van het land weer volop carnavalsmuziek te horen is. In Brabant kan men in 2020 naar een wel heel bijzondere carnavalskraker luisteren: eentje die gaat over het openbare wc-probleem in Nederland, dat zich tijdens Carnaval extra goed openbaart.
Carnavalslied over wc-probleem
Het carnavalslied over het tekort aan openbare wc’s in Nederland is een initiatief van ouderenorganisatie KBO Brabant en jongerenorganisatie 14NATURE. Samen proberen zij met het liedje Op oew blaas wordt nie gelet! duidelijk te maken dat in Nederland veel te weinig openbare toiletten zijn. Dit is natuurlijk niet alleen tijdens carnaval zo, maar men wordt met Carnaval wel met de neus op de feiten gedrukt. Op de meeste feestlocaties zijn immers veel te weinig (openbare) toiletten, waardoor er lange rijen ontstaan en mensen soms hun behoeften noodgedwongen op straat doen. U kunt Op oew blaas wordt nie gelet! hieronder beluisteren.
Meer openbare toiletten gewenst
KBO Brabant en I4NATURE hopen dat dit lied de Brabantse gemeenten aanzet tot het realiseren van meer openbare toiletten. Gemiddeld genomen zijn er in Nederland erg weinig openbare toiletten, wat een serieus probleem vormt voor Nederlandse buik- en blaaspatiënten. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Ecorys blijkt dat het ontbreken van openbare toiletten 1 op de 4 met buik- en blaasproblemen weerhoudt om de deur uit te gaan. 1 op de 3 blijf soms daadwerkelijk thuis uit angst niet op tijd een toilet te bereiken. Uit ditzelfde onderzoek blijft dat deze angst niet zonder reden is, want 80 procent van de ondervraagden zegt weleens zonder resultaat naar een openbaar toilet te hebben gezocht.
HogeNood
Heeft u zelf weleens lang moeten zoeken naar een openbaar toilet? Dan kunt u wellicht de HogeNood-app downloaden. In deze app zijn alle (semi)-openbare toiletten van Nederland opgenomen, waardoor u meteen kunt zien of er een toilet bij u in de buurt is. Wilt u meer weten over HogeNood? Wij hebben in 2018 mede-bedenker Hjalmar Duif geinterviewd.
(Bron: KBO Brabant. I4NATURE, archief)