Zo ziet het kerstdiner er in andere landen uit
Publicatiedatum: 22 december 2022
SIn Nederland staan er vaak stoofperen of rollade op tafel tijdens kerst, maar hoe is dat in andere landen? Zijn dit stuk vlees en de gestoofde peertjes daar ook onlosmakelijk verbonden met dit feest, of eten ze daar iets heel anders? Wij zoeken het uit.
Japan
Misschien was het logischer geweest om met één van onze buurlanden te beginnen, maar de culinaire kersttradities in Japan zijn zo bijzonder dat we ze graag direct met u willen delen. Het kerstmaal is hier minder belangrijk dan bij ons, maar toch pakken de meeste Japanners wel uit op 25 december. Hun favoriete kerstgerecht? Kip van fastfoodketen Kentucky Fried Chicken. Het eten van deze kip op eerste kerstdag is zelfs zo populair dat Japanners in de grote steden al in november de kip bestellen, zodat zij op de 25e niet zo lang in de rij hoeven te staan.
Dat dit restaurant zulke goede zaken doet tijdens kerst dankt het aan een reclamecampagne uit de jaren 70. In 1974 begint de Japanse tak van de keten hun kip aan te prijzen als hét ideale kerstgerecht. Deze reclame werkt destijds zó goed dat het nu een ware kersttraditie is om gefrituurde kip te eten op 25 december.
Verenigde Staten
In de Verenigde Staten is gefrituurde kip geen onderdeel van het traditionele kerstdiner. Dat bestaat vaak uit kalkoen, eend, fazant of gans, combineerd met bijgerechten als aardappelpuree en geroosterde groente. In de zuidelijke staten worden ook veel typische Britse kerstgerechten gegeten, zoals beef wellington (in bladerdeeg gehuld vlees) en mince pies (typische kerstaartjes met hartige of zoete vulling). Ook Italiaanse en Zuid-Amerikaanse gerechten worden hier veel gegeten tijdens kerst. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat er veel mensen uit deze landen in de Verenigde Staten wonen. Daarnaast zijn er ook veel Joodse Amerikanen, die geen kerst vieren, maar hanukkah. Hanukkah duurt tot 30 december en kent ook veel speciale gerechten, waaronder latkes. Dat zijn gefrituurde aardappelpannenkoekjes waar onder andere ui aan is toegevoegd.
Verenigd Koninkrijk
Van de Verenigde Staten naar het Verenigd Koninkrijk. Er ligt een zee tussen beide landen, maar het kerstdiner vertoont veel gelijkenissen. In het Verenigd Koninkrijk vormen aardappelpuree, jus, gevogelte en gebakken of gekookte groente ook samen het traditionele kerstdiner. Ook mince pies en beef wellington zijn echte Britse kerstklassiekers. Daarnaast eten veel Britten spruitjes tijdens kerst, wat men in Amerika dan weer niet doet. Verder mogen zogenoemde pigs in blankets (saucijsjes in bacon of bladerdeeg uit de oven) en de Yorkshire pudding ook niet ontbreken op het Britse kerstmenu. Yorkshire pudding is geen pudding, maar een bakje van pannenkoekenbeslag waar men vulling in kan doen. Deze vulling bestaat meestal uit een combinatie van jus of ander vloeibaar vet en vermalen worst, niertjes en lever. Natuurlijk kunnen ze ook zonder vulling worden gegeten. Naast de Yorkshire pudding, eten de Britten ook graag Christmas pudding. Dit is een eeuwenoude kerstcake waar niet 1 specifiek recept voor is. Veel families hebben hun eigen, unieke Christmas pudding-recept dat al generaties lang meegaat.
Italië
In Italië varieert het per gebied wat mensen eten tijdens het kerstmaal. Ook de zoetigheden die bij kerst horen verschillen per gebied. In het zuiden schijnt men veel marsepein en noga te maken, terwijl het in het noorden allemaal om de panettone draait. Deze panettone – een brood met rozijnen en soms fruit en noten – heeft inmiddels ook Zuid-Italië veroverd en wordt ook in andere landen gegeten. Dit van origine Milanese brood kunt u waarschijnlijk ook bij een grote supermarkt in uw woonplaats kopen.
Polen en andere landen in Centraal-Europa
In het zeer katholieke Polen en andere Centraal-Europese landen vindt op kerstavond het belangrijkste maal het het jaar plaats. Met name in Polen wordt er bijzonder veel waarde gerecht aan het zogenoemde Wigilia-diner. Deze maaltijd luidt niet alleen Kerstmis in, maar betekent ook het einde van de 4 weken durende advents- en vastenperiode. Omdat de katholieke Polen tijdens deze periode geen vlees eten, is het kerstmaal op 24 december ook vleesvrij. In plaats daarvan eten zij gefrituurde of gebakken karper, een vis die veel voorkomt in deze contreien. Ook in andere Centraal-Europese landen wordt karper gezien als hét kerstgerecht bij uitstek. Denk bijvoorbeeld aan Tsjechië en Oostenrijk. In deze landen heeft het eten van karper vaak geen religieuze redenen meer. Dat geldt wel voor Slowakije, want hier speelt het katholicisme nog steeds een grote rol in het dagelijks leven.
Rusland
In Rusland wordt Oud & Nieuw veel uitbundiger gevierd dan kerst. Bij deze viering hoort ook een diner, waarbij veel Russen zich tegoed doen aan een gerecht dat luistert naar de naam ‘haring onder een bontjas’. Zo zit het in elkaar: de onderste laag bestaat uit haring, waarop telkens gelijkmatige laagjes wortelen, bieten, mayonaise en uien worden gelegd. Zo krijgt de haring dus een steeds dikker wordend jasje en ontstaat er een soort hartig taartje. Ook in Oekraïne en Wit-Rusland staat dit vaak op tafel aan het einde van het jaar.
Noorwegen
Een zeer bekend Noors kerstgerecht is pinnekjøtt, wat stokjesvlees betekent. Dit is ook letterlijk wat het is: vlees aan een bot. Dit vlees wordt zelden gegeten zonder een portie rotmos ernaast. Rotmos (koolraappuree) is een typisch Zweeds gerecht dat inmiddels door heel Scandinavië is omarmd. In Nederland kennen we deze pureesoort ook, maar wordt het niet zo vaak gegeten.
Bent u zelf nog op zoek naar een goed kerstrecept? Wij hebben veel feestelijke recepten voor u.
(Bron: The Indepedent, Buzzfeed, BBC, visitstockholm.com, norwegiansarts.org, kafadesk.org. Foto: Shutterstock)