Naar cookieinstellingen
hazelnootrol

Hazelnootrol van Robèrt van Beckhoven

De technische opdracht in aflevering 7 van Heel Holland Bakt is het maken van een hazelnootrol. Een niet eenvoudige klus, want ze moeten alles zelf maken. De hazelnootpraliné, de hazelnootpasta en heel belangrijk ook een chocoladekrul. In Tijd voor MAX doet Robèrt het vast even voor.

Ingrediënten (een rol voor 12 personen):

Voor de gele room:

  • 200 gram volle melk
  • 20 gram roompoeder
  • 1/2 vanillestokje
  • 20 gram kristalsuiker

Voor de biscuit:

  • 6-8 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 110 gram bloem
  • 10 gram roompoeder
  • poedersuiker om te bestuiven

Voor de botercrème en de garnering:

  • 300 gram boter op kamertemperatuur
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram hazelnootpasta of hazelnootpaté van gemalen hazelnoten en suiker
  • chocolaatjes, hele hazelnoten en fijngehakte (hazel)noten

Bereidingswijze:

Van de gele room:

Schenk voor de gele room een flinke scheut volle melk bij het roompoeder en roer tot een glad papje. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mes het merg eruit. Breng de rest van de melk aan de kook met de kristalsuiker, het vanillemerg en het opengesneden vanillestokje. Schenk de hete melk bij het roompoederpapje en roer glad. Schenk alles terug in de pan en laat al roerend inkoken tot een dikke room. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Van het biscuit:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Splits de eieren en weeg 150 gram eiwit en 150 gram eidooier af. Klop het eiwit met de (hand)mixer stijf, voeg de kristalsuiker toe en klop door tot het eiwit glanst en pieken vormt. Voeg de eidooier toe en klop los. Zeeg de bloem en het roomboterpoeder boven het eierbeslag en spatel het er zo luchtig mogelijk door. Verdeel het beslag met een plamuurmes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak het biscuit in ongeveer 7 minuten goudbruin en gaar.

Bestuif het werkblad met poedersuiker (om te voorkomen dat het deeg aan het werkblad plakt) en stort het biscuit erop. Verwijder voorzichtig het bakpapier en snijd het biscuit netjes tot een mooie rechte hoek.

Van de botercrème:

Klop voor de botercrème de boter kort licht en luchtig met de (hand)mixer. Voeg de witte basterdsuiker toe en mix kort door. Voeg toe. Klop tot een gladde en luchtige botercrème. Zorg dat de botercrème niet te luchtig wordt, want dan is het lastiger om de rol of taart mooi glad te strijken.

Afwerking:

Bestrijk het biscuit met een plamuurmes met een dunne laag botercrème. Rol het biscuit in de lente op. Bestrijk de rol helemaal rondom met botercrème. Strijk de rol met behulp van een stuk bakpapier mooi glad. Doe de rest van de botercrème in een spuitzak met gekartelde spuitmond. Garneer de rol met de botercrème, chocolaatjes , hele hazelnoten en fijngehakte (hazel)noten.

(Bron: Robèrt van Beckhoven/de foto is ter illustratie)

Geef een reactie

Reacties (4)

    MiekeH says:

    Waar is roompoeder te koop, en is het evt. te vervangen door custard?

      Kareljan says:

      Ik heb dezelfde vraag, als je er naar googelt vind je ik in ieder geval) alleen maar een verwijzing naar het spul waar je namaak banketbakkersoom mee kunt maken zoals van Dr. Oetker. En Robert zegt dat het eigenlijk zetmeel is maar dat roompoeder lekkerder is. Verwarrend vind ik.

    Karin73 says:

    Is er al een antwoord op wat ze met de roompoeder bedoelen?

    Banketbakker Henny says:

    roompoeder en custard is hetzelfde! . Wat er aangegeven word op internet is een koude binding voor (nep) gele room of banketbakkerspudding, wat tegenwoordig door veel bakkers gebruikt word, De reden: is veel sneller klaar om te gebruiken, dus kosten besparend maar beslist niet de smaak besparend.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.