Duur 01:07
Gepubliceerd op 27 januari 2020

Vrijwilligerswerk: er is meer mogelijk dan u misschien denkt

Wie met pensioen gaat, heeft vaak opeens veel meer vrije tijd. Bent u recent gestopt met werken of staat u op het punt dit te doen? Dan is vrijwilligerswerk misschien iets voor u. Wat is er allemaal mogelijk op dit gebied? MAX Vandaag gaat voor u op onderzoek uit.

Beginnen met vrijwilligerswerk

Wanneer u bent gestopt met werken en denkt dat vrijwilligerswerk wellicht wat voor u kan zijn, moet u natuurlijk uitvinden wat u leuk vindt om te doen. Bij vrijwilligerswerk denken veel mensen gelijk aan activiteiten als koffie schenken in een verzorgingstehuis of in buurthuizen, maar er is natuurlijk vele meer mogelijk.  Zo kunt u bijvoorbeeld ook aan de slag als reisbegeleider voor verstandelijke gehandicapten, voorlezen aan kinderen die de Nederlandse taal nog niet beheersen of  minder mobiele mensen rondrijden.

Er is dus van alles mogelijk op dit gebied, maar de kunst is om die ene leuke vacature te vinden. Hoe u aan zo’n baan komt? Dat vragen wij aan Frans Brinkman; hij vindt zijn vrijwilligersbaan destijds bij een vrijwilligerscentrale.

Na het pensioen

Als Frans in 2005 met pensioen gaat, heeft hij van de ene op de andere dag een stuk minder te doen. “In december nam ik afscheid van mijn werk. Door de afscheidsreceptie en de drukke feestdagen leefde ik in een roes. Maar toen kwam januari en zat ik thuis, met niets om handen. Omdat het voor mij lichamelijk niet echt gaat om hobby’s te hebben, besloot ik verder te kijken en kwam ik uit bij de vrijwilligerscentrale.”

Frans begint zijn vrijwilligerscarrière als bestuurslid van de provincie Utrecht bij ouderenorganisatie KBO-PCOB. Inmiddels doet hij dat bij de lokale afdeling in Leidsche Rijn en dat is niet het enige vrijwilligerswerk dat Frans doet. Zo heeft hij het Digicafé in Odijk opgezet. Afwisselend met 4 andere vrijwilligers, zit hij wekelijks een ochtend in de Huiskamer van het dorpshuis om ouderen uit het dorp en omgeving te helpen met al hun technische vragen.

Vrijwilligerswerk

Wies Bauwens (L) en Frans Brinkman (R) helpen een inwoner van Odijk in het Digicafé.

‘Niet gemaakt om stil te zitten’

Eén van zijn mede-vrijwilligers is Wies Bauwens. Zij is sinds 2001 gepensioneerd en vindt zichzelf niet gemaakt om stil te zitten. “Ik heb jaren lang bij een bank gewerkt en heb de opkomst van de computer helemaal meegemaakt. Daarom weet ik er denk ik wel wat meer van dan mijn gemiddelde leeftijdsgenoten”, lacht ze. Naast de hulp die Wies biedt in het digicafé, doet ze vrijwilligerswerk bij haar kerk. “Ik maak bijvoorbeeld het kerkblad, dat doe ik gewoon vanuit huis. Ik heb de computer nu wel naar beneden verplaatst, dat is een stukje gezelliger dan in mijn eentje boven achter dat scherm.” Wies vertelt ook dat zij altijd heeft geholpen met het Tafeltje Dekje-initiatief in haar woonplaats,waarbij eten wordt rondgebracht bij ouderen die zelf niet meer kunnen koken. Maar ondanks dat Tafeltje Dekje erg gewaardeerd werd, bestaat het initiatief inmiddels niet meer. “Er was gewoon te weinig animo, dat vind ik heel jammer. Je bracht die ouderen niet alleen eten maar je maakte ook een praatje. Zo was er bijvoorbeeld een mevrouw die al over de 100 was; ze vond het altijd erg gezellig als wij langskwamen. Ik vraag me nog vaak af hoe het nu met haar gaat.”

