bloemkoolwafels

Bloemkoolwafels met avocadocrème van Sandra Ysbrandy

Met groenten kunt u oneindig veel gerechtjes maken. Wat dacht u van een bloemkoolwafel met avocado en gerookte zalm. Erg leuk om tijdens de feestdagen als voorgerecht te serveren of als amuse-achtig hapje. Extra spectaculair maakt u het door verschillende kleuren wafels te bakken bijvoorbeeld met rode biet of groene spinazie. Om de wafels te maken kunt u het beste een wafelijzer gebruiken.

Ingrediënten voor 15 grote wafels of 25 kleintjes:

  • 4 deciliter water
  • 200 gram boter
  • zout
  • 200 gram gebuild tarwemeel (Eko plaza)
  • 10 eieren
  • 0,25 bloemkool
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • olijfolie om wafelijzer in te vetten

Groenten waarmee u de wafels ook op smaak (en kleur) kunt brengen:

  • flinke hand geblancheerde en fijn gepureerde spinazie of geraspte en geblancheerde courgette/ wel vocht eruit drukken
  • 1 gekookte rode biet, in keukenmachine fijn gepureerd

Topping (de hoeveelheden zijn afhankelijk van het aantal wafels dat u maakt):

  • avocado
  • 1 limoen, sap en rasp
  • peper en zout
  • kwartelei (kies bij grote wafels voor een gewoon biologisch ei)
  • scheut natuurazijn (om in te pocheren)
  • gerookte zalm (MSC)
  • gemalen chilipeper

Bereidingswijze:

Maal de rauwe bloemkool in een keukenmachine fijn (tot rijstkorrels). Blancheer de bloemkoolrijst 2-3 minuten in kokend water. Giet af.

Breng 4 deciliter water aan de kook en smelt hierin de boter. Voeg een snuf zout toe. Doe in een keer het meel erbij. Roer tot een homogeen beslag. Laat een paar minuten op laag vuur garen terwijl je met een spatel roert. Doe het beslag in een kom en mix met behulp van een handmixer of keukenmachine de eieren er een voor een door. Mix ook de bloemkoolrijst en de mosterd door het beslag. Het beslag is nu klaar om wafels te maken. U kunt nu kiezen voor grote of kleine wafels. De wafels zijn met een minuut of 2-3 mooi goudbruin.

Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit. Doe in een kom en prak fijn met een vork. Voeg limoenrasp en sap toe en peper en zout.

Pocheer de kwarteleitjes. Breng in een pan een laagje water aan de kook met een scheut natuurazijn en wat zout. Zet het vuur laag zodat het water rustig borrelt. Breek nu de kwarteleitjes in het water en pocheer 2-3 minuten. Giet af en spoel na.

Beleg de wafels met wat avocado-crème, gerookte zalm en een gepocheerd eitje. Garneer met gemalen chilipeper.

TIP: u kunt deze wafels goed voorbereiden en op een later moment opwarmen in een oven op 180 graden.

(Bron: Sandra Ysbrandy / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie