Deze kazen kunt u mogelijk wel eten met een lactose-intolerantie
Publicatiedatum: 22 januari 2020
Wie lactose-intolerant is, kan beter geen melk of andere producten eten waar zuivel in is verwerkt. Kaas is zo’n product en dat is voor veel mensen een teleurstelling, want niets zo lekker als kaas op een boterham of bij de borrel. Maar niet in elke kaas zit evenveel lactose en dat biedt perspectief.
Lactose-intolerantie
Lactose is een suiker dat in melkproducten voorkomt. Om lactose te verteren maken we in onze dunnen darmwand het enzym lactase aan. Maar als er geen of niet voldoende lactase aan wordt gemaakt, kunnen we lactose niet verteren en komt het rechtstreeks in de dikke darm terecht. Door de vergisting in de darmen kunnen we klachten krijgen en is er sprake van een lactose-intolerantie. Deze intolerantie kan aangeboren zijn, maar ook op latere leeftijd ontstaan. De klachten kunnen bestaan uit een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn en soms zelfs diarree. Er is geen medicijn om de intolerantie mee te behandelen. Alleen het zoveel mogelijk weglaten van lactose kan de klachten verminderen. In veel gevallen is het niet noodzakelijk om lactose helemaal uit uw eetpatroon weg te laten.
Waar komt het in voor?
Lactose komt onder andere voor in gewone melk, vla, pudding, roomboter, slagroom, crème fraîche, koffiemelk, maar ook in frisdranken op basis van wei. In yoghurt, kwark en karnemelk zit veel minder lactose. Tijdens het bereidingsproces is hier een groot deel van de lactose verloren gegaan. Maar lactose kan ook in heel andere producten voorkomen waar u het niet verwacht. Fabrikanten verwerken namelijk melkpoeder of -bestanddelen in bijvoorbeeld koekjes, soepen, sauzen en snoep. Ook aan medicijnen en supplementen wordt soms lactose toegevoegd.
Goede kazen
Maar ondanks dat kaas als zuivel wordt beschouwd, is er goed nieuws voor de kaas-liefhebbers. Want harde Nederlandse kazen bevatten nauwelijks lactose. Kaas wordt gemaakt van zuursel en stremsel. En het zuursel zorgt ervoor dat er minder lactose in de kaas zit, die ‘eet’ de melksuikers op. Dus hoe ouder de kaas, hoe minder lactose het bevat. Goudse kazen, cheddar (gerijpt), Emmentaler en andere harde Zwitserse kazen en Parmezaanse kaas zijn geschikt om te eten. Vermijd heel jonge kazen en bijvoorbeeld kaas als feta, die bevatten juist veel lactose. Koopt u de kaas in de supermarkt, controleer dan het etiket. Ga anders eens langs bij de kaasboer. Die kan u beslist goed adviseren.
(Bron: MDL-stichting/Voedingscentrum/Margriet)