Stormschade claimen? Let dan hierop
Publicatiedatum: 21 februari 2022
Heeft uw woning door de storm van de afgelopen dagen schade opgelopen? Dan wilt u dit natuurlijk verhalen op uw opstalverzekeraar. Voordat u dit doet is het handig om te weten dat er een paar addertjes onder het gras zitten waar u mogelijk geen rekening mee heeft gehouden.
De verzekeraar helpt
Wat heeft het de afgelopen dagen hard gewaaid in ons land. Lang niet alle huizen en gebouwen zijn even goed bestand tegen zulke sterke wind, waardoor er de nodige schade is ontstaan. Iedereen die stormschade heeft, kan aankloppen bij de verzekeraar bij wie hij of zij een opstalverzekering heeft afgesloten. Een opstalverzekering is een verzekering die schade door brand, storm of inbraak dekt en is verplicht voor iedereen met een koopwoning. Mensen die in een appartementencomplex wonen hebben ook zo’n verzekering, maar die is vaak afgesloten door de vereniging van eigenaren of door de verhuurder.
Voorwaarden
Hoewel de verzekeraar u doorgaans tegemoet komt als u aanklopt met een claim voor stormschade, zitten er wel een aantal addertjes onder het gras. Verzekeraars keren bijvoorbeeld pas uit bij schade die veroorzaakt is bij windkracht 7 of hoger, schrijft de Consumentenbond op haar website.
Er wordt dus sowieso niets uitgekeerd als de zonnepanelen of dakpannen eraf waaien bij windkracht 6 of minder; de verzekeraar gaat er in zo’n geval vanuit dat de eigenaar van de woning het pand niet goed heeft onderhouden. Dat is addertje 1, maar er zijn er meer. Zo keren verzekeraars in veel gevallen niets uit als u zelf al heeft geprobeerd de schade te verhelpen voordat u de verzekeraar ervan op de hoogte heeft gesteld. Het kan wel zijn dat verzekeraars het goedkeuren dat u zelf de schade repareert, maar maak dan vooraf wel goede foto’s. Ga bij uw eigen verzekeraar na welke regels zij hanteren op dit vlak.
Eigen risico
Daarnaast is er bijna altijd een eigen risico verbonden aan stormschade. Ook als u een opstalverzekering heeft afgesloten zonder eigen risico kan er voor schade ontstaan door storm wél een eigen risico gelden.
Hoe hoog het eigen risico bij stormschade is, verschilt sterk per verzekeraar. Soms is dit 425 euro, maar het kan ook 100 of 200 euro zijn. Welk bedrag uw verzekeraar aanhoudt, staat in de polisvoorwaarden. Raadpleeg wel de uitgebreide versie, want meestal staat het niet beschreven in de beknopte variant. In deze voorwaarden staat ook of u de mogelijkheid heeft om dit eigen risico af te kopen. Dit is bij sommige verzekeraars een mogelijkheid, maar u moet dan natuurlijk wel meer premie betalen.
Stormschade voor eigendommen van de buren
Als er stormschade aan uw huis is ontstaan door eigendommen van uw buren, is het uw verantwoordelijkheid om contact op te nemen met uw opstalverzekering. U kunt deze schade niet verhalen op uw buren, omdat storm vaak wordt gezien als overmacht. Als spullen van de buren schade aan uw huis veroorzaken zonder dat er storm in het spel is, zijn uw buren wel aansprakelijk.
(Bron: Consumentenbond, FBTO, Independer)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
wel betalen,verplicht,maar niet uitkeren met allerlei smoesjes.
bij storm licht de lat zo hoog en ingewikkeld dat het ook nog lukt.
de regering zou daar eens naar moeten kijken.
een storm kan je niets aan doen dus code geel als maatstaf gebruiken.
Verzekeringsmaatschappijen zijn net slangen die om een prooi kronkelen . Wel premies betalen en ook uitzonderingen maken om niet hoeven te betalen. Stormschade is stormschade. !!!!!!!! Een eigen risico daar ga ik wel mee akkoord. Goed dat programma’s zoals Kassa en Radar bestaan . Zorg in elk geval dat je een goede rechtsbijstandsverzekering hebt .
Verzekeraars en bankiers behoren tot een bevolkingsgroep, die steeds meer klagen over racistische benadering. Terwijl ze steeds meer hun eigen ellende herdenken. En hier raak ik nu precies het knelpunt. Het zijn geldwolven die op alle mogelijke manieren U geld afhandig maken, maar kom niet bij hen om geld. Het wordt tijd dat er een boetesysteem komt voor verzekeraars, die hun uitbetalingsverlichtingen proberen te omzeilen. Daarmee bedoel ik: Als een verzekeraar smoesjes hanteert om maar niet te hoeven betalen, moeten beboet worden met een extra uitbetaling aan het gedupeerde slachtoffer. Op die manier leren ze het wel af, om klanten te neppen, door weigering van uitbetaling. Ook bestaat er geen eigen risico op storm, dus moet dat ook niet zijn op uitbetaling bij stormschade.