Duizenden ABP-gepensioneerden laten pensioenaanvulling liggen
Publicatiedatum: 31 januari 2020
ABP-gepensioneerden die vóór 1995 gelijktijdig met hun partner pensioen hebben opgebouwd, hebben veelal recht op een aanvulling op hun pensioen. Wanneer de jongste van het echtpaar (bijna) AOW-gerechtigd is, kan de aanvulling worden aangevraagd. Het enige probleem is: niemand lijkt deze regeling te kennen. ABP weet zelf ook niet wie hier allemaal recht op hebben. Het gevolg is dat vele ABP-gepensioneerden een aanvulling op hun pensioen laten liggen.
We namen zelf de proef op de som. We vroegen een paar ABP-gepensioneerden uit ons klantenbestand op goed geluk of ze vóór 1995 misschien gelijktijdig met hun partner pensioen hadden opgebouwd. Dat leek verrassend vaak het geval te zijn. 2 stellen lichten we er hier uit.
Samenvallende dienstjaren
Allereerst John en Liesbeth Wamelink uit Heemstede. John werkte zijn hele leven bij de politie. Liesbeth werkte een aantal jaren in een ziekenhuis. John bouwde pensioen op bij ABP, Liesbeth bij PFZW. Tot aan 1995 hadden ze negen samenvallende dienstjaren. Het andere stel: Ab en Margje Hummel. Ab werkte als leraar Duits op een middelbare school, Margje werkte in de zorg. Vóór 1995 hadden ze 4 samenvallende dienstjaren, ook weer bij ABP en PFZW.
Aanvragen gaat heel eenvoudig
Zowel John als Ab kwam op papier in aanmerking voor de aanvulling. We hielpen ze daarom de aanvulling aan te vragen. Dat gaat heel eenvoudig. ABP heeft hier namelijk een speciaal formulier voor: ‘Samenvallende diensttijd’. Het enige wat John en Ab zelf hoefden in te vullen, waren de klantgegevens van ABP en PFZW. Vervolgens gaat dit formulier naar het andere pensioenfonds, in beide gevallen dus PFZW. Daar vulde men in welke jaren vóór 1995 er pensioen bij PFZW is opgebouwd. Hierna stuurden John en Ab het formulier door naar ABP, waarmee de aanvraag officieel was ingediend.
Pensioen omhoog plus nabetaling
Beide stellen kregen binnen een maand antwoord van ABP. Met zeer verheugend nieuws: Johns pensioen gaat met onmiddellijke ingang omhoog met 50 euro per maand. Abs pensioen wordt 25 euro per maand hoger. Omdat de stellen al een tijd met pensioen zijn, ontvangen beiden daarnaast een nabetaling: John ruim 3.500 euro, Ab ruim 4.400 euro. Alles netto.
Wij helpen u verder
Deze aanvulling is geen cadeautje, maar een compensatie voor een te lage pensioenopbouw bij ABP voor tweeverdieners vóór 1995. In die tijd bestonden meer dan één op de 3 huishoudens in Nederland uit tweeverdieners. Wij vermoeden daarom dat vele duizenden ABP-gepensioneerden net zo eenvoudig als John en Ab ook alsnog deze aanvulling kunnen aanvragen. Denkt u hiervoor in aanmerking te komen? Bel naar ons spreekuur; wij helpen u verder. Komt u er de eerste keer niet doorheen: wij zitten op alle werkdagen voor u klaar!
MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
In uw mdedeling staat dat er mogelijkheden zijn voor mensen die bijna de Aow leeftijd hebben bereikt.
Wat is de termijn van bijna?.
Hoeveel maanden voor de aow leeftijd kun je aanvragen?
Beste
Ik lees net dat dit een half jaar voordat je AOW krijgt kunt indienen.
Toen ik ruim 4 jaar geleden met pensioen ging kreeg ik een brief van het ABP met daarin een vage zin dat ik mogelijk recht had op een aanvulling. Na veel zoeken op de website vond ik het aanvraagformulier. Dit moest worden opgestuurd naar het SPF (pensioenfonds van mijn man) voor een verklaring. Na enkele maanden kwam de verklaring, deze opgestuurd naar het ABP. Dit leverde € 45 extra pensioen per maand op. Dus zeker de moeite waard om hier in te duiken. Triest dat het ABP hier niet duidelijk over communiceert.
@Bertus,
AOW leeftijd kun je hier berekenen https://www.aow.nu
Lijkt me dat bijna doelt op een aantal maanden zoals 2. Zodat er nog wat verwerkingstijd is.
Gr Bram
Geldt dit ook voor een nabestaandenpensioen?