Vrijwilligerswerk

Reijer Wentzel, 60+ vrijwilliger van het jaar 2019 in Garderen. ©Rik Bronkhorst

Beste 60-plus vrijwilliger

Een andere actieve vrijwilliger vinden we in het Gelderse dorp Garderen. Reijer Wentzel houdt het net zoals Frans en Wies niet bij 1 vrijwilligersbaantje. Hij is actief bij het kinderdagverblijf, helpt bij de ruilwinkel in het dorp en geeft leiding aan het mannenkoor van de kerk. De dingen die Reijer voor Garderen doet blijven niet onopgemerkt. In 2019 wint hij namelijk de zogenoemde ‘Kroontjesspeld’, een initiatief van de Oranjevereniging van het dorp. “Ik vind het zelf niet meer dan normaal, dat ik wat doe voor het dorp. Het kwam dan ook onverwachts dat ik genomineerd werd voor de Kroontjesspeld. Toen ik de prijs ook nog eens won was ik verbaasd, ik gun hem de andere genomineerden en eigenlijk alle andere vrijwilligers net zoveel, want al het vrijwilligerswerk mag gewaardeerd worden.”

Vrijwilligerswerk

De Kroontjesspeld ©Sandra Mouw

Kroontjesspeld

Sinds 2017 maken de 60-plus vrijwilligers in Garderen elk jaar kans op de Kroontjesspeld, het hele dorp mag stemmen op de genomineerden waarna uiteindelijk 1 winnaar wordt gekozen. “In 2018 won er bijvoorbeeld een mevrouw die al jaren mantelzorger is voor haar man, zij had nog nooit eerder waardering gekregen voor haar toch heel belangrijke werk”, vertelt Sandra Mouw van de Oranjevereniging. De uitreiking van de speld doet denken aan de jaarlijkse, landelijke lintjesregen in april. Mouw: “Maar daar gaat het vooral om mensen die zich al vele jaren inzetten. Bij de Kroontjesspeld kan een genomineerde ook nog maar korte tijd vrijwilligerswerk doen. Het is een soort steuntje in de rug, een schouderklopje, om elke vorm van vrijwilligerswerk te stimuleren.”

vrijwilligerswerk

Sandra Mouw met de stemmen voor de Kroontjesspeld 2019. ©Rik Bronkhorst

Tips van ervaringsdeskundigen

Waar Reijer, Frans en Wies zelfs meerdere vrijwilligersbaantjes hebben, lijkt het voor anderen soms lastig om vrijwilligerswerk te vinden dat bij hen past. Daarom vragen wij Frans en Wies om tips bij het vinden van vrijwilligerswerk.

“Vrijwilligerscentrales”, zegt Frans stellig. “Wij hebben bijvoorbeeld een hele grote vrijwilligerscentrale in Zeist. Organisaties die vrijwilligers nodig hebben melden hun activiteiten daar aan en dan reageer je daar op. Dat kan online, maar je kunt er ook heen gaan om iets uit te zoeken wat bij je past. Vervolgens krijg je echt een sollicitatiegesprek, want je moet van beide kanten weten of het klikt. Op zo’n manier kom je dus aan je vrijwilligerswerk. En zit je eenmaal in dat traject, dan wordt je vanzelf weer gevraagd, dat komt al heel snel.”

Vrijwillig, maar niet vrijblijvend

Ook Wies heeft tips voor wie vrijwilligerswerk zoekt: “Het ligt natuurlijk aan je persoonlijke situatie, want je moet er behoorlijk wat tijd in willen steken en ook initiatief tonen is belangrijk, anders weten mensen je niet te vinden.” Het is goed om te weten dat veel vrijwilligerswerk wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend is. “Daarom moet je altijd goed aangeven wat je wel en niet wilt doen en hoeveel tijd je er in wilt steken. Dat voorkomt teleurstellingen aan beide kanten en dan is het heel mooi om te doen.”

