vieze geurtjes

Vieze geurtjes in huis na het koken of gourmetten? Zo raakt u ze kwijt

Tijdens de feestdagen worden het kookstel, de oven, frituurpan en het gourmetstel vaak intensiever gebruikt dan op andere dagen in het jaar. Soms is dat tot wel dagen erna nog te ruiken in huis. Gelukkig zijn er methoden om vieze geurtjes wat sneller kwijt te raken. We zetten ze hieronder op een rij.

  • Haal vooraf de gordijnen weg, hier trekken kookgeurtjes snel in.
  • Zet tijdens het koken, frituren of gourmetten een raam open.
  • Heeft u een afzuigkap, zet die dan tijdens het koken op een hoge stand.
  • Maakt u bloemkool? Voeg dan een scheutje citroensap toe aan het water. Dan verspreidt de kool een stuk minder geur.
  • Druppel na het koken een theelepel azijn over de afkoelende kookplaat. Tijdens het verdampen ervan verwijdert het vieze luchtjes.
  • Maak de vieze pannen, het fornuis en het gourmetstel na gebruik schoon, zodat ze geen geur meer zullen verspreiden.

geurtjes

  • Neem het aanrecht af met een ontvetter en reinig de afzuigkap.
  • Verpak etenswaren die over zijn luchtdicht en plaats ze in de koelkast of vriezer.
  • Zet na het koken of gourmetten bakjes met schoonmaakazijn neer. Dit neutraliseert de geur, doordat het de geur absorbeert. Of verhit er wat van in een pan.
  • Ook koffie neutraliseert geurtjes. Zet daarom wat koffie op het fornuis en laat dit op een laag pitje verdampen. Of zet een schaaltje met gemalen koffiebonen neer. Ook mogelijk en nog feestelijk ook: vul een hoge waxinelichthouder met koffiebonen en laat in het midden een waxinelichtje branden. Door de warmte verspreiden de bonen de geur van koffie.
  • Leeg de vuilniszak en maak de afvalbak zelf schoon. Een stuk krant of wat kattenbakvulling op de bodem absorbeert vieze luchtjes.

geurtjes

  • Heeft de koelkast een niet al te frisse geur, leg hier dan enkele dagen een halve appel in. Die absorbeert de geur. Verhelpt die het euvel niet genoeg, maak de koelkast dan schoon met wat azijn en vervolgens een sopje met milde zeep.

geurtjes

  • Spray na het gourmetten met een ontgeurende spray. Deze kunt u ook zelf maken door azijn en water te mengen.
  • Zeem de ramen aan de binnenkant, zo haalt u het vetlaagje dat na het gourmetten ontstaat weg.
  • Compenseer de vieze geur met een geur die u prettig vindt. Bak bijvoorbeeld een appeltaart of zet bakjes met watjes geweekt in vanille-extract of met schijfjes citroen neer. Liefhebbers van kaneel kunnen die geur verspreiden door het poeder op een bakplaat te doen en dat een minuut of 10 in een lauwwarme oven te zetten.
  • Niet doen: verwarm in geen geval wasverzachter om geuren te verdrijven. Bij het verwarmen komen schadelijke, chemische stoffen vrij die gezondheidsproblemen veroorzaken.

Slaan luchtjes en middelen om dit te verhullen u op de luchtwegen, dan kunt u het het beste bij goed en veel ventileren houden.

Lees ook: met deze tips wordt gourmetten een groot succes.
Vogels in huis? Pas dan op met gourmetten.
Deze manieren van schoonmaken maken uw huis niet schoon, maar vies.
Waarom ruikt u uw eigen huis niet?

(Bron: archief, Oma Weet Raad, Cleanipedia, Flair, Strooming, Oude wijsheden. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Meeuwtje says:

    Brand een aantal waxinelichtjes en de geur verdwijnt en de lichtjes zijn ook nog gezellig

    zeeland says:

    Zet een bakje met natriumbicarbonaat in de koelkast. Verwijderd de geuren

    Egroeg says:

    Wij steken meestal een wierook stokje aan. Die zijn er in diverse geuren.

    Sheera 1 says:

    Schaaltjes met azijn neutraliseren de lucht