Wel of niet doen, vliegen als u verkouden bent?
Publicatiedatum: 3 mei 2023
Vliegen is doorgaans leuk, want in veel gevallen is het een manier om op onze vakantiebestemming te komen. Maar vliegen is niet voor iedereen even prettig. Want bij sommige mensen wordt door de luchtdruk in het vliegtuig de druk op de oren (pijnlijk) groot. Dat kan op zich geen kwaad, maar hoe zit dat als u verkouden bent en de druk op de oren dan sowieso al hoger is. Mag u dan nog wel vliegen?
Het oor
Het oor bestaat uit het buitenoor, middenoor en het binnenoor. Het buitenoor bestaat uit de oorschelp, de gehoorgang en het trommelvlies. Het vangt de hele dag geluiden en trillingen op uit de omgeving en het zorgt ervoor dat die door worden gegeven aan het gehoorsysteem. In het middenoor bevinden zich de gehoorbeentjes die in verbinding staan met het trommelvlies en het membraam dat het binnenoor afsluit. Het oor staat door de buis van Eustachius ook weer in verbinding met de keelholte. In het binnenoor wordt geluidsinformatie verwerkt. Dat gebeurt in het slakkenhuis dat gevuld is met vloeistof en haarcellen. De geluidsgolven brengen de vloeistof en haarcellen in beweging. Vanuit hier wordt het signaal naar de hersenen doorgegeven en daar wordt de geluid vertaald.
Luchtdruk
In een vliegtuig wordt de luchtdruk aangepast zodra het vliegtuig de lucht in gaat. De luchtdruk op de grond verschilt van die op grote hoogte. Op de grond is die veel hoger dan in de lucht. Om dat te compenseren wordt in de cabine de luchtdruk geleidelijk bij het stijgen en dalen aangepast. Onze oren reageren ook op deze drukverschillen. Voor het middenoor betekent dit dat het lucht kwijt moet om te voorkomen dat het trommelvlies naar buiten komt. In veel gevallen gaat dit vanzelf en ontsnapt de lucht via de buis van Eustachius. Het stijgen levert daarom over het algemeen bij weinig mensen problemen op.
Dalen kan pijnlijk zijn
Bij het dalen vindt de omgekeerde situatie plaats, de druk neemt langzaam weer toe. Dit kan een vervelend en pijnlijk gevoel geven, want de druk buiten het trommelvlies wordt groter, terwijl de druk in het middenoor eerst nog gelijk blijft. Het trommelvlies wordt als het ware naar binnen gedrukt en dat kan zeer pijnlijk zijn. Om de druk te verlichten moet er lucht via de buis van Eustachius naar binnen en dat is minder makkelijk dan dat er lucht naar buiten stroomt. Naast pijn kan het ook een ‘doof’ gevoel geven.
Wat kunt u doen?
- Slikken en gapen. Beide houden de buis van Eustachius open en dat is goed voor de luchttoevoer naar het middenoor. Heeft u na de vlucht nog last van ‘dichte oren’? Blijf gapen en slikken.
- Uw neus snuiten, kauwgom kauwen (vergeet dit niet van huis mee te nemen, want het is op vliegvelden niet te koop) en drinken terwijl u uw neus dichtknijpt, kan ook helpen. Wat werkt is voor iedereen verschillend.
- Adem in en vervolgens heel rustig uit door de mond terwijl u uw neus dichtknijpt. U zorgt er op deze manier voor dat er lucht naar de buis van Eustachius wordt geduwd. De oren kunnen dan opengaan (ploppen).
- Op sommige luchthavens zijn oordoppen te koop die de luchtdruk reguleren. Het is niet de oplossing, maar het kan helpen.
- Blijf vooral wakker tijdens de landing, want al deze tips kunt u alleen uitvoeren als u wakker bent.
- Heeft u na de vlucht nog klachten, dan kunt u een paracetamol innemen tegen eventuele pijn. Blijven de klachten aanhouden? Ga dan naar uw huisarts.
Vliegen met verkoudheid of oorpijn
En nu de hamvraag, want is het wel of niet goed om te vliegen als u verkouden bent of oorpijn heeft? Door de verkoudheid kan de buis van Eustachius dichtzitten door slijm en dat kan voor behoorlijk wat oorproblemen zorgen tijdens de vlucht. De KLM adviseert reizigers als zij een stevige verkoudheid of oorpijn hebben, eerst een arts te raadplegen. Want u kunt een beschadiging aan de trommelvliezen oplopen of zelfs het trommelvlies scheuren. In principe geneest een beschadigd trommelvlies, maar u kunt lang klachten houden als pijn, gehoorverlies, duizeligheid en zelfs oorsuizen. Het herstel kan van enige weken tot maanden in beslag nemen. En dan nog maar niet te spreken van de pijn tijdens de vliegreis. Kortom, verkouden het vliegtuig in is niet aan te raden.
(Bron: KLM, hoorzaken.nl, stichtinghoormij.nl. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Hoe zit het met een baby? Wat kan je doen om hun oortjes te beschermen?