Is een nieuwjaarsduik goed voor de gezondheid?
Publicatiedatum: 31 december 2019
Op 1 januari springt in Nederland, en ook in andere landen over de hele wereld, weer menigeen in water voor de nieuwjaarsduik. Een traditie waar de één niet aan moet denken en waarop de ander niet kan wachten. Maar hoe gezond is het eigenlijk om een duik te nemen in het vaak ijskoude water?
Weerstand verhogend
In tegenstelling tot wat u misschien zou denken, heeft een duik in het koude water een goede uitwerking op onze gezondheid. Eén van de belangrijkste reden om het toch een keer te doen, is omdat het een weerstand verhogende werking heeft. Het klink tegenstrijdig, maar door in één keer in het water te duiken krijgt het lichaam een signaal om snel witte bloedcellen aan te maken. En hoe meer u er daarvan hebt, hoe beter voor het immuunsysteem. En die verhoogde weerstand voorkomt weer dat u verkouden wordt of de griep krijgt.
Het maakt gelukkig
Naast een weerstand verhogende werking heeft een duik in koud water nog een aantal voordelen. Zo werkt het stress verlangend en maakt het gelukkiger. Dat gelukkige gevoel komt doordat u tijdens de (nieuwjaars)duik endorfine aanmaakt. Dit is het gelukshormoon wat voor een beter gevoel zorgt en ook vrij komt wanneer u sport. De blootstelling aan de kou vraagt wat van ons lichaam en daardoor maken we endorfine aan. Het aanmaken van endorfine heeft nog een bijkomend voordeel, want het zorgt er ook voor dat het oestrogeen en testosteron gehalte stijgt. En dat heeft weer een positief effect op ons libido.
Nadelen
Ondanks deze voordelen kan het nemen van een duik in erg koud water ook erg gevaarlijk zijn. Zo kan het lichaam erg ‘verrast’ worden door koud water, waardoor ademhalen en bewegen moeilijker wordt. Ook kan er onderkoeling ontstaan als u te lang in koud water blijft. Bij onderkoeling daalt de lichaamstemperatuur onder de 35 graden, waardoor het lichaam zichzelf niet meer warm kan houden. Ernstige onderkoeling kan dodelijk zijn. Daarom adviseert de Reddingsbrigade om ook niet op eigen houtje een nieuwjaarsduik te nemen.
Betere doorbloeding en
Een effect wat bij velen wel bekend is, is dat een duik in koud water de bloedsomloop stimuleert. Koud water stuurt namelijk bloed naar de organen, warm water doet precies het omgekeerde. Dus een combinatie van beiden levert een verbetering van de doorbloeding op. En wie nog een reden nodig heeft om een duik te nemen moet weten dat het een enorme calorieverbrander is. Het lichaam moet namelijk hard werken om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Dat kost energie, lees u verbrandt calorieën.
Voor wie niet naar een nieuwjaarsduik gaat, met een wisseldouche bereikt u hetzelfde effect. Draai (dagelijks) aan het einde van uw douchebeurt de kraan op koud en uw lichaam krijgt elke dag een weerstand verhogende boost!
(Bron: Margriet/NRC/archief)