Deze beroepen zijn populair en deze sterven langzaam uit
Publicatiedatum: 29 januari 2020
Na jaren van forse daling lijkt de werkloosheid in 2020 weer iets op te lopen. Maar nog steeds is het aantal werklozen in Nederland laag. Wie op zoek is naar een baan, heeft in sommige sectoren meer succes. Want er zijn beroepen die juist nu ‘populair’ zijn, ingegeven door het tekort eraan. Maar er zijn ook beroepen die uitsterven, want op de arbeidsmarkt verandert zoveel dat sommige beroepen ophouden te bestaan.
Krapte op de arbeidsmarkt
De lage werkloosheid brengt direct een ander probleem met zich mee: krapte. In sectoren als de zorg, bouw en ICT zijn onvoldoende specialisten beschikbaar. En dat zorgt weer voor een groot tekort aan specifieke banen. Randstad Groep Nederland heeft een lijst samengesteld met daarop de 27 meest kansrijke beroepen van 2020. De lijst bevat data van Randstad zelf, maar ook cijfers van het CBS en UWV.
Nood in de ICT, zorg en bouw het grootst
De grootste nood is er in de ICT, zorg en bouw. Voor functies als applicatiebeheerder, gespecialiseerd verpleegkundige en werkvoorbereider zijn nauwelijks mensen te vinden. Dus wie op zo’n functie solliciteert, heeft grote kans direct een baan te vinden. In 2019 is logistiek medewerker de meest aangeboden functie. En dat is niet vreemd. De transport- en logistiek branche speelt in op de vraag van de consument. We bestellen steeds meer online en al die pakketten moeten vervoerd worden. De vraag naar (vrachtwagen)chauffeurs en magazijnmedewerkers is dan ook groot.
Krapte is ook een kans
Een andere baan waar nu grote behoefte aan is, is de customer due diligence analist. Onder andere banken en verzekeraars moeten steeds meer gegevens van hun klanten controleren, doen zij dit niet dan lopen ze en enorm risico. Een belangrijke functie dus waar iemand met een juridische en economische achtergrond op kan solliciteren. Randstad zegt dat de krapte een kans is mensen die op zoek zijn naar een baan, maar het is ook een kans. Vooral voor mensen die in een baan zitten, maar iets anders willen. Juist nu is de arbeidsmarkt daar uitermate geschikt voor.
Beroepen waar veel vraag naar is zijn onder andere:
- Cloud engineer
- Applicatiebeheerder
- Docent Nederlands
- Docent vreemde talen
- Docent wiskunde
- Vrachtwagenchauffeur binnenland
- Logistiek medewerker
- Zelfstandig werkend kok
- Catering medewerker
- Gespecialiseerd verpleegkundige
- Verzorgende IG
- Monteurs
- Werkvoorbereider
- Medewerker klantenservice
- Customer due diligence analist
- Belastingadviseur
Beroepen die uitsterven
De huidige arbeidsmarkt kent ook een andere kant. Want er zijn beroepen die langzaam uitsterven. Vooral de oude ambachtsberoepen als rietsnijder, schaapsherder en vuurtorenwachter lijken hun langste tijd te hebben gehad. Veel processen verlopen inmiddels automatisch en de globalisering speelt ook een rol. Ook de SRV-wagen, de rijdende supermarkt, is nauwelijks meer te vinden in ons land. Zij leggen het af tegen de grote supers. Volgens hoogleraar culturele economie Arjo Klamer, hebben we in Nederland onze ambachten echt verwaarloosd. “Dat is ernstig, want we hebben veel ambachten nog echt nodig in Nederland, zoals steenhouwers. Die bestaan hier niet meer, dus moeten we die vakmannen uit Oost-Europa halen.” Voor sommige beroepen is onvoldoende vraag of simpelweg geen opvolging. “In Duitsland is dat wel anders. Daar worden ambachten beschermd door een gildesysteem. Dat zouden we in Nederland ook moeten hebben”, aldus Kramer.
(Bron: AD/RTL Nieuws/CBS)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
medewerker klantenservice is een heel nuttig beroep, alleen je moet het wel kunnen, want dat is niet te leren, ik zelf ben waarschijnlijk te oud om het nog te doen, alleen uit eigen ervaring weet ik dat het heel leuk is om te doen. Ik zelf heb het bij alle andere taken die ik had in het museum waar ik werkte ook gedaan en daardoor was ik het visitekaartje van het museum Eveline Baggerman