Hallo Prinse
dit geldt ook voor het nbp tot 1986.
Volgens mij gaat dit alleen maar op als één van de twee niet bij het ABP het pensioen heeft opgebouwd. Zit je allebei bij het ABP dan gaat het niet door.
Hallo Nelh
Ook voor 2x abp
Ja gedeeltelijk
Een vraagje over punt 3 van het formulier (de ingangsdatum van het pensioen):
Moet dat de datum van de start van de pensioenopbouw zijn of de datum van de eerste uitbetaling van het pensioen na pensionering?
Beste Majouw, bedankt voor uw reactie. In een artikel op de website van Meldpunt worden 20 veel gestelde vragen beantwoord: https://www.maxmeldpunt.nl/pensioen/al-uw-vragen-over-de-pensioenaanvulling-voor-abp-tweeverdieners/ Als uw vraag er niet bij staat, dan kunt u de redactie eventueel bereiken via meldpuntonline@omroepmax.nl of als u MAX-lid bent bellen naar het spreekuur van MAX Ombudsman, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur op 035 – 6775511.
Mijn man had zijn pensioen opgebouwd bij ABP. Hij is in 2018 overleden en was 67 jaar oud.
Ik heb mijn pensioen bij Nationale Nederlanden en ik heb sinds mei 2019 AOW.
Heeft het zin om een aanvraagformulier naar ABP te sturen?
Goedemorgen. Geldt dit ook als je inmiddels gescheiden bent? Ik ontvang namelijk wel een stukje partnerpensioen .
Beste
Ik zit vanaf 1986 bij het ABP pensioenfonds, mijn vrouw werkte vanaf maart 1992 in de zorg.
We hebben samen dus vanaf maart 1992 tot 1 januari 1995 een samenvallend dienstverband gehad.
Betekent dit nu dat we een uitkering kunnen verwachten over deze genoemde periode waar onze dienstverbanden samen vielen?
Goede middag OMROEP MAX
Geld deze pensioenaanpassing als een van beide inmiddels is overleden?
Hartelijk dank voor uw bijdrage in het pensioenleven van mensen.
Met vriendelijke groet,
J. Goemans
Ik ben gescheiden, maar mijn ex en ik hebben in huwelijkse staat nog beiden een baan gehad.
Mijn ex krijgt huurtoeslag. Wanneer wij nu de nabetaling aanvragen, komt dan de belasting weer om de hoek kijken om weer kapitalen terug te betalen???
Mijn man (1946)heeft sinds december 2019 een aanvulling op zijn ABP pensioen door deze regeling. Hij bouwde sinds 1974 pensioen op.
Ik (1952) bouwde vanaf 1988 pensioen op.
Nu lees ik in uw artikel in een van de casus over een nabetaling, wanneer kom je daarvoor in aanmerking.
Ik woon met mijn zus samen vanaf 1974.
Vanaf die tijd hebben wij een samenlevingscontract. Mijn zus werkte bij KSA een thuiszorginstantie en bouwde een pensioen op bij Zorg en Welzijn en ging in 2005 met pensioen. Zelf heb ik vanaf 1972 bij het ABP pensioen opgebouwd. Komen wij voor deze regeling in aanmerking?
Het ABP heb ik gebeld. Zij vertelden mij dat het niet opgaat over de huwelijkse jaren na een scheiding. Hoe zit dit nu? We hebben hier dan toch recht op?
Ook ik heb een ABP verleden…. maar ik ben nog niet aan mijn pensioen toe, ik ben 61 mijn man gaat over een jaar met pensioen.
Mijn vraag is: als je pas over een paar jaar AOW gaat ontvangen heb je dan geen recht meer op deze aanvulling?
Uit dit hele verhaal blijkt overduidelijk, met wat voor criminelen de bevolking te maken heeft. Premie inhouden op het salaris gaat feilloos, maar als het op uitbetalen aankomt, gaat er van alles mis. … Bij mij reist de grote vraag: “Waarom moet deze aanvulling aangevraagd worden, met een goed verborgen formulier? ” … “Waarom gaat dit niet automatisch? ” … En kom niet aan met rottige smoesjes. … Mijn moeder is 50 jaar getrouwd geweest met mijn vader (een ambtenaar bij Justitie) en had een goed pensioen. Hij overleed op 76-jarige leeftijd. Mijn moeder die 10 jaar jonger was hertrouwde 10 jaar na zijn overlijden met een andere man (een hoge legerofficier) Ze verloor het recht op pensioen van mijn vader en had geen recht op het pensioen van haar tweede man. Ze kreeg niets. Na weer 10 jaar overlijd haar tweede echtgenoot (ze was toen 86-jaar oud). Daarna heeft ze nog 8 jaar geleefd (ze werd 94-jaar) en overleed op 20 maart 2019. Maar kreeg geen pensioen van het ABP, met als argument dat ze haar rechten had verloren. Dus vanaf haar 76e tot haar 94e heeft ze geen pensioen ontvangen, waar ze wel recht op heeft. ABP is een criminele organisatie, die gepensioneerden willens en wetens misleidt.
