Met mist in de auto? Zo bent u goed voorbereid
Publicatiedatum: 29 november 2022
Mist is echt iets wat bij deze tijd van het jaar hoort. Vooral in de vroege ochtend zorgt het voor overlast. Het beperkte zicht maakt het voor automobilisten, en al het andere verkeer, erg lastig. Maar u kunt zich voorbereiden en uw rijgedrag aanpassen aan de omstandigheden.
Mist
Mist zijn kleine waterdruppeltjes die bij elkaar een ‘wolk’ vormen. Hoe meer druppeltjes, hoe dichter de wolk. Als het mistig is gaat dit vaak gepaard met weinig wind, waardoor het blijft hangen. In de winter heeft het te maken met het versnelt afkoelen van de lucht dichtbij de grond. Er ontstaat dan een soort condens. Mist wordt ingedeeld in 4 categorieën: nevel (zicht minder dan 2000 meter), mist (zicht minder dan 1000 meter), dichte mist (zicht minder dan 200 meter) en zeer dichte mist (zicht minder dan 50 meter). Een zicht van minder dan 50 meter of nog minder komt zelden voor in ons land. Over het algemeen is er sprake van mist tot dichte mist. Het aantal dagen met mist is volgens het KNMI de afgelopen 30 jaar gehalveerd. Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met de schonere lucht.
Mistlichten
Het is van veel automobilisten een grote ergernis dat bij een beetje nevel of mist direct de mistlampen worden aan gedaan. Mistlampen mag u pas gebruiken bij een zicht minder dan 200 meter, dus als er sprake is van dichte mist. Het gaat dan om de mistlampen aan de voorkant van de auto. Wordt het zicht beter, dan wordt u ook geacht de lampen weer uit te doen. Ze kunnen bij normaal zicht uw tegenligger verblinden. Het mistachterlicht mag alleen gebruikt worden als het zicht minder is dan 50 meter, dus bij zeer dichte mist. Voor ander gebruik is het niet toegestaan. Twijfelt u over het zicht? Bereken de dichtheid aan de hand van de hectometerpaaltjes langs de weg. Die staan 100 meter uit elkaar.
Automatische verlichting
Het lijkt zinnig om het grote licht aan te doen als u weinig zicht heeft, maar dit heeft een averechtse werking. Het licht reflecteert op de op de waterdruppels waardoor het zicht alleen maar minder wordt. En heeft u verlichting die automatisch aangaat? Zet de knop dan om naar handmatig. Tijdens mist is het te allen tijde verstandig om met de verlichting aan te rijden. Maar is het overdag mistig, dan pakt de automatische verlichting het signaal niet op om de verlichting aan te doen. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.
Ramen schoon
Goed voorbereid op reis gaan begint bij het begin. Zorg dat voor u wegrijdt alle ramen goed schoon zijn, zodat u goed zicht hebt. Niet alleen aan de buitenkant, ook aan de binnenkant. Zo voorkomt u ook condensvorming aan de binnenkant van uw ramen. Wis regelmatig met de ruitenwissers uw vooruit schoon. Het kan zijn dat de automatische ruitenwisser-stand de druppels niet voldoende registreert.
Houd afstand
Rijden in de mist gaat minder snel, dus neem de tijd voor uw reis. Mist zorgt doorgaans voor files en vertragingen op de weg. Houd op de weg afstand, want door de mist is de afstand op uw voorganger minder goed in te schatten. Daarmee voorkomt u dat u ineens moet remmen, wat weer effect heeft op het verkeer achter u. Het lijkt onnatuurlijk, want door het slechte zicht heeft u de neiging om dichter op uw voorganger te rijden, maar dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen.
(Bron: AD/Rijksoverheid/Rijkswaterstaat. Foto: Shutterstock)