Geef een reactie

Reacties (9)

    Kruidenier says:

    Als je de tijd en de puf er voor hebt en als je er voldoening uithaalt kan ik het iedereen, ook nog niet gepensioneerden, aanraden: doe vrijwilligerswerk!
    Komt het pensioen in zicht en voel je wat voor vrijwilligerswerk? Oriënteer je ruim van te voren op alle ( on ) mogelijkheden via internet, bijeenkomsten, voorlichtingsprogramma’s, gesprekken met andere vrijwilligers; vooral in de richting die je nu leuk lijkt maar ook in een wat bredere kring daaromheen..
    Zodra bekend is dat je met pensioen bent/vrije tijd over hebt word je meestal vanzelf aangesproken door personen en instanties die wat van je willen, als je dan zelf al een idee hebt wat je wilt gaan doen of dat al doet kun je makkelijker beslissen want het blijft vrijwilligerswerk en het moet ook leuk blijven. Bedenk dat je altijd nee kunt zeggen..
    Zelf heb ik zo’n 7 verschillende taken/taakjes op mij genomen die, vind ik, weinig raakvlakken hebben met mijn oude beroep; en ik heb ook al verschillende keren nee gezegd ( wel netjes overigens ).

    Waar we met z’n allen wel voor moeten waken is dat we geen werk overnemen waardoor een betaalde kracht overbodig wordt en waar onze verantwoordelijkheden liggen; ook met een V.O.G. blijven we vrijwilliger en zijn we geen professional.

    betty1 says:

    Lekker makkelijk vrijwilligers inschakelen. Ik wil de mensen in mijn buurt best helpen, doe ik ook, maar echt vrijwilligers werk? Nee, ik vind het broodroof.

      Chenny says:

      Helemaal mee eens Betty.
      Ik ben sinds mei met pensioen en zou graag wat willen doen maar voor niets gaat de zon op.
      Zeker met een laag pensioen en hoge zorgkosten zou het fijn zijn als er een vergoeding tegen over staat. Zodat ook de ouderen wat meer te besteden hebben.

    JanWillem says:

    Hallo lieve mensen. Ook ik werk sinds vorig jaar als vrijwilliger op de pendeldienst bij twee ziekenhuizen in Rotterdam. Naast het fijne contact met mensen is het leuk werk. Maar wat ik echt schandalig vind is het feit dat de vergoeding niet in verhouding staat met de gemaakte kosten om op het werk te komen. Nu heb ik begrepen dat beslissingen in de ziekenhuissector moeilijk genomen worden. Maar, al bijna een jaar nadenken wat de hoogte van de vergoeding moet worden gaat mij met de alsmaar stijgende bezien prijzen te ver. Ik zal dan ook met een van deze ziekenhuizen moeten stoppen met vrijwilligerswerk. Jammer!

    oosterwijck says:

    Vrijwilligers zijn goedzakken die zich laten misbruiken door het maatschappelijk systeem. Er zijn al zoveel vrijwilligers actief, dat de maatschappij zou stagneren, als de vrijwilligers een dag zouden staken. Waarom arbeid verrichten zonder salaris? Als iemand na zijn pensioen parttime arbeid verricht, kan daar toch een bescheiden inkomen voor betaald worden? Ik ben jarenlang in het maatschappelijk werk, werkzaam geweest en ik heb meegemaakt, dat betaalde arbeidskrachten werden ontslagen, omdat er vrijwilligers voor in de plaats kwamen. Pure bezuinigingen, waarna het management zichzelf forse salarisverhogingen toekenden. Ik ben op een leeftijd van 55 jaar (gedwongen) gestopt met werken, waarna mijn functie werd ingevuld door een werkzoekende die 40% minder salaris kreeg. Toen ik thuis zat kwam mijn ex werkgever vragen: of ik terug wilde komen als vrijwilliger. Ook kwam het kerkbestuur vragen of iets wilde beteken voor het kerkelijk uitzendbureau. En ook die functie had betrekking op mijn oude baan. Ook werden steeds meer stageplaatsen bedacht, die arbeidsplaatsen verdrongen. Stop met vrijwilligerswerk, stop met het verdringen van betaalde arbeid. Ik heb na mijn pensioen, op 55 jarige leeftijd, geschiedenis gestudeerd en aan mijn hobby gewerkt. Ik verdom het om een betaalde baan van anderen te ondermijnen.

