Kamp Westerbork herdenkt 102.000 gedeporteerden
Publicatiedatum: 22 januari 2020
De komende 6 dagen en 5 nachten worden op het terrein van voormalig Kamp Westerbork de 102.000 namen voorgelezen van de mensen die tijden de Tweede Wereldoorlog vanuit Westerbork naar vernietigingskampen worden gebracht. De namen worden opgelezen door meer dan 800 bekende en onbekende mensen uit binnen- en buitenland.
Alle namen
Het is de 4e keer dat het herinneringscentrum van Kamp Westerbork de 102.000 namen laat voorlezen. Het doel is dat de herinnering aan deze gruwelijke gebeurtenis levend blijft en zij niet vergeten worden. De ruim 800 sprekers lezen allemaal 10 minuten lang namen voor; zowel de voornaam, familienaam en leeftijd op het moment van overlijden wordt genoemd.
De eerste spreker is concentratiekampoverlevende Ernst Verduin. Hij overleeft tijdens de oorlog zowel kampen Vught, Buchenwald, Auschwitz en Monowitz. De allerlaatste namen zullen worden voorgelezen door Mirjam Weitzner-Smuk, die tijdens de oorlog via Westerborg in de kampen Bergen-Belsen, Theresienstadt, Auschwitz en Märzdorf belandt. Naast deze 2 kampoverlevenden lezen ook presentator Frits Barend, cabaretiers Youp van ’t Hek en Claudia de Breij namen voor. Daarnaast zijn er ook heel veel onbekende Nederlanders die namen zullen noemen. Een tijdje geleden kan iedereen die interesse heeft in het namen oplezen zich aanmelden via de website van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De belangstelling is overweldigend, waardoor de inschrijving al na 5 dagen sluit.
Voorlezen live volgen
Het voorlezen van de namen gebeurt op het voormalige appelterrein van het kamp en is vanaf 22 januari 16.00 uur live te volgen via de website van het herinneringscentrum.
Over Kamp Westerbork
Kamp Westerbork in het Drentse Hooghalen wordt in 1939 in gebruikt genomen als opvanglocatie voor uit Duitsland gevluchte Joden. Nadat de Duitsers Nederland bezetten komt hier verandering in en wordt het een deportatiekamp voor Joden, Sinti en Roma. In totaal worden er 102.000 mensen opgesloten en weggevoerd naar vernietigingskampen als Sobibor en Auschwitz. Ook belanden veel mensen in doorgangskampen als Theresienstadt. Hoewel Joden hier niet direct worden omgebracht, zijn de omstandigheden in dit soort kampen vaak zo slecht dat er alsnog vele doden vallen.
Van alle 102.000 mensen die vanuit Westerbork naar concentratiekampen in Duitsland en Polen vertrekken keren er slechts 5.000 terug.
Lees ook
Op MAX Vandaag staan nog heel veel andere oorlogsverhalen. U kunt ze allemaal lezen in ons dossier Oorlogsverhalen. In dit dossier vindt u ook de programma’s die MAX over dit onderwerp heeft gemaakt.
(Bron: Kamp Westerbork, ANP, NOS)