Ik heb van 1975 tot medio 2001 bij pensioenfonds abp gezeten. In 2001 ben ik bij een andere werkgever gaan werken en naar een ander pensioenfonds gegaan. Ik heb toen voor pensioenoverdracht gekozen. Daardoor heb ik zeker geen recht meer op deze regeling?
Mijn man en ik zijn beide vrijwel ons gehele arbeidzame leven aangesloten geweest bij het ABP. Mijn man heeft echter van 1-8-1990 tot 1-12-1995 een pensioenverzekering gehad via Winterthur Verzekeringen en was in die periode geen ambtenaar.
Zowel op 1-8-1990 als op 1-12-1995 heeft een waardeoverdracht van het opgebouwde pensioen plaatsgevonden: Op 1-8-1990 van het ABP naar Winterthur Verzekeringen en op 1-12-1995 weer terug van Winterthur Verzekeringen naar het ABP.
Kom ik nu ook in aanmerking voor een aanvulling?
Beste Max, chapeau voor jullie onderzoek respectievelijk artikel over “samenvallende dienstjaren”. Het is jammer dat niet jouw (met de nadruk op jouw) pensioenfonds (ABP) jou hierover informeert maar dat externen je daar attent op moeten maken. Het heeft mij in ieder geval een forse nabetaling en een substantiële pensioenaanvulling opgeleverd. Ik ben je grote dank verschuldigd.
Ik kreeg bericht, dat het al gecorrigeerd was toen mijn echtgenote met pensioen ging, ze werd 65 in 2010 en had een paar jaar bij Rijkswaterstaat gewerkt in 70er jaren en van 1981-1995 steeds bij andere gemeentes. Dus denk ik maar zo: Ze zullen het wel weten()
Mogelijk hoort dit wel ergens anders thuis:
Dan is er iemand anders stamrecht wat al 12 jaar niet uitbetaald, terwijl er welke elke maand 175 belasting en boete over dat stamrecht wordt ingehouden. Waar gaat dat geld van zo’n verzekering naar toe bij overlijden(??) Zowel de verzekering als de belasting werken totaal niet mee, kreeg zelfs een enorme scheldpartij voor mijn kiezen, van de belasting en van degene die het stamrecht moet uitbetalen. De mevrouw van de belasting liet me niet eens aan het woord, maar bleef schelden en eigenlijk deed de mevrouw van de stamrecht verzekering precies hetzelfde: wel aangifte doen bij de belasting, maar geen uitkering betalen.
Iemand goede tip of hetzelfde meegemaakt.
Je kunt beter vragen waarom je er geen recht op hebt, want ze zeiden bij ons dat al veel eerder gecorrigeerd was nou ik snap er niets van en ik hoor van anderen ook dat ze niets van snappen.
Gaat niet zonder slag of stoot, ben al bijna een jaar bezig om antwoord te krijgen op mijn vraag welke bekend bij de ABP en bij MAX ombudsman. Helaas komt de ABP steeds met een vereerd antwoord, maar ik geef nog niet op.
Heb het ook aangevraagd en is inmiddels toegezegd. (€45 extra per maand). Gaat in op het moment dat mijn echtgenote de aow-gerechtigde leeftijd bereikt: 12/5/2021.
Wat ik uit het verhaal niet begrijp is de zin:
“Omdat de stellen al een tijd met pensioen zijn, ontvangen beiden daarnaast een nabetaling: John ruim 3.500 euro, Ab ruim 4.400 euro. Alles netto.”
Betekent dat dat de betreffende stellen het pas jaren na de aow-leeftijd hebben aangevraagd in plaats van enkele maanden voordat de partner aow-gerechtigd werd? En daarom recht hadden op nabetaling vanaf het moment dat zij beiden aow-gerechtigd waren?
Of slaat die nabetaling op de jaren (voor 1995) dat zij beiden tegelijk pensioen opbouwden?
Lees ik het goed dat hoe hoger het aantal samenvallende dienstjaren (in ons geval zo’n 14 voor 1995), hoe hoger de eventuele aanvulling?