Liftinstituut na brand in Arnhem: “Lift van de toekomst moet brandveiliger’
Publicatiedatum: 2 januari 2020
‘Bij brand lift niet gebruiken’ is een regel die vrijwel iedereen kent. Maar wat als men niet weet dat er brand is? Of als vluchten via de trap geen optie is omdat iemand minder valide is? Om dit soort problemen te ondervangen wil het Liftinstituut dat liften in de toekomst brandveiliger worden.
Geen schijn van kans
Op 31 december 2019 voltrekt zich in de Gelderse hoofdstad Arnhem een drama. Nadat er vuurwerk wordt afgestoken in de hal van de portiekflat ontstaat er een brand waardoor de elektriciteit uitvalt. Ook de lift doet het hierdoor niet meer. Hierin bevindt zich op dat moment een jong gezin dat geen kant op kan. De vader (39) en zijn zoon zoon (4) komen om door de rookvorming. De moeder (38) en dochter(8) raken zwaar gewond. De 4 hadden geen schijn van kans, want alleen een liftmonteur kan op zo’n moment de lift nog open krijgen, zo laat woordvoerder Koos van Lindenberg van het Liftinstituut aan Omroep Gelderland weten.
Toekomstmuziek
Het Liftinstituut is in ons land verantwoordelijk voor de controle van roltrappen en liften en laat weten dat de meeste Nederlandse liften op dit moment nog niet brandveilig zijn. Zo worden liften niet automatisch uitgeschakeld bij brand en wordt ook de stroomtoevoer niet extra beschermd tegen de vlammen.
Als het aan het liftinstituut ligt gaat dit veranderen. De organisatie pleit voor meer liften die nog te gebruiken zijn bij een beginnende brand. “Met onze vergrijzende bevolking is dat nodig in serviceflats en verzorgingstehuizen. Voorlopig is het echter toekomstmuziek.” Volgens Koos van Lindenberg is het immers niet zo makkelijk om liften brandveiliger te maken. Dat komt omdat dit soort liften eigenlijk alleen ingebouwd kunnen worden in nieuwe panden. “Bestaande liften brandveiliger maken is een stuk moeilijker.”
Evacuatieliften
Hoewel nog lang niet alle liften in Nederland brandveilig zijn, zijn liften bijna altijd noodzakelijk tijdens het vluchten uit een brandend gebouw. Zeker als dit gebouw wat hoger is. In 2011 verschijnt het rapport Evacuatie van hoogbouw met liften en trappen, dat geschreven is door 2 ingenieursbureaus. Daaruit blijkt dat evacuatieliften essentieel zijn om vluchtacties uit hogere gebouwen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Evacuatieliften zijn liften die bij brand in een zogenoemde evacuatiemodus kunnen worden gezet, waardoor zij kunnen blijven werken. Een evacuatielift stopt alleen op vooraf aangegeven verdiepingen en kunnen door BHV’ers bediend worden. Hoewel er dus al wel brandveiligere liften zijn, beschikt lang niet elk hoger gebouw over een exemplaar.
Toch met de lift
Zo zijn er nog genoeg Nederlandse zorgcomplexen zonder zo’n lift, waardoor de ‘normale’ lift volgens René Hagen, lector brandpreventie bij de Brandweeracademie, vaak nog de beste optie is. “De helft van de 65-plussers kan doordat zij slecht mobiel zijn, niet weg via de trap. Voor hen is de ‘next best’-oplossing beter: pak de lift, ook al bestaat de piepkleine kans dat de stroom uitvalt”, zegt hij in 2017 tegen de regionale krant De Gelderlander. In het artikel noemt hij het voorbeeld van de aanslagen op de Twin Towers in New York. Daarbij hebben honderden mensen zichzelf in veiligheid weten te brengen omdat zij wél met de lift naar beneden zijn gegaan.
(Bron: Liftinstituut, De Gelderlander, Omroep Gelderland, De Telegraaf)