zwemmen in zwembad

Zwemmen in een zwembad? Dit zijn de (ongeschreven)regels

Het is voor velen een goed voornemen: meer bewegen. Naast de sportschool en wandelen is zwemmen favoriet. Niet gek, want het is een goede manier om onze spieren sterker te maken zonder het lichaam zwaar te belasten. Maar wie zwemt in het zwembad doet er goed aan om zich aan onderstaande (ongeschreven) regels te houden. 

Beginner of gevorderd

Het begint bij het begin. Stel vast wat voor zwemmer u bent. Heeft u al een tijdje niet gezwommen? Dan bent u misschien nog niet de snelste. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee en daarnaast is het ook belangrijk om het tempo langzaam op te voeren. Ga niet direct als een ‘dolle’ tekeer in het water. Zwemmen kost veel energie en het lichaam moet wennen aan de nieuwe beweging. Een half uur zwemmen is voor een beginner al behoorlijk pittig. Maar houd vol, want op den duur ligt u misschien wel met het grootste gemak een uur in het water.

Douchen voor het zwemmen

Niet onbelangrijk is om u van tevoren te douchen. Zwembaden in Nederland zijn wettelijk verplicht om desinfecterende middelen als chloor in het water te doen. Dus douchen lijkt niet noodzakelijk, maar dat is het wel. Door u af te spoelen, spoelt u de eerste bacteriën van uw lichaam. U levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de hygiëne van het zwembadwater en er hoeven minder desinfecterende middelen gebruikt te worden. Dat is weer beter voor onze huid. En heeft u een wondje, wacht dan in ieder geval met zwemmen tot de wond dicht is en er geen pleister meer op zit. Ronddrijvende pleisters (en losgeweekte korstjes) zijn niet hygiënisch.

Blijf rechts

Blijf om andere, misschien wel snellere zwemmers, niet te hinderen zoveel mogelijk rechts. Laat snellere zwemmers u passeren. Zwemt u liever met de schoolslag? Blijf dan sowieso rechts. Dan kunnen de zwemmers die met de borstcrawl zwemmen er makkelijk langs, zij gaan immers sneller. Het is net als in het verkeer.

Inhalen

Iedereen heeft een eigen zwemtempo. De één wat harder dan de ander. Niets mis mee. Maar hoe haalt u nou het best in? Ook dat werkt net als in het verkeer, links inhalen. Wilt u er langs, maar kan het niet zonder degene voor u daarvan op de hoogte te stellen? Geef dan een licht tikje op de linkervoet. Dit is een signaal naar uw voorganger dat u in wilt halen en dat hij of zij even de kant moet om u de ruimte te geven. Even vragen of iemand aan de kant gaat is geen optie. De akoestiek in een zwembad is niet goed, waardoor uw verzoek niet gehoord wordt. Te dicht op uw voorganger is overigens ook niet gewenst. Houd wat afstand, geef elkaar de ruimte.

(Bron: RTL Nieuws / Zwembadbranche.nl)

Geef een reactie