    Peter4902 says:

    Er is veel te zeggen voor de reacties die tegen vrijwilligerswerk zijn omdat dit verdringing van banen is. Echter er zijn best wel een aantal vrijwilligersfuncties die geen banen verdringen; denk aan bestuurders van sportverenigingen, hulpinstanties voor ouderen zoals seniorweb etc. Ikzelf ben bijvoorbeeld vrijwilliger bij een huurders belangen organisatie; Stichting Huurders Ymere Amsterdam. Van het bestuur ben ik de voorzitter. Het is geen betaalde baan, maar wij ontvangen een wettelijk toegestane vrijwilligersvergoeding en een aanvullende onkostenvergoeding voor de kosten die niet binnen de vrijwilligersvergoeding vallen. Met dit bestuur behartigen wij de belangen van de huurders van de woningcorporatie Ymere in Amsterdam. Samen met 4 zusterorganisaties uit Almere, Haarlem, Haarlemmermeer en Muiden/Weesp oefenen wij invloed uit op o.a. het huurbeleid van Ymere.
    Dit is een uiterst bevredigende functie waarin ik ook nog eens mijn kennis en ervaring van de volkshuisvesting in kwijt kan.

    Rien6 says:

    Bedenk vrijwilligerswerk is niet vrijwillig.Er wordt op U gerekend,net als toen U ging werken.
    Alleen U krijgt niet betaald. U doet meestal werk dat voorheen een betaalde baan was.
    Ik doe ook vrijwilligerswerk bij het rode kruis.Daar kan ik me aanmelden als ik zin heb en anders kan ik iets anders doen.Dat is vrijwilligerswerk

    oosterwijck says:

    Reactie op Rien, Rode Kruis
    Het Rode Kruis is zo’n parasiet, die met vrijwilligers werkt en schooit om bijdrage voor hulpverlening, terwijl ze een hoofdkantoor hebben dat opgetrokken is uit Marmer en Graniet, in Genève. Het management verdiend een vermogen aan salaris, en verblijven in dure hotels met luxe, reizen 1e klasse, tijdens spaarzame momenten met vergaderingen. terwijl vrijwilligers het uitvoerend werk verrichten. Eenzelfde systeem zie je bij de bloedbaken, waar iedereen gratis bloed doneert, dat vervolgens voor veel geld verkocht wordt. Het management krijgt een half miljoen salaris, betaald uit uw gratis bloed. En vervolgens heb je ook nog de goede doelen industrie, waar vrijwilligers het vuur uit de schenen lopen met een collectebus, terwijl het management zich verrijkt met het opgehaalde geld. Ik kan niet genoeg benadrukken: Mensen stop met vrijwilligerswerk, laat je niet misbruiken.

    CarelHelmond says:

    Er is heel veel werk te doen waarbij je geen vacatures voor werkzoekenden gaat bezetten.
    Het is ook een misverstand dat de managers van de fondsenwervers graaiers zijn. Ik heb jarenlang met hen samengewerkt en het van heel dicht bij kunnen bekijken. Natuurlijk, er zijn ook misverstanden. Zo erger ik me aan de postcodeloterij. Om op zo’n manier in te spelen op de hebzucht van mensen. Dat stuit mij tegen de borst. Dus daar doe ik niet aan mee. Ik kies zelf wel de doelen die ik wil ondersteunen.
    Vooral voor ouderen kan er nog heel veel vrijwilligerswerk bij. Dat hoeft niet altijd ondersteund te worden door betaalde krachten. Kies zelf wat je kunt en wilt doen. De beloning is niet in geld uit te drukken. De waardering van de mensen is veel meer waard dan geld. Heel vaak vragen mensen mij: Wat heb je verdiend? Ik antwoord dan gekscherend: Eén plaatsje hoger in de hemel.

Bekijk ook

Meer