Raad Gevraagd: “mijn collega’s nemen hun vrijwilligerswerk niet serieus”
Publicatiedatum: 13 februari 2020
Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke week staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.
Henri is vrijwilliger bij de voedselbank. Hij neemt dit werk erg serieus, maar sommige van zijn medevrijwilligers doen dit niet. Dat soort hem, maar wat kan hij hieraan doen?
“Ik werk al jaren als vrijwilliger voor verschillende instanties in mijn woonplaats. Eerst werkte ik bij de kringloopwinkel en nu sinds enige tijd bij de voedselbank. Ik vind dit belangrijk werk en wil het dan ook graag goed doen, maar dat geldt niet voor al mijn collega’s. Er zitten bijvoorbeeld 2 vrouwen bij die weinig uitvoeren en de hele tijd lopen te mopperen. Ook snauwen zij tegen de mensen die hun pakket komen ophalen. Ik vind dit erg storend, maar ik weet niet wat ik ertegen kan doen. Ik durf ze niet persoonlijk aan te spreken omdat ze erg fel uit kunnen halen en ik heb absoluut geen zin in ruzie. Tegen de leidinggevende zeggen kan, maar deze persoon heeft volgens mij goed contact met de vrouwen om wie het gaat…Wat nu?”
Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.
Zelf insturen
Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik kan me voorstellen dat u dit storend vindt. Als u deze dames niet durft aan te spreken en ook de leidinggevende niet wil inseinen dan zou u een paper op kunnen hangen met de volgende tekst:
BEHANDEL EEN IEDER ZOALS U ZELF BEHANDELD WENST TE WORDEN.
Misschien dat ze dan het licht zien.
Succes met de strijd.
Voedselbanken zijn een noodzakelijk kwaad, maar voor het armste deel van de bevolking noodzakelijk. Zoals overal in de maatschappij, is er bij voedselbanken en vrijwilligerswerk in het algemeen, veel mis. Er zijn meer dan een miljoen mensen in ons land actief als vrijwilliger, maar er is bar weinig geregeld in wetgeving en controle voor arbeidsomstandigheden. Het wordt tijd dat er een organisatie opstaat, waar vrijwilligers, misstanden kunnen melden en er een controle komt op vrijwilligerswerk. Veel vrijwilligers worden uitgebuit en veel vrijwilligers zijn corrupt.
Tijdens mijn werkzame leven, ben ik 10 jaar lang vrijwillig werkzaam geweest in een bestuur van een buurtcentrum. Ik deed de administratie, maakte notulen tijden vergaderingen en was aanwezig bij activiteiten. Geheel gratis en belangeloos. Ook was daar een andere vrijwilliger ingeschreven, die vanwege een burn-out, 10 jaar lang nooit aanwezig was en ook helemaal niets deed. Na 10 jaar kreeg die man een koninklijke onderscheiding, (voorgedragen door een bevriende wethouder) voor zijn vrijwilligerswerk. Ik begreep daar lange tijd niets van. … Een onderscheiding voor iets, wat niet bestond? … Maar het werd me na enig navragen wel duidelijk. Hij had een adviesbureau als zelfstandige en kreeg een bijstandsuitkering, vanwege zijn burn-out omdat hij niet kon werken. In die tijd was het mogelijk, dat een zelfstandige een soort WAO uitkering kon krijgen bij ziekte. (deze regeling is inmiddels afgeschaft) En die koninklijke onderscheiding was een pré bij het aanvragen van die uitkering. Doordat hij zich had laten inschrijven als vrijwilliger en nooit iets gedaan heeft, had hij het pad geeffend voor het verkrijgen van een levenslange basisinkomen. Met medewerking van de Gemeenteraad. Ik ben onmiddellijk gestopt met mijn vrijwilligerswerk, om nooit meer iets te ondernemen.